Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Το δράμα ενός αγοριού και της οικογένειάς του

Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για εγκατάλειψη σε τροχαίο
Το δικαστήριο επέβαλε την ανώτατη προβλεπόμενη ποινή για εγκατάλειψη σε τροχαίο

Το συγκλονιστικό δράμα που ζει μία οικογένεια, μετά τον τραυματισμό σε τροχαίο του ανήλικου γιου της πριν από τέσσερα περίπου χρόνια που κατέληξε σε μόνιμη αναπηρία του παιδιού, ξετυλίχθηκε στην ακροαματική διαδικασία του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Βόλου κατά την εκδίκαση της ποινικής υπόθεσης.

Ο κατηγορούμενος, ένας 26χρονος αλβανός, δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο και καταδικάστηκε ερήμην. Το δικαστήριο του επέβαλε –και είναι η πρώτη φορά που επιβάλλεται το ανώτατο της προβλεπόμενης ποινής για τροχαίο ατύχημα- ποινή φυλάκισης κατά συγχώνευση τεσσάρων ετών εξαγοράσιμη προς 10 ευρώ την ημέρα και με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα με την καταβολή εγγύησης 10.000 ευρώ. Ο νεαρός αλβανός κατηγορήθηκε τόσο ως υπαίτιος τροχαίου ατυχήματος με σωματική βλάβη, όσο και για εγκατάλειψη του τόπου του ατυχήματος.

Το κατηγορητήριο ήταν για σωματική βλάβη (παρ’ ότι το παιδί έχει δια βίου ολική παράλυση), για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και για εγκατάλειψη του τόπου του δυστυχήματος. Η υπόθεση εισήχθη προς εκδίκαση στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, καθώς με τις αλλαγές στην νομοθεσία για την ελάφρυνση των πινακίων των τριμελή δικαστηρίων, πολλά αδικήματα έγιναν αρμοδιότητας Μονομελούς. Σημειώνεται ότι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου παραπέμπονται τα τροχαία με θάνατο, δηλαδή οι ανθρωποκτονίες από αμέλεια.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου καταδίκασε ερήμην στον 26χρονο αλβανό σε φυλάκιση τριών ετών για την σωματική βλάβη και τριών ετών για την εγκατάλειψη, κατά συγχώνευση τεσσάρων ετών.

Το τροχαίο είχε σημειωθεί στις 22 Οκτωβρίου 2009, κοντά στην γέφυρα του Κραυσίνδωνα, στη λεωφόρο Ειρήνης, στη Νέα Ιωνία, λίγο πριν τις 9 το βράδυ. Το θύμα, 16 ετών τότε μαθητής, οδηγούσε ένα δίκυκλο, Ο αλβανός, ηλικίας 22 ετών τότε, οδηγούσε ένα ΙΧ αυτοκίνητο (μάρκας Seat Leon) και είχε κατεύθυνση προς το Βόλο. Ξαφνικά και απροειδοποίητα και κυρίως παράνομα ο αλβανός επιχείρησε αριστερή στροφή στην οδό Αβέρωφ κλείνοντας στην ουσία το δρόμο στον 16χρονο δικυκλιστή. Η πρόσκρουση των δύο οχημάτων ήταν σφοδρή.

Ο 16χρονος μαθητής υπέστη σοβαρό τραυματισμό κυρίως στη μέση και στα άκρα. Φορούσε κράνος γι’ αυτό και δεν τραυματίστηκε στο κεφάλι. Κάτι που τονίστηκε και στην διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας στο δκαστήριο. Το κτύπημα όμως στη μέση στάθηκε καταλυτικό για την πορεία της υπόλοιπης ζωής του. Η σοβαρότητα της κατάστασης του ανήλικου – τότε – μαθητή διαγνώστηκε άμεσα από τους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου και στη συνέχεια του Πανεπιστημιακού στη Λάρισα, όπου μεταφέρθηκε.

Στο μεταξύ, ο 26χρονος αλβανός, μετά το ατύχημα έσπευσε να εξαφανιστεί. Επί μέρες οι αστυνομικοί της Τροχαίας Βόλου αναζητούσαν τον ασυνείδητο οδηγό. Κατάφεραν τελικά να τον εντοπίσουν από τα χρώματα του οχήματός του που έμειναν πάνω στο δίκυκλο του άτυχου μαθητή. Ο αλβανός διέμενε κοντά στην περιοχή του σημειώθηκε το τροχαίο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε μετά από τέσσερις αναβολές λόγω απουσίας του κατηγορουμένου, με απόντα και πάλι τον κατηγορούμενο. Το δικαστήριο λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης και της βαρύτατης αμέλειας –όπως έχει προκύψει από την προδικασία, την προανάκριση και την ακροαματική διαδικασία- επέβαλε την ανώτατα προβλεπόμενη ποινή για τέτοιες υποθέσεις. Είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο του Βόλου επιβάλει ανάλογη ποινή.

Συγκλονιστικές παρουσίες οι γονείς του παιδιού, που τώρα είναι 20 ετών, καθηλωμένο και ακίνητο στο κρεβάτι του όπου και θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του.

Η βαρύτατη αμέλεια μερικών λεπτών έχει καταδικάσει για πάντα έναν άνθρωπο με όνειρα, ελπίδες και όρεξη για τη ζωή. Το τροχαίο άλλαξε όχι μόνο την ζωή του 16χρονου, αλλά και όλης της οικογένειας. Οι γονείς του, δημόσιοι υπάλληλοι, αποχώρησαν πρόωρα από την εργασία τους για να αφοσιωθούν στο παιδί τους. Η μητέρα του δεν φεύγει από το πλευρό του όλο το 24ωρο. Η κατάστασή του απαιτεί την συνεχή παρουσία ατόμου δίπλα του. Η αφήγηση της καθημερινότητας της οικογένειας συγκλονίζει…

 

Χειρισμός υπολογιστή

με το σαγόνι

 

Ο 20χρονος είναι καθηλωμένος σε ειδικό αναπηρικό κρεβάτι. Προσπαθεί να βρει ενδιαφέροντα στη ζωή του στην κατάσταση που βρίσκεται. Σήμερα έχει καταφέρει να επικοινωνεί με τον έξω κόσμο με το διαδίκτυο. Έχει καταφέρει να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή με το σαγόνι…

Οι γονείς του έχουν αφιερώσει την δική τους ζωή για να βρίσκονται στο πλευρό του γιου τους. Στην οικογένεια υπάρχει ένα ακόμη παιδί, αγόρι, ένα χρόνο μεγαλύτερο σε ηλικία…

Η υπόθεση του 20χρονου παιδιού δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πόσο μάλλον θα μπορούσε να αφήσει την Δικαιοσύνη…

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του 20χρονου έχει κερδίσει και την αστική υπόθεση αποζημίωσης για τον σοβαρότατο τραυματισμό του. Το δικαστήριο επιδίκασε το ποσό των 500.000 ευρώ στην οικογένεια με το σκεπτικό ότι αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν στα έξοδα που απαιτούνται για τον χρόνο ζωής του νεαρού παιδιού. Η αποζημίωση επιδικάστηκε σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρίας όπου είχε ασφαλιστεί το όχημα του αλβανού. Είναι μάλιστα μία από τις υψηλότερες αποζημίωσης για βλάβη λόγω τροχαίου που επιδικάζει το δικαστήριο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το