Photo Gallery, Τοπικά

Χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ για το οδικό κύκλωμα του Πηλίου ζητά ο Κ. Αγοραστός

Για την άμεση εκτέλεση επειγόντων έργων και την πρόληψη κατολισθητικών φαινομένων

 

Τη χρηματοδότηση μελετών και έργων αποκατάστασης στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο του Πηλίου, ζητά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με επιστολή του στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Το Εθνικό Οδικό Κύκλωμα Πηλίου δέχεται μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο, για την εξυπηρέτηση τόσο των μονίμων κατοίκων του όσο και των επισκεπτών της περιοχής καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η κύρια οδική αρτηρία σε πολλά σημεία έχει θεμελιωθεί επάνω σε ασταθή επιφανειακά στρώματα και σε πρανή με μεγάλες κλίσεις, χωρίς κατασκευή σημαντικών έργων αντιστήριξης, ούτε και διαχείρισης επιφανειακών και υπογείων υδάτων, κατάσταση που επιδεινώνεται λόγω ιδιωτικών οικιστικών παρεμβάσεων αλλά και διάνοιξης οδών, σε συνδυασμό με τη μη υλοποίηση έργων μόνιμης αντιμετώπισης του θέματος.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει η συντήρηση και λειτουργία του Οδικού Κυκλώματος Πηλίου, έχει θέσει ως στόχο την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων προστασίας του συγκεκριμένου άξονα.

Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε Προκαταρκτική Έρευνα με τίτλο «Βελτίωση Ασφάλειας Εθνικού Οδικού Δικτύου Περιοχής Πηλίου» που παραλήφθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και αφορά τα τμήματα: Χάνια-Καράβωμα, Καράβωμα-Ζαγορά – Πουρί,  Ζαγορά-Χορευτό και  Ξουρίχτι – Τσαγκαράδα – Μούρεσι – Ανήλιο – Μακρυρράχη – Καράβωμα. Προσδιορίστηκαν 49 θέσεις μεσαίας και μεγάλης επικινδυνότητας που ταξινομήθηκαν με κριτήρια την επικινδυνότητα, την αμεσότητα και τη βατότητα της οδού. Για τις 15 πλέον επικίνδυνες θέσεις από αυτές, πραγματοποιήθηκαν ερευνητικές εργασίες βάσει των οποίων το κόστος εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών εκτιμήθηκε σε 1,5 εκ. ευρώ και το κόστος κατασκευής των έργων σε 8,2 εκ. €, δηλ. σύνολο 9,7 εκ. €.  Για τις υπόλοιπες 33 θέσεις, υπάρχει προσέγγιση του απαιτούμενου κόστους μελετών και κατασκευής της τάξης των 16,3 εκ. €.

«Με την υλοποίηση της μελέτης θα είμαστε σε θέση να προωθήσουμε την υλοποίηση του αντίστοιχου έργου, είτε με ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα είτε με εθνικούς πόρους, κρίνοντας πάντοτε το έργο ως υψίστης προτεραιότητας για την περιοχή και μόνιμης αντιμετώπισης των προβλημάτων που επί χρόνια εμφανίζει.

Ωστόσο, επειδή ο χρόνος υλοποίησης της μελέτης θα είναι αναγκαστικά σχετικά μεγάλος, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα άμεσης κρισιμότητας στην προσεχή χειμερινή περίοδο. Για το λόγο αυτό, κρίνουμε απαραίτητη και αιτούμαστε την έκτακτη χρηματοδότηση της Περιφέρειας για την άμεση εκτέλεση επειγόντων έργων, ύψους 5 εκ. ευρώ, προκειμένου να προλάβουμε την εμφάνιση κατολισθητικών φαινομένων και αστοχιών στο υπόψη Οδικό Δίκτυο και την περιοχή του», τονίζει ο Περιφερειάρχης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το