Πολιτική

Όλα ή τίποτα

 

Ύστατες προσπάθειες για άρση του κυβερνητικού αδιεξόδου

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να καταθέσει το πακέτο των μέτρων στη Βουλή τις επόμενες ημέρες σε ένα άρθρο, διαμήνυσε ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα όλοι οι βουλευτές των κομμάτων που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό θα στηρίξουν τα μέτρα στη Βουλή.

Αναφερόμενος προσωπικά στον Φ. Κουβέλη και στα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, τα οποία και ενημέρωσε το βράδυ της Τετάρτης για τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας τους κάλεσε να στηρίξουν το πακέτο των εργασιακών.

Ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις πληροφορίες πως έχει ξεκινήσει με την τρόικα μια συζήτηση για να μην περιληφθούν τα εργασιακά στο πακέτο μέτρων που θα ψηφισθεί από τη Βουλή, αλλά σε επόμενο χρόνο.

Εν τω μεταξύ συνεδρίασε εκτάκτως η εκτελεστική επιτροπή της ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη (χθες) το απόγευμα και συζήτησε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα και τη θέση του κόμματος μπροστά στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την εισήγηση του κ. Φώτη Κουβέλη ο οποίος πρότεινε να μην γίνει καμία υποχώρηση στα εργασικά και το νομοσχέδιο για τα μέτρα να μην έρθει με ένα άρθρο στη Βουλή. Ηγετικό στέλεχος του κόμματος υποστήριξε ότι: «δεν μπλοφάρουμε. παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας μέχρι τέλους»

Η ομόφωνη απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΗΜΑΡ είναι να εμμείνει στην απόφασή της να μην ψηφίσει το πακέτο των εργασιακών αλλαγών και να ζητήσει από την τρόικα να αποσύρει το σχετικό κεφάλαιο από τα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν για να πάρουμε τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Απευθυνόμαστε στους ευρωπαίους εταίρους και ζητάμε να αποσύρει η τρόικα τις διατάξεις που ανατρέπουν κεκτημένα δικαιώματα χρόνων τονίζει η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής.

Εν τω μεταξύ τέσσερις παρεμβάσεις που κατά την άποψη της Ιπποκράτους απαιτούνται στο βασικό κορμό του πακέτου των μέτρων εξέθεσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη (χθες) με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» μέχρι την Κυριακή, ώστε το πακέτο να παρουσιαστεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Πάνο Τσακλόγλου, την Τρίτη να κατατεθούν τα μέτρα στη Βουλή και την Τετάρτη ή την Πέμπτη να μπορεί να συνεδριάσουν -πιθανώς με τηλεδιάσκεψη- οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών για κα δώσουν την έγκρισή τους.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης, Χρ. Πρωτόπαππας και Π .Κουκουλόπουλος ζήτησαν από τον κ. Στουρνάρα να υπάρξουν οι εξής αλλαγές:

Εργασιακά: Να παραμείνει το επίδομα γάμου για χαμηλόμισθους εργαζόμενους και να διασφαλιστεί η επεκτασιμότητα των εθνικών συλλογικών συμβάσεων, δηλαδή να δεσμεύει όλους τους εργοδότες και όχι μόνον όσους την υπογράψουν.

-Οι περικοπές στις συντάξεις να επιμερισθούν δίκαια. Το ΠΑΣΟΚ προτείνει η μείωση των συντάξεων να αρχίζει από το πρώτο ευρώ και από την κατώτατη σύνταξη (486 ευρώ) κλιμακωτά. Οι κλίμακες να ξεκινούν από το 6% και να φθάνουν έως το 14% μαζί με τα δώρα, (δηλαδή να διατηρηθούν τα δώρα).

-Να βρεθεί η χρυσή τομή στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και η διατήρηση του αφορολογήτου.

-Κάθε προκήρυξη του ΤΑΙΠΕΔ για τις αποκρατικοποιήσεις να εγκρίνεται από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

Όπως συμφωνήθηκε στη σύσκεψη, θα υπάρξει έως την Κυριακή νέα συνάντηση εάν κριθεί απαραίτητο.

Με υπερκόπωση και βαριά ίωση διεγνώσθη ο Γ. Στουρνάρας

Υπερκόπωση και βαριά ίωση διαγνώσθηκε στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα ο οποίος μετέβη το πρωί της Πέμπτης σε νοσοκομείο καθώς αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία.

