Κόσμος

«Πολύ επικίνδυνες» για δεύτερη ημέρα οι Βρυξέλλες – Πέπλο τρόμου σκεπάζει την Ευρώπη

Belgian soldiers patrol Brussels' Grand Place after security was tightened in Belgium following the fatal attacks in Paris.

Στο σημείο μηδέν βρίσκεται η εμπορική δραστηριότητα στο κέντρο των Βρυξελλών, καθώς τα εμπορικά καταστήματα και τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια παρέμειναν σήμερα κλειστάμ, ενώ η εικόνα στο κέντρο της πόλης με την παρουσία του στρατού και των οπλισμένων αστυνομικών που κάνουν αδιακόπως περιπολίες στους δρόμους, κάθε άλλο παρά ελκυστική είναι για τους ελάχιστους περαστικούς.

Η απόφαση της βελγικής κυβέρνησης να θέσει ουσιαστικά σε καραντίνα το κέντρο της πρωτεύουσας έρχεται μετά τις πληροφορίες για «πολύ επικίνδυνες δράσεις» «από πρόσωπα με όπλα και εκρηκτικές ύλες», ενώ υπάρχουν αναφορές ότι δύο τουλάχιστον εκ των τρομοκρατών που οργάνωσαν τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι βρίσκονται στην Βελγική πρωτεύουσα.

Μεταξύ των προληπτικών μέτρων που έλαβαν οι βελγικές αρχές για την ασφάλεια των πολιτών είναι το κλείσιμο των λαϊκών αγορών, εκ των οποίων και η αγορά του σταθμού του «Μιντί» που είναι και η μεγαλύτερη στις Βρυξέλλες. «Ποτέ δε θυμάμαι να έχει κλείσει η λαϊκή αγορά του σταθμού του Μιντί», λέει με απογοήτευση ο Νίκος Αργύρης, ιδιοκτήτης του εστιατορίου «Athenes” που λειτουργεί εδώ και πάνω από 50 χρόνια στο σιδηροδρομικό σταθμό του «Μιντί» στις Βρυξέλλες. «Μόνο μία δύο φορές τις τελευταίες δεκαετίες και αυτό λόγω ακραίας κακοκαιρίας. Αλλά δεν είναι μόνο ότι δε λειτούργησε η λαϊκή αγορά αυτή την Κυριακή. Γενικά η κίνηση την τελευταία εβδομάδα είναι πολύ πεσμένη και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί».

epa05037272 Police officers patrol in front of Central Station area closed due to uspect packages, in Brussels, Belgium, 22 November 2015. Belgium raised the alert status at Level 4/4 as 'serious and imminent' threat of an attack causing the closure of all Metro lines in the capital and the cancellation of all league one and two soccer matches.  EPA/STEPHANIE LECOCQ

Εξίσσου απαισιόδοξος δηλώνει και ο επιχειρηματίας Νεκτάριος Μπουζάκης από τα Χανιά, ο οποίος εδώ και εννιά χρόνια νοικιάζει περίπτερο στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο των Βρυξελλών, πουλώντας κυρίως κρητικά προϊόντα. «Οι προοπτικές φέτος είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», δηλώνει ο Νεκτάριος Μπουζάκης ο οποίος ακόμα τελεί εν αναμονή των εμπορευμάτων που έρχονται από την Κρήτη. «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση φοβάμαι ότι η φετινή χριστουγεννιάτικη αγορά θα είναι μια αποτυχία».

Εξάλλου, ανήσυχοι δηλώνουν οι περισσότεροι κάτοικοι για την αυριανή ημέρα: «Θα λειτουργήσει το μετρό;»,  «θα μπορέσουμε να πάμε στη δουλειά μας;», «Θα ανοίξουν τα σχολεία;». Αυτές είναι οι τρεις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι πολίτες στο τηλεφωνικό κέντρο 1771 του κέντρου κρίσεων που έχει τεθεί σε λειτουργία από σήμερα το πρωί.Ερωτήματα που αναμένεται να απαντηθούν σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει η βελγική κυβέρνηση, μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Belgium security level raised due to 'serious and imminent' threat of an attack

