Photo Gallery, Πολιτική

Υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων Παπανδρέου και ευρωσοσιαλιστές

Κοινό αίτημα διαμορφώθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία

 

 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ζήτησαν σήμερα την έκδοση ευρωομολόγων, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Το αίτημα αυτό διαμορφώθηκε έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο κ. Παπανδρέου με τη Γαλλίδα Μαρτίν Ομπρί, το νέο υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια, τον Ιρλανδό ομόλογό του Ίμον Γκίλμορ και τον επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, τον Γερμανό Μάρτιν Σουλτζ.
Στην ανακοίνωσή τους, την οποία μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι «είναι καιρός οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να εκφράσουν τα πρωτεία τους έναντι των χρηματοοικονομικών αγορών», ενώ ζητούν από τα κράτη να λάβουν «γενναία και αποφασιστικά μέτρα».
Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα προτείνουν έναν «οργανισμό σταθερότητας για τον ανασχεδιασμό (reprofiling) του χρέους των κρατών της ευρωζώνης, ο οποίος ταυτόχρονα θα διασφαλίζει την επανόρθωση ενός κράτους, η οικονομία του οποίου κινδυνεύει να χάσει τη σταθερότητά της».
«Από αυτή την άποψη, η ευρωζώνη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την έκδοση ευρω-ομολόγων», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
Στο κείμενο προβλέπεται επίσης «ένας πραγματικά αποτελεσματικός μηχανισμός της ευρωζώνης, με εγγυήσεις, ο οποίος θα βοηθά τις χώρες που δέχονται επιθέσεις από κερδοσκόπους και ο οποίος θα διασφαλίζει ότι ιδιώτες επενδυτές (…) θα αναλαμβάνουν το δικό τους μερίδιο από τα κόστη των μέτρων σταθεροποίησης».
Προτείνουν εξάλλου «έναν ευρωπαϊκό φόρο στην κερδοσκοπία ώστε να υπάρξουν νέα έσοδα χωρίς να θιγούν οι απλοί πολίτες», καθώς και μία χρηματοοικονομική μεταρρύθμιση, η οποία «θα περιορίζει την εξουσία των οίκων αξιολόγησης», αλλά και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού ανεξάρτητου οίκου.
«Αν αποτύχουμε ακόμη μία φορά να τιθασεύσουμε την αγορά, η Ευρώπη κινδυνεύει να πέσει ξανά στην ύφεση και να χάσει την κυριαρχία της», προειδοποιεί η ανακοίνωση. Στο κείμενο εκφράζονται επίσης επικρίσεις για τη στάση των συντηρητικών ηγετών της ευρωζώνης, οι οποίοι «δεν καταφέρνουν να κατανοήσουν την επιτακτικότητα της κατάστασης».

ΚΚΕ: Πρόσκαιρη

η όποια συμφωνία

 

«Η ΕΕ δεν έχει, ούτε γίνεται να αποκτήσει σχέδιο σωτηρίας του λαού», παρατηρεί το ΚΚΕ σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής και συμπληρώνει πως «το μόνο σχέδιο που έχει είναι αυτό της εξόντωσης των λαϊκών δικαιωμάτων». «Η όποια συμφωνία τους για τη διαχείριση της κρίσης θα αποδειχθεί πρόσκαιρη», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Ο λαός δεν επιτρέπεται να έχει πια αυταπάτες. Μπορεί να εμποδίσει, μπορεί να σωθεί από τη μόνιμη πτώχευση που τον οδηγούν, μόνο με την οργανωμένη πάλη για λαϊκή εξουσία, αποδέσμευση από την ΕΕ και διαγραφή του χρέους», καταλήγει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

 

 

 

ΛΑΟΣ: Τα παιχνίδια δεν πρέπει

να τα πληρώσει η Ελλάδα

 

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουν κάποιοι στην Ευρώπη ότι αν πτωχεύσει μια Πολιτεία των ΗΠΑ π.χ. η Νότιος Καρολίνα, αυτό θα επηρεάσει την εικόνα όλης της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. «Τα παιχνίδια συμβιβασμού των «νάνων» της Ευρώπης δεν πρέπει να τα πληρώσει η Ελλάδα…», πρόσθεσε.

 

 

 

ΔΗΜΑΡ: Χρειάζονται

γενναίες αποφάσεις

«Ήρθε η ώρα για γενναίες αποφάσεις και οριστικές λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για χρονοτριβή», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά. «Κάθε μέρα που περνάει λειτουργεί σε βάρος των κρατών της ευρωζώνης και υπέρ των αδηφάγων χρηματαγορών», συμπληρώνει το κόμμα και καταλήγει: «Η Ε.Ε. πρέπει επιτέλους να αποδείξει ότι όταν θέλει, μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα. Αρκεί οι ηγέτες της να αντιληφθούν ότι το συμφέρον της Ευρώπης εμπεριέχει μεσομακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα».

 

 

ΔΗ.ΣΥΜ.: Η ΕΕ να καταλήξει εγκαίρως

 

«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει εγκαίρως, στις διαδικασίες και τους μηχανισμούς για μια συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, μέσα στην οποία θα ενταχθεί η λύση του ελληνικού προβλήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δ. Ζαφειριάδης, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. «Ωστόσο, τίποτε δεν εγγυάται τη σωτηρία της χώρας μας», επισήμανε, «αυτή θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα της κυβέρνησης και συνολικά της πολιτικής ηγεσίας να διαμορφώσουν οριστικά και αμετάκλητα το πλαίσιο έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μάθει να συλλέγει τους φόρους του, να μειώσει τις δαπάνες του, να περιορίσει την παρέμβασή του στην οικονομία, να βάλει τέλος στην υπερφορολόγηση του ιδιωτικού τομέα και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυτή είναι στάση ευθύνης της σημερινής πολιτικής ηγεσίας».

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το