Πολιτική

“Κλείδωσε” το πακέτο των μέτρων;

Χθες βράδυ, μετά από πολύωρη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου

Μετά από πολύωρη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και το οικονομικό επιτελείο, φαίνεται πως κλείδωσε το σχέδιο περικοπών και εσόδων, συνολικού ύψους 13,5 δισ. ευρώ. Στο πακέτο δεν συμπεριλαμβάνεται σενάριο απολύσεων στο δημόσιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την Τετάρτη (σήμερα) αναμένεται να ενημερώσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στη νέα σύσκεψη των αρχηγών, πιθανότατα Πέμπτη (αύριο).

Tο ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, ζητά να διατηρηθεί η εσωτερική ισορροπία δηλαδή τα 6,5 δισ. να προέλθουν από περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ τα 5 δισ. ευρώ από λειτουργικές δαπάνες. Στην Ιπποκράτους γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για να καθοριστεί πλήρως η στάση του κόμματος, που λέει “όχι” σε οριζόντιες περικοπές και να μην πληγούν χαμηλοσυνταξιούχοι και χαμηλόμισθοι.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δίνουμε μεγάλο αγώνα για την οριστικοποίησή του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων ώστε αυτά να μην λειτουργήσουν υφεσιακά και να είναι εσωτερικά δίκαια και ισορροπημένα. Αλλά η ιστορία αυτού του πακέτου θα τελειώσει. Είναι επώδυνα τα μέτρα αυτά αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι τα τελευταία και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να είναι πράγματι τα τελευταία”.

Ως προς τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας σε στελέχη του κόμματος είπε πως δεν πρέπει να υπάρξει νέος κεφαλικός φόρος, αλλά το ποσό να βρεθεί από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ προτείνει αναπτυξιακό πακέτο για τη ρευστότητα.

Σε αυτό το κλίμα, η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει στην υιοθέτηση της ρήτρας ισοδύναμων που έχει προτείνει, και την οποία δεν έχει απορρίψει μέχρι στιγμής η τρόικα. Το κόμμα της Αριστεράς έχει ενστάσεις για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης αλλά και τα σενάρια για επιπρόσθετα μέτρα.

Αναβρασμός επικρατεί στο μεταξύ στις ΚΟ των κομμάτων, καθώς δεν είναι λίγοι οι βουλευτές που απειλούν να καταψηφίσουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νικήτας Κακλαμάνης προέβλεψε πτώση της κυβέρνησης σε περίπτωση λήψης καινούργιων μέτρων και τόνισε: “Δεν αντέχει αυτή η κυβέρνηση να πάρει νέα μέτρα. Αν πάρει νέα μέτρα δεν θα υπάρξει η κυβέρνηση την άλλη μέρα. Μπορεί να πάμε σε πολιτικό συμβιβασμό, πάλι σκληρά θα είναι τα μέτρα. Η μόνη πληροφόρηση που έχω είναι από τα ΜΜΕ. Ρωτήστε όποιον βουλευτή της ΝΔ θέλετε”.

Τη δέσμευση των κυβερνητικών εταίρων ότι τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι τα τελευταία ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, που στρέφονται για άλλη μια φορά κατά των νέων απαιτήσεων των δανειστών με τον Χρήστο Ζώη να δηλώνει: “Οι δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ προετοιμάζουν νέο γύρο επώδυνων μέτρων για να διαψευστεί συντομότερα από όσο και εμείς πιστεύαμε η δέσμευση του κ. Σαμαρά και των εταίρων του περί των τελευταίων μέτρων. Καλούνται οι πρόθυμοι κυβερνητικοί εταίροι να δεσμευθούν εδώ και τώρα για το ακριβές ύψος του πακέτου των μέτρων”.

Επιστρέφει ο Τόμσεν

Την Κυριακή επιστρέφει στην Αθήνα ο ολ Τόμσεν και η ομάδα του, σύμφωνα με πληροφορίες, προκειμένου να συνεχίζουν οι διαπραγματεύσεις.

Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την εκταμίευση της δόσης στο τέλος Οκτωβρίου παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά αποθέματα της Ελλάδας φθάνουν μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το