Οικονομία

1.409 μάνατζερ απ’ όλο τον πλανήτη χαμηλώνουν τον πήχη για τη νέα χρονιά

assets_LARGE_t_420_54627338

Η αναδιοργάνωση της κινεζικής οικονομίας (σε συνδυασμό με την υποχώρηση της ανάπτυξης της χώρας), η δραματική πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου και οι αυξημένες ανησυχίες για τη γεωπολιτική ασφάλεια στον πλανήτη ενισχύουν την αβεβαιότητα που επικρατεί για τις προοπτικές ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με την Ετήσια Παγκόσμια Ερευνα της PwC για τους Διευθύνοντες Συμβούλους, που παρουσιάστηκε πριν από μερικές ημέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, μόλις το ένα τέταρτο αυτών (27%) πιστεύουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα βελτιωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που αντιστοιχεί σε μια πτώση 10 μονάδων σε σχέση με πέρυσι.

Από τους 1.409 μάνατζερ (από 83 χώρες) που συμμετείχαν στην έρευνα μόλις το 35% δηλώνουν αισιόδοξοι για την πορεία της εταιρείας τους το 2016, 4 μονάδες κάτω σε σχέση με πέρυσι.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι σε Ινδία (64%), Ισπανία (54%) και Ρουμανία (50%) ξεχωρίζουν ως πιο αισιόδοξοι. Τη μεγαλύτερη ανατροπή παρουσιάζει η Ταϊβάν, όπου μόνο το 19% των ερωτηθέντων δηλώνουν αισιόδοξοι για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη των εταιρειών τους, από 65% που ήταν τον προηγούμενο χρόνο, σημειώνοντας μια εντυπωσιακή βουτιά 46 μονάδων. Η Ελβετία έχει τον χαμηλότερο δείκτη αισιοδοξίας, με μόλις το 16% των Ελβετών διευθυνόντων συμβούλων να δηλώνουν πολύ αισιόδοξοι για αύξηση των εσόδων τους σε σύγκριση με το 24% του 2015.

assets_LARGE_t_420_54627341

Σίγουρα αναμένω μέτρια ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πιο σημαντική και πιο ανθεκτική οικονομία και ασφαλώς την πιο σημαντική αγορά και για εμάς
Takeshi Niinami, επικεφαλής Suntory (Ιαπωνία)

Η αισιοδοξία για αύξηση των εσόδων είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι και σε όλες σχεδόν τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη: Κίνα 24% (από 36% το 2015), Ηνωμένες Πολιτείες 33% (2015: 46%), Ηνωμένο Βασίλειο 33% (2015: 39%) και Γερμανία 28% (2015: 35%). Ιταλία 20% (2015: 20%) και Ιαπωνία 28% (2015: 27%) παρέμειναν στάσιμες. Μόνο η Ρωσία ξεφεύγει από αυτήν την τάση, με την αισιοδοξία να αυξάνεται σε 26% από το ιδιαίτερα χαμηλό περσινό 16%.

Εξετάζοντας τις προοπτικές επενδύσεων, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να θεωρούνται από τους διευθύνοντες συμβούλους ως οι σημαντικότερες οικονομίες για ανάπτυξη μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το Μεξικό και τα ΗΑΕ κατάφεραν να εισχωρήσουν στην πρώτη 10άδα, από την οποία αποχώρησαν η Ινδονησία και η Αυστραλία.

assets_LARGE_t_420_54627342

Οι χαμηλές πετρελαϊκές τιμές δημιουργούν πιέσεις στη διαθεσιμότητα των κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή, ειδικότερα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Θα υπάρξουν τρομακτικές πιέσεις στον προϋπολογισμό αρκετών χωρών.
Dr. Ahmed Heikal, πρόεδρος Qalaa Holdings (Αίγυπτος)

Τα δύο τρίτα
Είναι σημαντικό ότι τα δύο τρίτα των διευθυνόντων συμβούλων (66%) αναγνωρίζουν περισσότερες απειλές για τις επιχειρήσεις τους σήμερα από ό,τι πριν από 3 χρόνια.

Οπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, το φάσμα των κινδύνων που πηγάζουν από το υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον αναδεικνύεται ως η σημαντικότερη απειλή για τις προοπτικές ανάπτυξης, με το 79% των μάνατζερ να συγκλίνουν σε αυτό -για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι ανησυχίες για το ρυθμιστικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί.

assets_LARGE_t_420_54627343

Οι μάνατζερ πρέπει να «τρέ­χουν» την εταιρεία τους για την παραγωγή κέρδους και για την ανάπτυξη εσόδων, ωστό­σο θα πρέπει να την «τρέ­χουν» για να… υπάρχει και δέκα χρόνια από σήμερα, κάνοντας τις σωστές κινήσεις.
Ajay Banga, πρόεδρος MasterCard (ΗΠΑ)

Ομως η γεωπολιτική αβεβαιότητα έχει σκαρφαλώσει από την τέταρτη θέση που καταλάμβανε πέρυσι στη λίστα των θεμάτων που απασχολούν τους διευθύνοντες συμβούλους στη δεύτερη φέτος, σύμφωνα με το 74% των επιχειρηματικών ηγετών.

Η αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα των θεμάτων που προβληματίζουν τους μάνατζερ (73%).

