Τοπικά

1.602 καθηγητές σε 617 τμήματα στη Μαγνησία

 

Την πλήρη ετοιμότητα των Γυμνασίων και των Λυκείων για την έναρξη των μαθημάτων από μεθαύριο Δευτέρα υπογραμμίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας κ. Σωκράτης Σαβελίδης μαζί με την προϊσταμένη Ακαδημαϊκών Θεμάτων κ. Ρηγώ Φασουράκη, παρεχώρησαν χθες συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία με το διδακτικό δυναμικό και των αριθμό των τμημάτων.
Λίγες ημέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων και στη Μαγνησία προσλήφθηκαν ως αναπληρωτές 191 καθηγητές, ενώ ήδη έχουν διοριστεί ως μόνιμοι φέτος 36 καθηγητές.
Συνολικά το διδακτικό δυναμικό ανέρχεται στους 1.602 καθηγητές εκ των οποίων οι 1.411 είναι μόνιμοι και οι 191 αναπληρωτές.
Όσον αφορά στο προφίλ των σχολικών μονάδων έχουμε 32 Γυμνάσια, 21 Γενικά Λύκεια, 6 Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, δώδεκα ΕΠΑΛ, τέσσερις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, δηλαδή σύνολο 75. Επίσης λειτουργούν τρία εργαστηριακά κέντρα και τρία παραρτήματα σε καταστήματα κράτησης.
Τα σχολικά τμήματα ανέρχονται σε 617 που επιμερίζονται ως εξής: 272 στα Γυμνάσια, 128 στα Γενικά Λύκεια, 59 στα Γυμνάσια με Λυκειακές Τάξεις, 95 στα ΕΠΑΛ, 51 στις σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και δώδεκα στα παραρτήματα που λειτουργούν σε καταστήματα κράτησης.
Οι μαθητές για τη φετινή σχολική χρονιά 2022-2023 ανέρχονται στους 12.509 εκ των οποίων 7.008 στα Γυμνάσια, 3.195 στα Γενικά Λύκεια, 2.168 στα ΕΠΑΛ, 117 στα σχολεία Ειδικής Αγωγής, 21 στα παραρτήματα σε καταστήματα κράτησης. Στα ημερήσια σχολεία φοιτούν 12.079 και στα εσπερινά 430 μαθητές.
«Όλα είναι έτοιμα για τη νέα σχολική χρονιά» τόνισε ο κ. Σαβελίδης και πρόσθεσε πως «είναι πολύ σπουδαίο για έναν διευθυντή δευτεροβάθμιας να μπορεί να διαβεβαιώσει τους γονείς ότι έχουμε ετοιμότητα σχεδόν στο 100%. Όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι διευθυντές βρίσκονται στις θέσεις τους και τα κενά καθηγητών είναι πολύ λίγα που προέκυψαν λόγω κάποιων αδειών, αλλά και της ανάπτυξης νέων τμημάτων στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπου υπάρχει πληθώρα εγγραφών. Όλα τα σχολεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές. Σήμερα στην αγκαλιά της εκπαιδευτικής οικογένειας εντάσσεται ένα νέο σχολείο που είναι το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Σκιάθου»
Ο επίσημος αγιασμός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα στις 10 το πρωί στο συστεγαζόμενο 3ο Γυμνάσιο και το 3ο ΓΕΛ Βόλου.

Δέκα Ουκρανοί μαθητές

Ο κ. Σαβελίδης επισήμανε πως φέτος αναμένεται να φοιτήσουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια δέκα μαθητές από την Ουκρανία. Οι τρεις εξ αυτών έκαναν ήδη την εγγραφή και για τους άλλους επτά αναμένονται τα δικαιολογητικά τους οι οποίοι, όμως, κανονικά θα βρίσκονται στον αγιασμό και θα πάνε σχολείο.
«Ήδη έχουμε σχεδιάσει τη λειτουργία τάξεων ΖΕΠ για τους μαθητές αυτούς, ειδικά στη βοήθεια που πρέπει να δοθεί για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας» τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Οι μαθητές με οικονομική δυσκολία

Για τους μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με οικονομική δυσκολία και το υπόμνημα με προτάσεις που απέστειλε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας στο υπουργείο Παιδείας πριν λίγες μέρες, ο κ. Σαβελίδης τόνισε πως «αντιμετωπίζουμε έναν αριθμό μαθητών με διαβιωτική δυσχέρεια. Ήδη ο μητροπολίτης ενημέρωσε τα σχολεία για τους ιερείς που επιλαμβάνονται αυτών των περιπτώσεων και έχει ξεκινήσει η βοήθεια. Στο ίδιο πλαίσιο συνδράμουν και οι Δήμοι. Πληροφορούμαστε πως το υπόμνημα που αποστείλαμε στο υπουργείο Παιδείας, έχει εξεταστεί. Αναμένουμε και την απάντηση».

Η στροφή στα ΕΠΑΛ

«Τις τρεις τελευταίες μέρες ιδρύσαμε στα ΕΠΑΛ δεκατρία νέα τμήματα» ανέφερε ο κ. Σαβελίδης σημειώνοντας τη δυναμική που εμφανίζει η επαγγελματική εκπαίδευση και ιδίως τα νυχτερινά ΕΠΑΛ.
Μάλιστα για τη στροφή μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΑ ο κ. Σαβελίδης την απέδωσε μεταξύ άλλων στις διαφορετικές συνθήκες εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Φαίνεται πως οι μαθητές των ΓΕΛ θεωρούν ότι είναι πιο «εύκολο» να εισαχθούν στα ΑΕΙ μέσα από τα ΕΠΑΛ.
Μάλιστα είπε πως «τα εσπερινά σχολεία έχουν γιγαντωθεί, κάτι που αποδίδεται στις εργασιακές συνθήκες, όπου οι εργαζόμενοι θέλουν να εξελίξουν τις γνώσεις και να αποκτήσουν μια νέα ειδικότητα για να ενταχθούν στην απασχόληση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το