Οι γιατροί που τον εξέτασαν διέγνωσαν πως πάσχει από υπερκόπωση και βαριά ίωση και του συνέστησαν ξεκούραση και τη λήψη αντιβιοτικών.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επέμενε να επιστρέψει στα καθήκοντά του και γύρισε στο υπουργείο Οικονομικών. Το μεσημέρι, δε μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για συνεργασία με τον πρωθυπουργό.

Πάντως, ο κ. Στουρνάρας δεν θα απαντήσει στη Βουλή σε προγραμματισμένη ερώτηση για τα προνόμια των στελεχών των τραπεζών και η συζήτηση αναβλήθηκε λόγω της ασθένειάς του.

Ο προεδρεύων της Βουλής Αθανάσιος Νάκος ενημέρωσε τον ερωτώντα βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Νίκο Τσούκαλη ότι δεν είναι διπλωματική η ασθένεια του υπουργού Οικονομικών.

«Ο κ. Στουρνάρας ασθενεί και δεν μπόρεσε να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτησή σας. Γνωρίζουμε άλλωστε το βαρύ πρόγραμμά του αυτήν την περίοδο», σημείωσε ο κ. Νάκος νωρίτερα στο Κοινοβούλιο.

Βρούτσης: Δεν αλλάζει τίποτα για το 85% των μισθωτών

Ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με την τρόικα εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή κατά την ενημέρωση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για τις εξελίξεις στα εργασιακά. Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διορθώσει πολλές από τις θέσεις του αρχικού κειμένου του μνημονίου ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και άλλες μικρές τροποποιήσεις, επισημαίνοντας: «Πλέον μένει να δούμε αν υπάρχει κάτι θετικό ακόμη και από τον κ. Τσακλόγλου (σσ. αναφέρεται στον πρόεδρο του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων) στο euroworking group».

Aναφερόμενος στα κέρδη που αποκόμισε η ελληνική πλευρά μετά το ολονύχτιο θρίλερ της διαπραγμάτευσης την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Ηταν εργώδης η προσπάθεια καθώς στην προηγούμενη δανειακή σύμβαση υπήρχαν ρητές δεσμεύσεις για επιπλέον αλλαγές στα εργασιακά. Διασφαλισαμε το ποσό απόλυσης κοντά στο κοινοτικό μέσο όρο.

Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή για πάνω από το 85% των μισθωτών. Μόνο εργαζόμενοι με μεγάλα εισοδήματα και πάνω από 16 χρόνια θα υποστούν μειώσεις. Ακόμη αυξήσαμε το χρόνο προειδοποίησης στους 4 μήνες και αποφύγαμε διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση.  Επίσης πετύχαμε να μην μειωθεί ο κατώτατος μισθός, να διασώσουμε τις τριετίες και να προασπίσουμε τις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις παρά το νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Βρούτσης κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να πυκνώσουν τις τάξεις τους και να εξασφαλίσουν για τα μέλη τους ανώτερους όρους εργασίας (δηλ. επιπλέον επιδόματα) από τα ελάχιστα όρια που θα θέτει ο νέος κατώτατος μισθός.

Ο κ. Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεν θεωρεί επιτυχημένη τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα θιγούν μισθοί και συντάξεις.

Η ΄Εφη Χριστοφιλοπούλου εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε ότι η κατάργηση της υποχρεωτικότητας εφαρμογής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα οδηγήσει σε διάλυση τις εργοδοτικές οργανώσεις.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να μειωθεί ο κατώτατος μισθός μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν σήμερα την αύξηση του.

Ωστόσο προέτρεψε του κοινωνικούς εταίρους με τις συμφωνίες που θα υπογράψουν να δώσουν επιπλέον επιδόματα, πάνω από τον  κατώτατο μισθό.

Ως παράδειγμα ο  κ. Βρούτσης έδωσε τις κλαδικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εμπόρων και των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές που συμφώνησαν αυξήσεις ακόμα και μέσα στην κρίση.

Τέλος ο υπουργός Εργασίας αποσαφήνισε ότι δεν θα υπάρχουν ειδικές οικονομικές ζώνες στην Ελλάδα με μειωμένους μισθούς και ειδικό φορολογικό καθεστώς.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το