Κόσμος

Πούτιν: Κατέρριψαν το αεροσκάφος για να προστατεύσουν τα αποθέματα πετρελαίου του ISIS

poutin

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα την Τουρκία ότι κατέρριψε το ρωσικό βομβαρδιστικό για να προστατεύσει το εμπόριο πετρελαίου της με το Ισλαμικό Κράτος ενώ για άλλη μια φορά επανέλαβε ότι η κίνηση αυτή ήταν ένα «τεράστιο λάθος».

«Έχουμε νέες πληροφορίες που επιβεβαιώνουν ότι το πετρέλαιο του Ισλαμικού Κράτους περνάει σε τουρκικό έδαφος» τόνισε ο κ. Πούτιν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι.

«Δεν συναντήθηκαν με τον Ερντογάν στο Παρίσι τη Δευτέρα» δήλωσε ο κ. Πούτιν, και συνέχισε: «Δεν υπήρχε κανένας λόγος η Τουρκία να καταρρίψει ένα “ανυπεράσπιστο” ρωσικό βομβαρδιστικό».

Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε, ταυτόχρονα, την ελπίδα ότι ο νέος γύρος συζητήσεων στη Βιέννη να είναι επιτυχής. «Η κρίση στη Συρία μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικά μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύω πως όλοι μας θλιβόμαστε και με μένα με λυπεί καθώς προσωπικά έκανα αρκετές προσπάθειες για την ενδυνάμωση αυτών των σχέσεων (σ.σ. ρωσοτουρκικών) για αρκετά μεγάλη περίοδο», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους. «Αλλά προβλήματα όντως υπάρχουν και έχουν ανακύψει εδώ και αρκετό καιρό και προσπαθούμε να τα επιλύσουμε μέσα από διάλογο με τους τούρκους ομολόγους μας», επισήμανε.

Ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο περιθώριο της πρώτης μέρας της διάσκεψης με τους ομολόγους του από το Περού, τις ΗΠΑ, την Γερμανία, την Νότιο Κορέα, το Ισραήλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δήλωσε πως οι παγκόσμιοι ηγέτες σε γενικές γραμμές έχουν παρόμοιες απόψεις για την επίλυση της συριακής κρίσης.

Σχολιάζοντας τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε πως: «Συζητήσαμε κυρίως για τη Συρία και το πού πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής μας». Η συζήτηση περιστράφηκε σε «έναν κατάλογο οργανώσεων που θεωρούμε τρομοκρατικές, έναν κατάλογος οργανώσεων που εκπροσωπούν το “υγιές” κομμάτι της αντιπολίτευσης, καθώς επίσης και τις τακτικές των κοινών μας ενεργειών στο πολιτικό πεδίο (…) Σε γενικές γραμμές, εκτιμώ πως υπάρχει μια κατανόηση για την κατεύθυνση που πρέπει να κινηθούμε», σημείωσε.

«Αν μιλάμε για την ανάγκη μιας πολιτικής επίλυσης, είναι απαραίτητο να εργαστούμε για ένα Σύνταγμα, για τη διεξαγωγή νέων εκλογών και την διασφάλιση της εποπτείας των αποτελεσμάτων», πρόσθεσε.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το