Πολιτική

Χωρίς μέτρ(ό) σφοδρή κόντρα

Μεταξύ της κυβέρνησης και εργαζομένων με ανυποχώρητες και τις δύο πλευρές

Στα άκρα η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εργαζόμενων στα ΜΜΜ, οι οποίοι προχωρούν σε νέα απεργία στο Μετρό την Πέμπτη (σήμερα) – για 8η ημέρα – παρά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και μολονότι η κυβέρνηση έθεσε τελεσίγραφο.

Την Πέμπτη, επίσης, στάσεις εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό και στο Τραμ 12:00 -4:00, ενώ τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορούν από τις 11:00 έως τις 17:00.

Εκπρόσωπος των εργαζομένων δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης στον ΣΚΑΙ ότι η απεργία τους θα φτάσει μέχρι το τέλος.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση τηρεί σκληρή στάση: Συγκεκριμένα, με δήλωσή του στο «ΒΗΜΑ Fm», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, διεμήνυσε: «Μέχρι αύριο οι πρωτεργάτες να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις, αλλιώς θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου. Η νομοθεσία προβλέπει τι πρέπει να γίνει σε όσους πρωτοστατούν στις απεργίες».

«Η ταλαιπωρία των πολιτών και η αναστάτωση της οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας δεν μπορεί να συνεχιστούν. Πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ομαλότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς» υπογράμμισε.

Ο υπουργός Μεταφορών, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα εφαρμοστεί ό,τι προβλέπεται από το νόμο.

«Πρέπει να σταματήσει η ταλαιπωρία του κόσμου» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της απεργίας στο Μετρό. Ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ σε αυτό το θέμα «είναι απολύτως σαφής» υποστήριξε ότι «δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων όσοι φέρνουν τους εργαζόμενους σε αντίθεση με την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «κάνουν μεγάλο λάθος και συνδικαλιστικό».

Η ΔΗΜΑΡ ζητά να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης. Όπως σημειώνει η ΔΗΜΑΡ, οι εργαζόμενοι στον χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

ΣΤΑΣΥ: Η υπομονή έχει εξαντληθεί

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με ανακοίνωσή της, δηλώνει πως τα περιθώρια και η υπομονή έχουν εξαντληθεί και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου “αιτήματος”.

Και προσθέτει «Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των σωματείων, όμως, παρά τις τρεις δικαστικές αποφάσεις εξακολουθούν να κινούνται σε μη νόμιμα πλαίσια και ακολουθώντας παρελκυστική τακτική συνεχίζουν για έβδομη συνεχή ημέρα να ταλαιπωρούν τους πολίτες της Αττικής και να προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή της πόλης. Πρέπει να σταματήσουν να παγιδεύουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους σε ένα αδιέξοδο δρόμο. Η δικαιοσύνη έχει αποφανθεί. Τα περιθώρια και η υπομονή εξαντλήθηκαν. Δεν πάει άλλο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τι απαντούν οι εργαζόμενοι

«Με απειλές δεν λύνονται τα προβλήματα» απαντούν στη δήλωση Κεδίκογλου οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Νωρίτερα, στο ενδεχόμενο επίταξης, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ανυποχώρητοι και διαμήνυσαν ότι θα απαντήσουν «με πόλεμο στον πόλεμο της κυβέρνησης».

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ Βασίλης Σταθούσης, καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις και τις απειλές της κυβέρνησης ενάντια στους απεργούς της ΣΤΑΣΥ και τον βίαιο τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να καταργήσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις.

Προτείνει στην κυβέρνηση να υπάρξει μια «εκεχειρία» τριών μηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας να τεθούν σε διάλογο τόσο τα προβλήματα των συγκοινωνιών όσο και οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Λειτουργίας στο Μετρό), Αντώνης Σταματόπουλος δηλώνει πως «τέτοιες απειλές δεν μας φοβίζουν» και προσθέτει: «Απολυμένοι είμαστε από την πρώτη ημέρα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Έχουμε υποστεί μείωση προσωπικού από μετατάξεις και απολύσεις, μας έχουν εξαθλιώσει οικονομικά και εργασιακά, τώρα μας απειλούν και με απολύσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το