Ελλάδα

Φόβοι για απρόβλεπτες εξελίξεις στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ

YE Greece Migrants

Φόβους για απρόβλεπτες εξελίξεις στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ αν δεν δοθεί άμεσα λύση που θα αποφορτίσει το «πολεμικό» κλίμα, διατυπώνουν τοπικοί φορείς και εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ειδομένη, έπειτα από τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών.

Ο πρώτος νεκρός, οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ μεταναστών και προσφύγων, ο εγκλωβισμός χιλιάδων εξαθλιωμένων, πεινασμένων και παγωμένων ανθρώπων, το «πλιάτσικο» σε τρόφιμα και ανθρωπιστική βοήθεια, η κλειστή σιδηροδρομική γραμμή και η άκαμπτη στάση της ΠΓΔΜ, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μίγμα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

«Πλέον επικρατεί η ψυχολογία του όχλου. Υπάρχουν δύο στρατόπεδα που πολεμούν μεταξύ τους και δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να γίνει», είπε στο «Έθνος» ο δήμαρχος Παιονίας Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης, μην κρύβοντας την ανησυχία του.

Εν αναμονή του επιχειρησιακού σχεδίου της κυβέρνησης, που όπως προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ.Μουζάλας θα δώσει λύση στο πρόβλημα μέσα στις προσεχείς ημέρες, οι ελληνικές αστυνομικές αρχές –που ενίσχυσαν την παρουσία τους στην Ειδομένη- έχουν δημιουργήσει από το μεσημέρι μια «νεκρή» ζώνη ανάμεσα στους πρόσφυγες και στους εξεγερμένους μετανάστες που κρατούσαν «σφραγισμένο» το σημείο διέλευσης από το απόγευμα της Τετάρτης, μην επιτρέποντας τη διέλευση σε κανέναν.

AppleMark

Οι δύο ομάδες, των 3.000 ατόμων περίπου η κάθε μια, κρατούνταν σε απόσταση ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα σύρραξη μεταξύ τους. Αργά το απόγευμα, σε μια κίνηση καλής θέλησης, οι μετανάστες άνοιξαν τα σύνορα και οι πρόσφυγες άρχισαν να περνούν στην ΠΓΔΜ σε μικρές ομάδες.

Νωρίτερα, ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε έναν νεαρό Μαροκινό, αποτέλεσε αφορμή για εξέγερση των μεταναστών, συμπατριωτών του και όχι μόνο. Ο άτυχος 22χρονος είχε ανέβει πάνω σε βαγόνι τρένου για να παρακολουθεί από ψηλά τα τεκταινόμενα και κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπιασε υψηλής τάσης ηλεκτροφόρο καλώδιο, με αποτέλεσμα να κεραυνοβοληθεί και να βρει ακαριαίο θάνατο. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο άτυχος νεαρός προσπάθησε να κρατηθεί από το καλώδιο όταν παραπάτησε και έχασε την ισορροπία του. Είναι το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό την τελευταία εβδομάδα και το πρώτο θανατηφόρο.

AppleMark

Οι εγκλωβισμένοι μετανάστες πήραν τη σορό του Μαροκινού και την περιέφεραν στον πρόχειρο καταυλισμό πάνω σε αυτοσχέδιο φορείο, σκεπασμένη με ένα μαύρο ύφασμα, φωνάζοντας συνθήματα. Μερικές δεκάδες άτομα επιχείρησαν να περάσουν μαζί με τον νεκρό στην άλλη πλευρά των συνόρων, αλλά απωθήθηκαν από τους Σκοπιανούς αστυνομικούς, που έκαναν και περιορισμένη χρήση χημικών. Τελικά, έπειτα από δύο ώρες, και αφού προσευχήθηκαν, παρέδωσαν τη σορό στο πλήρωμα ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ.

Νωρίς σήμερα το πρωί, η ουδέτερη ζώνη μετατράπηκε σε πεδίο μάχης μεταξύ μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, που ήθελαν να περάσουν έχοντας τα νομιμοποιητικά έγγραφα, και μεταναστών από άλλες χώρες που είχαν «μπλοκάρει» το στενό σημείο διέλευσης για να τους εμποδίσουν, με αίτημα να επιτραπεί και σ΄ αυτούς να περάσουν. Οι δύο πλευρές επιδόθηκαν σε πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τραυματισμοί. Δύο από τους τραυματίες χρειάστηκαν να διακομιστούν στο Κέντρο Υγείας Πολυκάστρου και στο νοσοκομείο Κιλκίς.