Ανήσυχη δηλώνει και η Αναστασία Ουζούνη, μητέρα δύο παιδιών του δημοτικού που ζει στις Βρυξέλλες εδώ και τρία χρόνια. «Είναι δυσάρεστη αυτή η κατάσταση. Η τάξη του γιου μου πήγε την περασμένη Τετάρτη σε ένα μουσείο με το μετρό. Μέχρι να βεβαιωθώ ότι γύρισαν στο σχολείο δεν μπορούσα να ησυχάσω. Όχι μόνο εγώ, κι άλλοι γονείς.», λέει η Α. Ουζούνη. «Δεν φοβόμαστε, αλλά προκύπτουν και πρακτικά προβλήματα. Τα παιδιά θέλουν να βγουν να παίξουν. Ο καιρός είναι κακός και όλοι οι παιδότοποι και τα αθλητικά κέντρα είναι κλειστά. Πού να πας;».

Φόβοι τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ιταλία 

Belgian soldiers patrol in the departure hall of Zaventem international airport near Brussels

Κι ενώ οι Βρυξέλλες παραμένουν πόλη – φάντασμα, να ακυρώσει την συναυλία του η οποία ήταν προγραμματισμένη για απόψε στο Μιλάνο αποφάσισε το αμερικανικό μουσικό συγκρότήμα Five Finger Death Punch, μετά από πληροφορίες που φέρονται να συνέλεξαν «χάκερς» των Anonymous, σύμφωνα με τις οποίες το συγκρότημα είναι από τους πιθανούς στόχους της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Αποκαλύψεις – σοκ για το μακελειό που ετοίμαζαν στη Γερμανία 
Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που προκαλούν τρόμο αναφορικά με το χτύπημα που σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές στο Ανόβερο, δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα FAZ.

A Belgian soldier stands guard at the entrance of Zaventem international airport near Brussels

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρεις βόμβες στο στάδιο όπου θα διεξαγόταν ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των εθνικών ομάδων της Γερμανίας και της Ολλανδίας παρουσία της καγκελαρίου ‘Αγγελα Μέρκελ, μία σε στάση λεωφορείου και μία σε σιδηροδρομικό σταθμό, σχεδίαζε να τοποθετήσει ομάδα τρομοκρατών την περασμένη Τρίτη στο Ανόβερο, ωστόσο τα σχέδιά της ανετράπησαν λόγω της έγκαιρης ακύρωσης της διεξαγωγής του αγώνα από τις αρχές.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η οποία επικαλείται πληροφορίες από κύκλους των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας, οι γερμανικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί σχετικά από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες είχαν μάλιστα στη διάθεσή τους τα ονόματα των επίδοξων δραστών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην πόλη δεν βρέθηκαν τελικά εκρηκτικά, ωστόσο το Βερολίνο εκτιμά ότι ο κίνδυνος τρομοκρατικού χτυπήματος στην Γερμανία παραμένει υψηλός, καθώς, όπως επισημαίνει στην Bild am Sonntag ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, είναι περίπου 760 οι Γερμανοί πολίτες που έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο αριθμός των «υπόπτων» είναι σήμερα μεγαλύτερος από ποτέ.

A French police officers stand guard by the Eiffel tower a week after a series of deadly attacks in the French capital Paris

Ερευνες και στην Ελβετία 
Εν τω μεταξύ, οι ελβετικές αρχές ερευνούν 33 ποινικές υποθέσεις που φαίνεται πως συνδέονται με την ισλαμιστική τρομοκρατία, γνωστοποίησε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της χώρας Μισέλ Λομπέρ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετική εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ταυτοποιήθηκε ο τρίτος καμικάζι του Σεν Ντενί
Στη Γαλλία τώρα, η οποία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το μακελειό της 13ης Νοεμβρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ταυτοποιήθηκε και ο τρίτος τρομοκράτης που ανατινάχθηκε στο διαμέρισμα του Σεν Ντενί.

Τα στοιχεία του ωστόσο δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα καθώς στο Παρίσι δρουν ομάδες υποστήριξης τζιχαντιστών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις έρευνες γύρω από το πρόσωπο αυτό.

Τη σκληρή μάχη που έδωσαν οι αστυνομικοί με τους τρομοκράτες μέσα στη γιάφκα του Σεν Ντενί αποκαλύπτουν οι πρώτες φωτογραφίες – ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του σπιτιού.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το