Photo Gallery, Τοπικά

Υποβάθμιση του Νοσοκομείου λόγω υποχρηματοδότησης

Το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για το Νοσοκομείο θα συζητηθεί στη συνεδρίασή του την προσεχή Παρασκευή

Την υποβάθμιση του Νοσοκομείου Βόλου λόγω της υποχρηματοδότησης και τις ευθύνες της διοίκησης στην κατρακύλα του Ιδρύματος, επισημαίνουν στο πόρισμά τους τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.

Το πόρισμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Παρασκευή και θα αποφασιστεί ποια θέση θα τηρήσει η Δημοτική Αρχή της πόλης για να διαφυλάξει τα ελάχιστα κεκτημένα της δημόσιας υγείας στην περιοχή ευθύνης της και για να μη θρηνήσουμε θύματα, όπως τονίζουν τα μέλη της επιτροπής.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «η επιτροπή που ορίστηκε με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου, αφού συνάντησε το διοικητή, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και το Σύλλογο εργαζομένων στο Νοσοκομείο Βόλου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Ίδρυμα είναι σε πορεία υποβάθμισης για μια σειρά από αιτίες, οι οποίες αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, θα βρεθούμε, ως πόλη και ως νομός, μπροστά σε δυσάρεστες καταστάσεις και στο ενδεχόμενο να θρηνήσουμε θύματα.

1) Βασική αιτία η δραστική μείωση της χρηματοδότησης από την 5η ΥΠΕ, η οποία στη λογική των περικοπών του υπουργείου και αδιαφορώντας για την καταβαράθρωση του επιπέδου της περίθαλψης του λαού συνεχίζει τις περικοπές. Η σημαντικότατη μείωση της χρηματοδότησης έχει σαν αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις σημαντικές ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό (κυρίως για τα προγραμματισμένα χειρουργεία) με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας ή να μετακινούνται με ασθενοφόρα προς άλλα νοσοκομεία ή να μεταβαίνουν οι ίδιοι προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα υγείας που τους απασχολεί. Παράλληλα λόγω της πλημμελούς στελέχωσης των εφημεριών υπάρχουν σημαντικά προβλήματα με τα έκτακτα περιστατικά. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι για το επίμαχο θέμα των εφημεριών των γιατρών ενώ το 2010 το Νοσοκομείο Βόλου έπαιρνε 580.000 ευρώ ανά μήνα, το 2012 του αποδόθηκαν 287.000 ευρώ, για να γίνουν μετά από διαμαρτυρίες 307.000 ευρώ, που φυσικά δεν καλύπτουν με κανένα τρόπο τις ανάγκες. Να σημειωθεί εδώ ότι η κατανομή των χρηματοδοτήσεων των νοσοκομείων της 5ης ΥΠΕ γίνεται, ακόμη και σήμερα, με κριτήρια άσχετα με τις εν λειτουργία κλίνες τους με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο Βόλου να αδικείται κατάφωρα και να υποχρηματοδοτείται.

2) Λόγω της ακραίας λιτότητας και των νέων οικονομικών μέτρων που φαλκιδεύουν τους μισθούς όλων των εργαζομένων υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αποδεκατίζεται μηνά το μήνα. Οι γιατροί φεύγουν λόγω χαμηλών μισθών, αλλά και λόγω εργασιακού κλίματος και συνθηκών εργασίας, οι δε λοιποί εργαζόμενοι λόγω συνταξιοδοτήσεων και παγώματος προσλήψεων. Να σημειωθεί εδώ ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία των μετατάξεων (από ΟΣΕ π.χ.).

3) Η ακραία λιτότητα οδηγεί σε σημαντικές στρεβλώσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου, αφού η τακτική και οι επιλογές της διοίκησής του για την επίτευξη των οικονομικών της στόχων προκαλεί ελλείψεις στα υλικά, καθυστερήσεις στα χειρουργεία, ενώ το κλίμα του κηρυγμένου πολέμου μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων δημιουργεί συνεχώς τριβές και συγκρούσεις με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η όποια συνεννόηση και συνεργασία. Παράδειγμα οι αμοιβαίες καταγγελτικές συνεντεύξεις τύπου, οι διώξεις γιατρών, η στέρηση μισθού σε συνδικαλιστή κ.λπ. Άλλο παράδειγμα η εμμονή της διοίκησης στο 5ευρω των εκτάκτων περιστατικών, το οποίο τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με πρόσφατη απόφασή του θεωρούν άδικο και αντιλαϊκό μέτρο που ελάχιστα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ έχουν λάβει. Όλα αυτά αποβαίνουν σε βάρος της λειτουργίας του ιδρύματος.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου θεωρεί ότι για να μην επιδεινωθεί η ήδη κακή λειτουργία του νοσοκομείου θα πρέπει:

α) η 5η ΥΠΕ να αυξήσει τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου Βόλου με κριτήρια αναλογικότητας στη βάση της δυναμικότητάς του.

β) Για να σταματήσει η κατρακύλα του Ιδρύματος το υπουργείο πρέπει επιτέλους να μην κάνει περικοπές στη Δημόσια Υγεία, να επιτρέψει την πρόσληψη επικουρικών γιατρών, να κάνει δεκτά αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για το 5ευρω και να εφαρμόσει το ν. 3861/2010 που επιβάλλει ανάρτηση των εφημεριών των νοσοκομείων στο διαδίκτυο ούτως η διοίκηση να συνεργαστεί με το επιστημονικό συμβούλιο και να μην υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες.

γ) Η διοίκηση να διεκδικήσει προσωπικό από μετατάξεις και

δ) να σταματήσουν οι διώξεις από τη μεριά της διοίκησης και να βρεθεί επειγόντως τρόπος συνύπαρξης και συνεργασίας, επ’ ωφελεία των κατοίκων της πόλης και του Νομού.

Στις παραπάνω διαπιστώσεις, προσεγγίσεις και προτάσεις συγκλίνουν τα περισσότερα μέλη της άτυπης επιτροπής που εξουσιοδοτήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου να αποτυπώσει τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας του Νοσοκομείου με την επιφύλαξη να αναπτύξουν στη συνεδρίαση επί μέρους θέσεις και απόψεις πάνω στο θέμα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το