Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Τριακόσια επιδόματα – «μαϊμού» στη Μαγνησία

Συγγενείς εισέπρατταν επί οκτώ χρόνια από το ΙΚΑ Μαγνησίας συντάξεις νεκρών και άλλοι υπέβαλαν χαρτιά για ΕΚΑΣ τρία χρόνια μετά το θάνατο του ηλικιωμένου

Όσο το ψάχνουν, τόσο ανακαλύπτουν και νέες απάτες εις βάρος του ελληνικού κράτους και των φορολογουμένων. Ο λόγος για τα περίφημα προνοιακά επιδόματα, που όπως αποδεικνύεται καρπούνταν πολλοί περισσότεροι από τους δικαιούχους, αδειάζοντας τα ταμεία, που ήταν γεμάτα με δανεικά. Η απογραφή της Μαγνησίας ήταν αποκαλυπτική. Ποσοστό 9,5 % των επιδοματούχων «κόβεται» από τις λίστες. Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 2.731 άτομα, όταν τον Ιανουάριο οι τοπικές υπηρεσίες είχαν στις λίστες τους καταγεγραμμένα 3.020 άτομα και μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 επιδοτούνταν 3.458 άτομα.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι μέχρι το Δεκέμβριο του 2011 το υπουργείο πλήρωνε επιδόματα σε 3458 δικαιούχους, οι οποίοι από τον Ιανουάριο, είτε δεν έδωσαν το «παρών» στην πρόνοια, είτε συγγενείς τους κοινοποίησαν πως έχουν πεθάνει. Απάτη αποκαλύπτεται σταδιακά και στο ΙΚΑ. Οι κεντρικές υπηρεσίες ζήτησαν από το τοπικό υποκατάστημα να διαπιστώσει γιατί 20 άτομα δεν συμμετείχαν στην τελευταία απογραφή και αποκαλύφθηκε ότι οι συγγενείς τους λάμβαναν τις συντάξεις τους επί οχτώ χρόνια μετά το θάνατό τους. Επίσης διαπιστώθηκε ότι συγγενής πεθαμένου λάμβανε ΕΚΑΣ και κατέθεσε χαρτιά για την καταβολή του το 2006, τρία χρόνια μετά το θάνατο του ηλικιωμένου.

Στο δρόμο όμως προς τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για την καταγραφή των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων κάποιοι έχασαν τον προσανατολισμό τους. Οι υποψίες κινήθηκαν από τον Ιανουάριο όταν για 400 περίπου άτομα οι υπηρεσίες είτε έχασαν τα ίχνη τους, είτε συγγενείς τους δήλωσαν το θάνατό τους. Ωστόσο γι’ αυτές τις υποθέσεις θα υπάρξει έρευνα, καθώς το φαινόμενο θεωρείται «ανεξήγητο». Στα ΚΕΠ για απογραφή οδηγήθηκαν τελικά 2.731 άτομα από τα 3.020 που απέμειναν στις λίστες της πρόνοιας τον Ιανουάριο, ωστόσο ορισμένοι που είτε δεν πληροφορήθηκαν τις ανακοινώσεις, είτε αδυνατούσαν να μεταβούν στα ΚΕΠ για να απογραφούν συμπλήρωσαν αιτήσεις με καθυστέρηση χθες και ζητούν εξέταση των στοιχείων τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το 2009 σε επίπεδο Νομού οι επιδοματούχοι ήταν 2.734 άτομα, ωστόσο μέχρι το τέλος του 2011 ο αριθμός τους «εκτοξεύθηκε» σε 3.458, διότι προστέθηκαν δικαιούχοι επιδόματος «κίνησης». Πρόκειται για επίδομα που αφορά σε ασθενείς με προβλήματα στα κάτω άκρα.

Στη Μαγνησία

Η απογραφή απέδειξε ότι στη Μαγνησία μπορούν να λαμβάνουν στο εξής επίδομα 196 ασθενείς με αιματολογικά νοσήματα. 251 απροστάτευτα παιδιά, 938 άτομα με βαριές αναπηρίες, 424 με βαριά νοητική καθυστέρηση, 211 νεφροπαθείς, 1 άτομο με εγκεφαλική παράλυση, 211 άτομα θα παίρνουν επίδομα κίνησης, 18 άτομα θα λαμβάνουν επίδομα ομογενών, σε 88 άτομα θα δίνεται επίδομα τετραπληγικών -ακρωτηριαμένων δημοσίου, σε 28 άτομα επίδομα τετραπληγικών – ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων, σε 80 άτομα επίδομα κωφαλάλων, σε 13 άτομα επίδομα στεγαστικής συνδρομής, σε 264 άτομα επίδομα τυφλότητας και σε 7 άτομα επίδομα για τη νόσο του Χάνσεν. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις των επιδομάτων που κόπηκαν αφορούν στις βαριές αναπηρίες. Επίδομα λάμβαναν 1.224 άτομα και τώρα θα λαμβάνουν 938. Επίδομα τυφλότητας λάμβαναν 282 άτομα και τώρα θα λαμβάνουν 264. Επίδομα απροστάτευτων παιδιών λάμβαναν 342 άτομα και τώρα θα λαμβάνουν 251, επίδομα για βαριές νοητικές καθυστερήσεις λάμβαναν 459 άτομα και τώρα θα λαμβάνουν 424, ενώ μειώσεις έστω και περιορισμένες παρατηρούνται σε όλους τους τομείς των επιδοματούχων, με εξαίρεση την εγκεφαλική παράλυση και τους χανσενικούς. Το υπουργείο θα εξετάσει μια προς μια τις περιπτώσεις εκείνες των επιδοματούχων που δεν έσπευσαν να απογραφούν.

«Επιβάλλεται να γίνει έλεγχος γιατί πολλά άτομα με σοβαρά προβλήματα είτε δεν γνώριζαν ότι πρέπει να απογραφούν, είτε δεν το πληροφορήθηκαν. Χθες για παράδειγμα, στις υπηρεσίες πρόνοιας εμφανίστηκαν άτομα που θέλησαν να απογραφούν και πιστεύουν πως θα δοθεί παράταση στις ημερομηνίες. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για απογραφή και είμαι βέβαιος ότι τα ποσοστά θα αλλάξουν. Αδυνατώ να πιστέψω πως υπήρχε μεγάλος αριθμός επιδοματούχων που κορόιδευε το κράτος. Για να μη δαιμονολογούμε τα νούμερα θα πρότεινα να περιμένουμε να ολοκληρωθεί στο σύνολό της η διαδικασία. Τα νούμερα που είχαμε στις 3-2-2012 ως υπηρεσία και τα δώσαμε στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας Πρόνοιας της Θεσσαλονίκης μιλούσαν για 3.020 επιδοματούχους και απογράφηκαν 2.731. Πιστεύω ότι θα αλλάξουν τα ποσοστά μόλις δοθεί νέα παράταση», δήλωσε ο αντιδήμαρχος κ. Παντσάς.

Στο μεταξύ, χθες ο πρόεδρος του τοπικού υποκαταστήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Κουτσούκος τόνισε ότι από τα κεντρικά του ΙΚΑ ανακαλύπτονται υποθέσεις που αφορούν στη Μαγνησία για καταβολή συνάξεων σε συγγενείς ανθρώπων που έχουν πεθάνει πριν 8 χρόνια.

Ερευνήθηκαν ήδη 20 υποθέσεις και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ στον εισαγγελέα οδηγήθηκε και άτομο που κατέθεσε και έλαβε το ποσό του ΕΚΑΣ για λογαριασμό συγγενή του που είχε πεθάνει.

 

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το