Photo Gallery, Πολιτική

Τρισέ: Επιτροπεία για τις απείθαρχες χώρες

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ κάλεσε το Βερολίνο να επιτηρήσει τις χώρες που δεν πετυχαίνουν τους στόχους

 

 

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλόντ Τρισέ κάλεσε σήμερα το Βερολίνο να ενισχύσει τον έλεγχο στα κράτη της ζώνης του ευρώ των οποίων τα οικονομικά ολισθαίνουν επανειλημμένα.

 

«Η τρέχουσα διαδικασία για τη χορήγηση βοήθειας με αυστηρές προϋποθέσεις στα κράτη που δεν έχουν πλέον πρόσβαση στην αγορά είναι δικαιολογημένη», δήλωσε ο Τρισέ σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου, προσθέτοντας ότι «τα κράτη (είχαν) το δικαίωμα να προσπαθήσουν να διορθώσουν τα ίδια την κατάσταση».

 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εκτίμησε ωστόσο ότι αυτή η προσέγγιση έχει «σαφή όρια» και κάλεσε να προβλεφθεί ένα «δεύτερο στάδιο» όταν «ένα κράτος συνεχίζει να μην πετυχαίνει τους στόχους του προγράμματος μεταρρύθμισης» που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για διεθνή βοήθεια.

 

Σε αυτή την περίπτωση «οι αρχές της ζώνης του ευρώ θα αναλάβουν ένα ρόλο πιο σημαντικό και πιο εξουσιαστικό στη διαμόρφωση των οικονομικών πολιτικών» της συγκεκριμένης χώρας. «Θα είναι υποχρεωτικό για τις ευρωπαϊκές αρχές να λαμβάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις άμεσα τις αποφάσεις», αντί για την κυβέρνηση, σημείωσε.

 

Ο κ. Τρισέ πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα «θα καταστήσει την τροποποίηση των Συνθηκών αναπόφευκτη».

Εν τω μεταξύ οι μεγάλες τράπεζες, μέλη του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), επισήμαναν ότι υπάρχουν “όρια” στο επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους που μπορούν να δεχτούν εθελοντικά.

 

Οι συζητήσεις με την EE συνεχίζονται στις Βρυξέλλες, “ωστόσο, υπάρχουν όρια σε αυτό που μπορεί να θεωρηθεί ως εθελοντικό”, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του IIF, Τσαρλς Νταλάρα και υπογράμμισε ότι “μια προσέγγιση που δεν θα βασιζόταν στη συνεργασία και θα αφορούσε μονομερείς ενέργειες θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία, γεγονός που θα απομόνωνε την ελληνική οικονομία από τις διεθνείς αγορές επί πολλά χρόνια”. Περισσότερα

 

Η ζώνη του ευρώ βρίσκεται “σχετικά κοντά σε μια συμφωνία” με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή, το τραπεζικό λόμπι που διαπραγματεύεται με τα κράτη ανέβασε την προσφορά του για εθελοντικό “κούρεμα” στο 40%.

 

Τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν πλέον να επιτύχουν ένα “κούρεμα” 50% ως 60% για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με συγκλίνουσες ευρωπαϊκές πηγές.  “Αν μιλάμε για 60% και οι τράπεζες για 40%, πιθανόν να καταλήξουμε σε κάτι ανάμεσα στα δύο”, εξήγησε η διπλωματική πηγή.

Τέλος η Βουλγαρία επωφελείται από τη δημοσιονομική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα, όπως παραδέχτηκε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Σιμεών Ντιάνκοφ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, λέγοντας ότι οι συμπατριώτες του χαίρονται σε ένα κάποιο βαθμό για τα δεινά των Ελλήνων.

 

“Παρότι δεν είναι ωραίο, υπάρχει κάποιος βαθμός χαιρεκακίας (απέναντι στην Ελλάδα), γιατί η Βουλγαρία πάντοτε συγκρίνεται με την Ελλάδα”, πρόσθεσε ο βούλγαρος υπουργός Οικονομικών.

 

“Έχουμε τώρα την εντύπωση ότι οι Έλληνες τα πηγαίνουν χειρότερα από εμάς. Αυτό μάς βοηθά πολύ ως κυβέρνηση”, τόνισε. Επί μακρόν οι Βούλγαροι που αποδέχτηκαν τις θυσίες για να διατηρηθεί το χρέος τους σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα στην Ευρώπη (16% του ΑΕΠ το 2010) κοίταζαν με φθόνο από την πλευρά των ελλήνων γειτόνων τους λόγω του υψηλότερου επίπεδου διαβίωσής τους.

 

Σήμερα στη Βουλγαρία έχουν βρει “καταφύγιο” ελληνικές επιχειρήσεις, επενδύσεις και κεφάλαια.

 

“Επωφελούμαστε από το γεγονός ότι το περιβάλλον επιδεινώθηκε για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα”, είπε ο Ντιάνκοφ.

 

Τα δύο τελευταία χρόνια “σχεδόν 2.000 επιχειρήσεις έχουν φύγει από την Ελλάδα και λειτουργούν στη Βουλγαρία”, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν καταθέσει τα χρήματά τους σε βουλγαρικές τράπεζες”. Ο υπουργός υπολογίζει ότι το ύψος της εισροής κεφαλαίων από την Ελλάδα ανέρχεται σε ένα δισεκατομμύριο ευρώ, που είναι “πολλά λεφτά για τη Βουλγαρία”, όπως είπε.

 

Ωστόσο “θα προτιμούσα ο γείτονάς μας να τα πήγαινε καλύτερα, αυτό θα ενίσχυε τις ανταλλαγές”, μεταξύ των δύο χωρών, ομολόγησε ο Ντιάνκοφ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το