Photo Gallery, Αθλητισμός

Κρίνεται σήμερα το μέλλον του

Συνεδριάζει η ΕΕΑ για την υπόθεση της επανεξέτασης του φακέλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Β.

 

 

 

 

Η αγωνία στον Ολυμπιακό Βόλου έχει… χτυπήσει κόκκινο. Σήμερα στις 11 το πρωί συνεδριάζει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και οι ιθύνοντες της ΠΑΕ αισιοδοξούν πως θα επανεξεταστεί ο φάκελος, τον οποίο κατέθεσαν προχθές με τα συμπληρωματικά στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και τη νέα μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Αν η ΕΕΑ δεχθεί να επανεξετάσει τον φάκελο, είναι πολύ πιθανό ακόμη και σήμερα να βγει η απόφαση. Η κατάσταση περιπλέκει, πάντως, στην περίπτωση που δεν εξεταστεί ο φάκελος ή εξεταστεί και δεν βγει άμεσα η απόφαση. Όταν μάλιστα, αύριο Παρασκευή υπάρχει και η εκδίκαση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών της προσφυγής της ΕΕΑ κατά την προσωρινής διαταγής να μην εξεταστούν φάκελοι άλλων ομάδων υποψήφιων να αντικαταστήσουν τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα στη Σούπερ Λιγκ.

Μαζί με τον φάκελο που κατέθεσε προχθές στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, επισύναψε και γνωμοδότηση του καθηγητή δημοσίου δικαίου, κ. Πέτρου Παραρά, με την οποία εξηγεί γιατί η ΕΕΑ οφείλει να επανεξετάσει τον φάκελο του Ολυμπιακού.

Στην αρχή ο κ. Παραράς κάνει μια σύντομη αναφορά στην υπόθεση, ενώ στη συνέχεια αναφέρεται στους κανόνες λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η Επιτροπή χορηγεί στις ΠΑΕ τις άδειες και τις εγκρίσεις που προβλέπουν οι διατάξεις, καθώς και το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Δικαιούται να ζητεί και να λαμβάνει οποιαδήποτε κατά την κρίση της άλλο στοιχείο, πληροφορία η διευκρίνιση. Στους παραβάτες μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο από 1000 έως 300.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης. Το πρόστιμο επιβάλλεται μετά από ακρόαση του υπευθύνου. Η επιτροπή μπορεί επίσης να τάσσει σύντομη προθεσμία για την άρση της παράβασης.

Υποχρεούται, πάντοτε και εκ του νόμου, να τηρεί τους ειδικότερους κανόνες της αρχής της αναλογικότητας και δεν δύναται απευθείας να επιβάλλει την ανώτερη των κυρώσεων.

Η ΕΕΑ οφείλει να καλεί τον ενδιαφερόμενο για παροχή εξηγήσεων στις πολύ πιο σοβαρές περιπτώσεις. Είναι υποχρεωμένη ενόψει των δυσμενέστατων οικονομικών συνεπειών που συνεπάγεται η μη χορήγηση του πιστοποιητικού, αφενός να τάξει προθεσμία προ της λήψεως της απόφασης, για την προσκόμιση τυχόν ελλειπόντων στοιχείων, αυτονοήτως δε υποχρεούται να εξετάσει και δεν μπορεί να αρνηθεί, τα με πρωτοβουλία της ενδιαφερόμενης ομάδας προσκομιζόμενα, αμέσως μετά τη λήψη της απόφασης, νέα στοιχεία.

Στη συνέχεια ο κ. Παραράς τονίζει τι προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου. Η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού περί μη χορήγησης του ζητηθέντος πιστοποιητικού, στηρίχθηκε αποκλειστικά στην τελεσίδικη πειθαρχική καταδίκη του Αχιλλέα Μπέου, από την Επιτροπή Εφέσεων, με το σκεπτικό ότι αυτός είναι ο κατ’ ουσίαν πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου. Συνεπώς η ΕΕΑ, εφόσον έχουν προσαχθεί σ’ αυτήν νεώτερα στοιχεία (οριστική μεταβίβαση μετοχών που είχαν στην κατοχή τους τα θεωρούμενα ως παρένθετα πρόσωπα, διορισμός νέας διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου από το Πρωτοδικείο Βόλου, με πρόσωπα εγνωσμένης και κοινωνικής καταξίωσης) υποχρεούται να επανέλθει επί της τοποθετήσεως για να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας που παρανόμως και αντισυνταγματικώς δεν έλαβε διόλου υπόψιν της κατά την προηγηθείσα αρνητική κρίση της, καταλήγει η γνωμοδότηση του κ. Παραρά.

