Τοπικά

180 περιστατικά ετησίως από Βόλο στην Πνευμονολογική του Πανεπιστημιακού – Καρκίνος πνεύμονα και ΧΑΠ οι κύριες παθήσεις

Σημαντική αύξηση περίπου στο 40% παρουσιάζουν μέσα στην περίοδο της κρίσης οι νοσηλείες ασθενών στην Πνευμονολογική Κλινική, καθώς από τις 700-800 που ήταν προ δεκαετίας, πλέον ανέρχονται στις 1.200-1300, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Επίσης, 180 Βολιώτες νοσηλεύονται κάθε χρόνο στην Πνευμονολογική Κλινική.

Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις κάνει για το θέμα ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων «Ημέρες Πνευμονολογίας 2017» που διεξάγονται στο Ξενία Βόλου και θα λήξουν μεθαύριο Κυριακή.
Πάνω από 300 πνευμονολόγοι, γιατροί, καθηγητές Πανεπιστημίου και άλλοι επιστήμονες συμμετέχουν στις εργασίες που έχουν πολύπλευρο θεματικό περιεχόμενο με το επίκεντρο βέβαια να δίνεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη διάγνωση και θεραπεία των νοσημάτων του πνεύμονα.

Ο κ. Γουργουλιάνης ανέφερε πως «κάναμε μια μελέτη των περιστατικών που νοσηλεύτηκαν στην Πνευμονολογική Κλινική την τελευταία δεκαετία. Και κάναμε δύο διαπιστώσεις. Η πρώτη είναι πως σταδιακά μέσα στην κρίση οι νοσηλείες αυξήθηκαν. Δηλαδή από τις 700-800 που ήταν πριν περίπου δέκα χρόνια, πλέον φτάσαμε στις 1.200-1.300. Αυτό οφείλεται αφενός στην ανάγκη λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να εξυπηρετούνται από το δημόσιο Νοσοκομείο αφετέρου στην ένταση των επιπτώσεων της ύφεσης, όπως κακή διατροφή, απουσία άσκησης και ξεκούρασης, ρύπανση του περιβάλλοντος, άγχους και βέβαια του καπνίσματος που είναι πολύ βασικός παράγοντας. Μάλιστα από τις 1.200 νοσηλείες οι περισσότερες αφορούν σε περιστατικά του καρκίνου του πνεύμονα που μπαίνουν για διάγνωση και θεραπεία, αλλά και στη ΧΑΠ. Και, όπως προαναφέραμε, το κάπνισμα παίζει βασικό ρόλο στην εκδήλωση του καρκίνου του πνεύμονα. Η δεύτερη διαπίστωση είναι πως από την επεξεργασία των στοιχείων φάνηκε πως το 15% των νοσηλευομένων στην Πνευμονολογική προέρχεται από τη Μαγνησία, ένα 60% από τη Λάρισα και το υπόλοιπο ποσοστό από τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και άλλες περιοχές».

Κάθε χρόνο στα εξωτερικά ιατρεία και τα Επείγοντα της Πνευμονολογικής προσέρχονται 10.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 1.200 εισάγονται για νοσηλεία.
Για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο το πρωί είναι προγραμματισμένες δύο δημοφιλείς συνεδριάσεις που περιλαμβάνουν κλινικά περιστατικά από την κλινική και άλλες πνευμονολογικές κλινικές της χώρας. Διακεκριμένοι Έλληνες πνευμονολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν σημαντικές διαλέξεις στα αντικείμενα που δραστηριοποιούνται.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής, με μια συζήτηση επαγγελματικού προσανατολισμού με Έλληνες πνευμονολόγους, που εργάζονται στο εξωτερικό ή επέλεξαν να επιστρέψουν στη χώρα μας. Μια έκθεση ζωγραφικής της καθηγήτριας Δώρας Ορφανίδου βρίσκεται όλες τις ημέρες στον χώρο του Συνεδρίου, ενώ όλοι οι σύνεδροι θα πάρουν ένα λεύκωμα αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή Αντώνη Ποντικάκη, που συνέβαλε στην εξέλιξη της φυματιολογίας στη σύγχρονη πνευμονολογία.
Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το