Σχεδόν οι μισοί (48%) διευθύνοντες σύμβουλοι σκοπεύουν να αυξήσουν το προσωπικό τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που εμφανίζει μικρή μείωση σε σχέση με πέρυσι (50%). Η δραστηριότητα στον τομέα των προσλήψεων είναι μεγαλύτερη στην Ινδία (70%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (66%) και στην Κίνα (57%).

assets_LARGE_t_420_54627347

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της απόλυτης κυριαρχίας του κεφαλαίου, οι μάνατζερ δυσανασχετούν με τις όποιες προσπάθειες των Αρχών για ρύθμιση των αγορών, γι’ αυτό και για τέταρτη συνεχή χρονιά διαμαρτύρονται για «υπερβολικά παρεμβατικό ρυθμιστικό περιβάλλον».

Σχεδόν οι μισοί επικεφαλής των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι είναι σε διαδικασία αλλαγής του τρόπου με τον οποίο επανδρώνουν τις ηγετικές θέσεις (49%), αποδεικνύοντας ότι οι επιχειρηματικοί ηγέτες αναγνωρίζουν τη διευρυμένη γκάμα δεξιοτήτων που θα χρειαστεί η επόμενη γενιά ηγετών για να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα πιο σύνθετο περιβάλλον που θα περιλαμβάνει τεχνολογία, ευρύτερες απειλές και προσδοκίες των διαφόρων ενδιαφερόμενων φορέων από τους οργανισμούς τους. Αντανακλώντας, ενδεχομένως, τον τρόπο με τον οποίο οι διευθύνοντες σύμβουλοι αντιμετωπίζουν τις προσδοκίες των ενδιαφερόμενων μερών αλλά και τα θέματα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, το 41% αυτών δήλωσε ότι δίνει έμφαση στην εργασιακή κουλτούρα και τις συμπεριφορές.

Ο ρόλος της τεχνολογίας
Η έρευνα υπογραμμίζει τον ρόλο της τεχνολογίας στην επιχειρηματικότητα με στόχο την αλλαγή και την καλύτερη κατανόηση των πελατών και των υπόλοιπων ενδιαφερόμενων μερών. Εννιά στους δέκα (90%) διευθύνοντες συμβούλους δήλωσαν ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να αξιολογήσουν τις προσδοκίες των πελατών και των λοιπών ενδιαφερόμενων μερών και να ανταποκριθούν σε αυτές.

assets_LARGE_t_420_54627348

Οι μεγαλύτερες αλλαγές καταγράφονται σε κλάδους στους οποίους παραδοσιακά οι προσδοκίες των πελατών από τις υπηρεσίες είναι υψηλές, συμπεριλαμβανομένων του κλάδου τραπεζών και κεφαλαιαγορών (90%), του ασφαλιστικού κλάδου (95%), του κλάδου φιλοξενίας και αναψυχής (94%) και του κλάδου υγείας (93%). Πάνω από τα τρία τέταρτα, συνολικά, των ερωτηθέντων (77%) πιστεύουν ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα θα έχουν μεταλλάξει τις προσδοκίες από τις εταιρείες στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα δεδομένα και τα εργαλεία ανάλυσης και τα συστήματα διαχείρισης πελατειακών σχέσεων (CRM) θεωρείται ότι αποδίδουν το μεγαλύτερο όφελος όσον αφορά τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών. Ακολουθούν έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, που αναφέρονται από το 53% των διευθυνόντων συμβούλων, με τους συμμετέχοντες από την Ταϊβάν (76%), τη Βραζιλία (72%), τη Γαλλία (71%) και τη Γερμανία (67%) να τις ιεραρχούν υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εσωτερικά, ωστόσο, η τεχνολογία και οι αναλύσεις δεδομένων έχουν κι άλλες δυνατότητες που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Στον τομέα διαχείρισης στελεχών, μόνο το 4% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι χρησιμοποιεί προγνωστικές αναλύσεις εργατικού δυναμικού, ενώ το 16% δήλωσε ότι τις χρησιμοποιεί με έμφαση στην παραγωγικότητα. Ανησυχίες για την ταχύτητα της τεχνολογικής αλλαγής ως απειλής για τις προοπτικές ανάπτυξης εκφράζονται ιδιαίτερα έντονα στον τραπεζικό κλάδο και τις κεφαλαιαγορές (81%), 20 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (61%), και ακολουθούν οι κλάδοι ΜΜΕ & ψυχαγωγίας (79%) και τεχνολογίας (66%) ?που αντανακλώνται στις ανησυχίες των μάνατζερ για τις δεξιότητες σε αυτούς τους κλάδους.

Βάζουν μικρό βαθμό
Από τις κυβερνήσεις ζητούν σταθερό φορολογικό σύστημα

Σύμφωνα με περισσότερους από τους μισούς διευθύνοντες συμβούλους (56%), πρώτη προτεραιότητα των κυβερνήσεων πρέπει να είναι ένα διαφανές και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ενώ ακολουθούν το ικανό, καταρτισμένο και ευέλικτο εργατικό δυναμικό (53%) και οι υποδομές (50%) -υλικές και ψηφιακές.

Παρ’ όλα αυτά, οι διευθύνοντες σύμβουλοι έχουν την τάση να δίνουν χαμηλή βαθμολογία στις κυβερνήσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του φορολογικού συστήματος και την εισοδηματική ισότητα.

«Δεν τα κατάφεραν»
Τα δύο τρία (67%) αυτών θεωρούν το σταθερό φορολογικό σύστημα πιο σημαντικό και από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ακόμη, το 33% του δείγματος θεωρεί ότι οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να προστατεύουν αποτελεσματικά τα προσωπικά δεδομένα (26% δηλώνει το αντίθετο), με την Κίνα (46%), τις ΗΠΑ (60%), τη Βραζιλία (72%) και την Αργεντινή (52%) να εκφράζουν τις μεγαλύτερες ανησυχίες.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το