Photo Gallery, Πολιτική

Υποψήφιοι «αντάρτες» στο ΠΑΣΟΚ

 

Οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Θ. Ρομπόπουλος και Μεσσηνίας Οδυσ  Βουδούρης

 

Με νέες του δηλώσεις στην εφημερίδα «Καρφίτσα», ο βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Θωμάς  Ρομπόπουλος ανατρέπει τα μέχρι  στιγμής δεδομένα.

 

Ο κ. Ρομπόπουλος  φέρεται να δηλώνει τώρα πως δεν  προτίθεται να παραιτηθεί και να παραδώσει  τη βουλευτική του έδρα αλλά να ανεξαρτητοποιηθεί!

 

Το πρωί πάντως είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό της  Θεσσαλονίκης πως θα παραιτηθεί στην αρχή της επόμενης εβδομάδας και μιλούσε για τελεσίδικη απόφαση που οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορεί πλέον να μη γνωρίζει τι ψηφίζει.

Ειδκότερα μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό “Ράδιο Θεσσαλονίκη”,  ο Θωμάς Ρομπόπουλος δήλωσε: “Είμαι ξεκάθαρος. Θα παραιτηθώ τη Δευτέρα και ας πάρει την έδρα μου ο επόμενος βουλευτής”.

 

Φήμες για παραίτηση του βουλευτή κυκλοφορούσαν από χθες (προχθές), ωστόσο το περιβάλλον  του βουλευτή τις είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.

 

Ο Θ. Ρομπόπουλος θέλοντας να εξηγήσει “την οριστική απόφασή του”, υπογράμμισε: “Δεν μπορώ να είμαι σε μία βουλή που δεν μπορώ να αποφασίζω.”

 

Εξάλλου εκφράστηκε νέα υποψηφιότητα “ανταρσίας” από τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μεσσηνίας, Οδυσσέα Βουδούρη, που με δήλωσή του στο enet.gr υποστηρίζει ότι το άρθρο 37 που οδηγεί σε μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα -μέσω του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων- δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Δηλώνει επίσης ότι το κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων, ούτε να δέχεται καταχρηστικούς όρους για την εκταμίευση των δόσεων. Ο Οδυσσέας Βουδούρης προτείνει μάλιστα εάν θέλουν οι δανειστές να περάσουν ένα τέτοιο μέτρο, να προσκληθούν σε συνεδρίαση της Βουλής για να το συζητήσουν με τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού καθώς, αυτοί είναι “που καλούνται σε τελική φάση να ψηφίσουν τα μέτρα, το βάρος των οποίων σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες”.

 

Αναλυτικά η δήλωση του Οδυσσέα Βουδούρη στο enet.gr:

 

 

 

“Ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το άρθρο 37, που αφορά στις εργασιακές σχέσεις στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να γίνει αποδεκτό από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, διότι τέθηκε από την «τρόικα» ως προαπαιτούμενος όρος για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να βρίσκεται προ τετελεσμένων γεγονότων. Βέβαια, οι δανειστές μας έχουν κάθε δικαίωμα να θέτουν όρους για την εκχώρηση των χρημάτων τους. Δεν μπορεί όμως οι βουλευτές να δέχονται καταχρηστικούς όρους ή όρους άσχετους με τη λύση του προβλήματος, που αφορά στον δανεισμό.

 

Ως γνωστόν η οικονομική κρίση οφείλεται στο δημόσιο χρέος και στο έλλειμμα που το τρέφει. Συνεπώς δεχόμαστε μέτρα όπως το ενιαίο μισθολόγιο ή την εργασιακή εφεδρεία. Είναι επίσης γνωστό ότι οι μισθοί και η εργασιακή νομοθεσία του ιδιωτικού τομέα δεν ήταν και δεν είναι το εμπόδιο για επενδύσεις και ανάπτυξη στην Ελλάδα. Απαιτήσεις όπως η μείωση των ήδη χαμηλών μισθών του ιδιωτικού τομέα ή η επιδείνωση για τους εργαζόμενους των εργασιακών σχέσεων (που σημειωτέον δεν ζητά ούτε ο ΣΕΒ) δεν αφορούν στην έξοδο από την κρίση αλλά μόνο από ιδεολογικές και πολιτικές προτιμήσεις μπορεί να προκύπτουν.

 

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε διάλογο με επιχειρήματα. Θεωρώ δε ότι αυτός ο διάλογος με τους δανειστές μας δεν πρέπει να γίνεται μόνο κεκλεισμένων των θυρών και αποκλειστικά σε κυβερνητικό επίπεδο. Θεωρώ ότι μια πρωτοβουλία ουσίας εκ μέρους της Προέδρου της αρμόδιας Επιτροπής θα ήταν να προσκληθούν σε μια συνεδρίαση της, με διευρυμένη συμμετοχή, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας. Έτσι θα υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του λαού, που καλούνται σε τελική φάση να ψηφίσουν τα μέτρα, το βάρος των οποίων σηκώνουν οι Έλληνες πολίτες”.

Εξάλλου από το Λονδίνο όπου βρίσκεται μετέχοντας σ΄ ένα διεθνές συνέδριο για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα που οργανώνει το London Business School η κ. Λούκα Κατσέλη προειδοποιεί ότι θα καταψηφίσει το άρθρο 37, εάν δεν γίνουν κάποιες τροποποιήσεις όπως και η ίδια κατέθεσε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

 

Μιλώντας, την Παρασκευή (χθες)στο «Βήμα», η πρώην υπουργός είπε «περιμένω τις αλλαγές, εάν δεν υπάρξουν δεν μπορώ να το ψηφίσω. Θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία, αυτό είναι σίγουρο και χωρίς αλλαγές, θα καταψηφίσω το άρθρο 37, δεν αλλάζω στάση».

 

Σε παρατήρηση ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είπε ότι το άρθρο 37 αποτελεί προϋπόθεση για την εκταμίευση της 6ης δόσης, η κυρία Κατσέλη είπε: «Αυτό μου έλεγε και εμένα η τρόικα και εγώ τους απαντούσα “δεν γίνεται παιδιά αυτό που λέτε” και το βγάλανε από τον κατάλογο. Δεν είναι κάτι καινούργιο, η τρόικα το λέει συνεχώς σχεδόν σε κάθε διαπραγμάτευση, εμένα μου το είπανε και τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο και τον Μάιο…».

 

Ως προϋπόθεση ωστόσο για να ψηφίσει το άρθρο 37 η κυρία Κατσέλη θέτει να φύγουν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπερισχύουν έναντι των όλων άλλων συλλογικών συμβάσεων. Προτείνει, όπως είπε, η ειδική επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση που θεσμοθετήθηκε με το νόμο 3899/10 να μπορεί να συναφθεί και με ενώσεις προσώπων σε επιχειρήσεις που δεν έχουν σωματεία.

 

Σε ερώτηση εάν με την άποψή της συμφωνούν και άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κυρία Κατσέλη είπε «δεν ξέρω. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ορισμένοι βουλευτές έλεγαν ότι έχουν δυσκολίες να συμφωνήσουν με το άρθρο 37, αλλά τι θα πράξουν δεν το γνωρίζω».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το