Greece Migrants

Ο αποκλεισμός ξεκίνησε από τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά στις 6.000 ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα σύνορα, μέσα σε ένα 24ωρο. Εντύπωση και ερωτηματικά προκαλούσε, την ίδια ώρα, η κατακόρυφη αύξηση των υπηκόων τρίτων χωρών που βρέθηκαν στην περιοχή. Ο αριθμός τους εκτοξεύτηκε στις 3.000 από 800 που ήταν σταθερά επί μια εβδομάδα. Αστυνομικές πηγές ανέφεραν πως οι άνθρωποι αυτοί ξεκινούν από την Αθήνα, γνωρίζοντας πως θα μπλοκαριστούν, ελπίζοντας πως τελικά θα αλλάξει το καθεστώς και θα τους επιτραπεί η διέλευση. Ελάχιστη ήταν η ανταπόκριση από την πλευρά των εγκλωβισμένων στη δυνατότητα που τους δόθηκε χθες να επιστρέψουν στην Αθήνα με τρένο.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης δόθηκε μάχη μεταξύ αστυνομικών και στρατιωτών της ΠΓΔΜ από τη μια, και ομάδας δεκάδων Πακιστανών μεταναστών από την άλλη, όταν οι τελευταίοι επιχείρησαν να περάσουν στη γειτονική χώρα από περιοχή στους πρόποδες του όρους Πάικο, όπου δεν έχει στηθεί φράχτης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ τους απώθησαν με χρήση δακρυγόνων και πυροβολώντας στον αέρα, ενώ πηγές της ΕΛ.ΑΣ. δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες για είσοδό τους το ελληνικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες από τη γειτονική χώρα ανέφεραν πως συνελήφθησαν σε σπίτι – καταφύγιο 42 άτομα που είχαν περάσει παράνομα και κινήθηκαν οι διαδικασίες για την επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα.

Το βράδυ της Τετάρτης, εξαθλιωμένοι μετανάστες έκαναν «έφοδο» και πλιάτσικο στις σκηνές και στα κοντέινερ μη κυβερνητικών οργανώσεων, αρπάζοντας τρόφιμα, νερό, φάρμακα και άλλο ανθρωπιστικό υλικό, ενώ προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές.

Πρόεδρος ΠΓΔΜ: «Να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα» 

Ευθύνες στην ΠΓΔΜ για την παρεμπόδιση του βαλκανικού διαδρόμου, αλλά και στην κυβέρνηση για το ότι δεν παίρνει μέτρα για την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής, απέδωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, που επισκέφθηκε χθες την Ειδομένη.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Franfurter Allgemene Zeitung, και σε ερώτηση γιατί δεν επιτρέπει η χώρα του την είσοδο σε μετανάστες που ίσως επιθυμούν να υποβάλλουν αίτηση για χορήγηση πολιτικού ασύλου, τους παρότρυνε να το κάνουν στην Ελλάδα, που είναι ασφαλής χώρα. «Όποιος θέλει να διαφύγει από τον πόλεμο, μπορεί να ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, που είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε. και είναι χώρα ασφαλής», είπε.

Ο ίδιος ζήτησε την ανάπτυξη δύναμης της Frontex στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, τη μοναδική συνοριακή γραμμή της ζώνης Σένγκεν που δεν προστατεύεται από την ευρωπαϊκή δύναμη, όπως είπε. Για τον φράχτη ανέφερε πως σήμερα έχει μήκος περίπου 6 χιλιομέτρων και υπάρχουν σκέψεις να κατασκευαστούν άλλα 15 χιλιόμετρα.

Λέσβος: Προβληματισμός για τη δράση ΜΚΟ

Προβληματισμό για τη δράση της ΜΚΟ «One Nation» που εδρεύει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στη Λέσβο, προκαλεί ένα βίντεο που ανήρτησε η ίδια στη σελίδα της στο Facebook. Μέλη της οργάνωσης, που επιβαίνουν σε βάρκα πλέοντας ανοιχτά της Σκάλας Συκαμνιάς, υποδέχονται φουσκωτό με δεκάδες μετανάστες, φωνάζοντας τρεις φορές στα αραβικά τον ισλαμικό χαιρετισμό «Ο Θεός είναι ένας» και λαμβάνουν ισάριθμες φορές την ίδια απάντηση. Τα μέλη της ΜΚΟ, που έχουν ως έμβλημα τον υψωμένο δείκτη του χεριού, κατευθύνουν τους μετανάστες σε ποια ακτή θα επιβιβαστούν, ενώ πάνω τους φαίνεται να πετά ελικόπτερο της Frontex.

Σε άλλα βίντεο της One Nation φαίνεται να αρνούνται τη διανομή νερού σε μετανάστες αν αυτοί δεν το παραλάβουν με το δεξί χέρι, δείγμα ότι είναι πιστοί μουσουλμάνοι.
Στο μεταξύ, 10 Ιρανοί που εισήλθαν με βάρκα στη Λέσβο με ομάδα 37 μεταναστών, βρέθηκαν να κατέχουν πλαστά υπηρεσιακά σημειώματα, σαν κι αυτά που χορηγούνται από ελληνικά κέντρα καταγραφής, που τους εμφάνιζαν ως Αφγανούς, προκειμένου να έχουν δικαίωμα διέλευσης προς την Ευρώπη. Οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, όπου είπαν πως τα αγόρασαν στην Τουρκία έναντι 300 ευρώ το καθένα. Καταδικάστηκαν σε τρίμηνη φυλάκιση με αναστολή.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το