Πολιτισμός

Δεκάδες ταινίες εμψύχωσης από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων μηχανικών “Θ”

80927782-65ef-47fd-962f-b57feefd9fc5

Σημαντικές προσωπικότητες της χώρας από το χώρο των ταινιών εμψύχωσης, δηλαδή του animation, έδωσαν χθες το παρών στην επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως δεκάδες ταινίες εμψύχωσης έχουν δημιουργηθεί από φοιτητές του Τμήματος και παρουσιάστηκαν χθες.
Η επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Κι όμως κινείται – 1ος Μαραθώνιος Animation» εστίασε σε σύγχρονες αναζητήσεις σχεδιασμού και απόδοσης του χώρου στις ταινίες εμψύχωσης (animation) και οργανώθηκε σε δύο συνεδρίες. Η πρώτη περιελάμβανε τις εισηγήσεις των προσκεκλημένων και των διδασκόντων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων σε θέματα που αφορούν τις θεωρητικές προσεγγίσεις και τις σύγχρονες τεχνικές αναπαράστασης καθώς και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η δεύτερη συνεδρία περιελάμβανε τις προβολές του 1ου Μαραθωνίου Animation και παρουσιάστηκαν τρεις ενότητες προβολών ταινιών: πειραματικών ταινιών του Μιχάλη Αρφαρά, πρόγραμμα Πολωνικών ταινιών animation και επιλογή ταινιών φοιτητικών εργασιών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΠΘ.
Παράλληλα με την ημερίδα εγκαινιάστηκε χθες στον εκθεσιακό χώρο της εισόδου του κτηρίου του ΤΑΜ η έκθεση του Project PERIAPSIS, του 3ου Εργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας.
Στην ημερίδα μίλησε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Πάτρας η κ. Χρυσάνθη Σωτηροπούλου, ο εικαστικός καλλιτέχνης κ. Ορέστης Συμβουλίδης, ο εικαστικός καλλιτέχνης κ. Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, από το Τμήμα Εφαρμοσμένων και Πλαστικών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας της Σχολής Καλών Τεχνών κ. Χάρης Κοντοσφύρης, ο καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και διευθυντής του τομέα χαρακτικής κ. Μιχάλης Αρφαράς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τις ταινίες εμψύχωσης κ. Βασίλης Μπούτος.
Ο πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων κ. Σπύρος Παπαδόπουλος ο οποίος ασχολείται επισταμένα με τις ταινίες εμψύχωσης τόνισε πως στο Βόλο ήρθαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι που μίλησαν και παρουσίασαν τη δουλειά τους για τις ταινίες εμψύχωσης. Πιστεύουμε στη διευρυμένη αρχιτεκτονική έκφραση λαμβάνοντας υπόψη και τον ψηφιακό κόσμο. Μάλιστα φοιτητές του Τμήματός μας έχουν προχωρήσει ήδη στη δημιουργία ταινιών εμψύχωσης, διάρκειας ενός έως τεσσάρων λεπτών και αντιλαμβάνονται ακόμη καλύτερα το χώρο.
Ο κ. Αρφαράς από τους πρώτους στην Ελλάδα που ασχολήθηκαν με τα πειραματικά κινούμενα σχέδια τόνισε πως «η εικόνα πια έχει μπει στην κίνηση, έπιασε όλες τις εκφράσεις της ζωής και μια επιστημονική συνάντηση όπως αυτή του Βόλου, που αφορά την κινούμενη σχεδιασμένη εικόνα, είναι πολύ σημαντική. Οι εικαστικές τέχνες και οι αρχιτέκτονες αλλάζουν τον τρόπο σκέψης τους. Ο αρχιτέκτονας μέχρι τώρα έκτιζε σε ένα υλικό κόσμο. Ο κόσμος, όμως στον οποίο θα κτίζουμε στο μέλλον θα είναι ο ψηφιακός».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Κινουμένων Σχεδίων κ. Βασίλης Μπούτος τόνισε πως το πανεπιστήμιο μας έδωσε τη χαρά για να παρουσιάσουμε τα κινούμενα σχέδια και τα όρια που κάποιος μπορεί να φτάσει μέσα από αυτή την τέχνη, ενώ οι καλλιτέχνες έχουν τεράστιες δυνατότητες έκφρασης.
Τέλος ο κ. Κοντοσφύρης σημείωσε μεταξύ άλλων πως η χθεσινή ημερίδα ήταν πρωτοπόρα και μπόλιασε το κεφαλαιώδες ζήτημα της κίνησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το