 

Έτοιμη η ΠΑΕ για

τη μεγάλη μάχη

Το νομικό επιτελείο της ΠΑΕ μαζί με μέλη της διοίκησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Μποτσιβάλη, θα βρίσκονται σήμερα στην Αθήνα και θα παραστούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αναμένεται να δοθεί μεγάλη μάχη, με στόχο να αρθεί η αρχική απόφαση της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία δεν χορηγήθηκε πιστοποιητικό συμμετοχής στην ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου.

Στον Ολυμπιακό Βόλου, πάντως, είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο και έχουν σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις τους, στην περίπτωση που η υπόθεση δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα για το βολιώτικο συγκρότημα.

Τις προηγούμενες μέρες μέλη της ΕΕΑ, όπως είναι ο κ. Περράκης και η κ. Μαρούπα, με δηλώσεις τους εξέφρασαν τις απόψεις τους, σχετικά με την υπόθεση της επανεξέτασης των φακέλων του Ολυμπιακού Βόλου και της Καβάλας. Έβγαλαν προς τα έξω ένα αρνητικό κλίμα, κάνοντας λόγο για το αν η Επιτροπή μπορεί να υπερβεί τις προθεσμίες και να επανεξετάσει τον φάκελο. Στην προκειμένη περίπτωση η ίδια η Επιτροπή υπερέβη τις προθεσμίες, από τη στιγμή που εξέτασε τους φακέλους μόλις τέσσερις μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος στις 23 Αυγούστου, ενώ θα έπρεπε αυτό να είχε γίνει το αργότερο έως τα μέσα Ιουλίου.

Η κ. Μαρούπα, επίσης, έκανε μια… πονηρή σκέψη, αν η προσωρινή διαταγή που υπάρχει από το Διοικητικό Εφετείο αφήνει το περιθώριο στην Επιτροπή να δει για δεύτερη φορά τους φακέλους αυτούς.

Ωστόσο, το ίδιο το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε να επανεξεταστούν πρώτα οι φάκελοι και μετά να εκδικαστεί (αύριο) η αίτηση της ΕΕΑ για άρση της προσωρινής διαταγής, η οποία δικαίωνε σε πρώτη φάση τους Ολυμπιακό Βόλου και Καβάλα. Υπάρχει δε και η γνωμοδότηση του κ. Πέτρου Παραρά, καθηγητή δημοσίου δικαίου, με την οποία εξηγεί γιατί θα πρέπει, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, να επανεξεταστούν οι φάκελοι.

Στην αίτηση επανεξέτασης που κατέθεσε ο Ολυμπιακός (αλλά και η Καβάλα), ζητεί οι κενές θέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Σούπερ Λιγκ να συμπληρωθούν από τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα μέχρι να βγει η απόφαση επί της αίτησης αναστολής της απόφασης της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αίτημα, που θεωρείται πολύ δύσκολο, έως απίθανο να γίνει αποδεκτό από την ΕΕΑ.

Από την πλευρά τους οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού Βόλου βρίσκονται επί ποδός και έχουν προγραμματίσει πορεία, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Αν αυτή είναι θετική για τον Ολυμπιακό και η ομάδα αποκτήσει το πιστοποιητικό, οι φίλαθλοι της ομάδας θα σπεύσουν να γιορτάσουν με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης τη συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στη Σούπερ Λιγκ.

Αντίθετα, αν η απόφαση είναι αρνητική για τον Ολυμπιακό Βόλου, οι αντιδράσεις των φιλάθλων αναμένεται να είναι έντονες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το