Photo Gallery, Τοπικά

Τίτλοι τέλους για οίκους ανοχής στην περιοχή Μεταμορφώσεως

Δικαστικά θα παλέψουν την «έξωση», που τους γίνεται από την περιοχή της Μεταμόρφωσης, οι επαγγελματίες που διατηρούν οίκους ανοχής

 

Σε χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου λήφθηκε οριστική απόφαση για μετακίνηση των οίκων ανοχής από την περιοχή της Μεταμόρφωσης, μετά από 50 χρόνια δραστηριότητας. Στη χθεσινή συνεδρίαση επίσης η ομάδα πλειοψηφίας παρουσίασε πρώτη φορά για το συγκεκριμένο θέμα μετά την «αναδιάταξη» δυνάμενων ενιαία στάση και αποφασίστηκε η συμμόρφωση με τους νόμους και η οριστική ανάκληση άδειας λειτουργίας καταστήματος στη Μακρινίτσα, μετά από δύο χρόνια.

Για πρώτη φορά η ομάδα πλειοψηφίας που διχάστηκε για το συγκεκριμένο καφέ, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην πόρτα της εξόδου τέσσερα μέλη της, έδειξε πως στα θέματα νομιμότητας δεν θα υπάρξει υποχώρηση και ο Γιάννης Μολοχίδης κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή για εμμονή απέναντι στο συγκεκριμένο επιχειρηματία, ενώ αναιτιολόγητα επιτέθηκε με ακραίες εκφράσεις στη σύμβουλο Μαρία Τσάμη, η οποία δεν τον προκάλεσε.

Ο Γιάννης Μολοχίδης, που νωρίτερα είχε κατηγορήσει και την Αστυνομία, λέγοντας πως κανείς δεν πρέπει να της έχει εμπιστοσύνη όταν εισηγείται παραβάσεις καταστημάτων, αφήνοντας υπόνοιες για τους αστυνομικούς, μετέχει στην Επιτροπή χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ για την ανάκληση άδειας του καταστήματος στη Μακρινίτσα ψήφισε «λευκό» η μείζονα μειοψηφία.

Ο Γ. Μολοχίδης, ως εκπρόσωπος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε τη Μαρία Τσιάμη, χωρίς λόγο, «πολιτικό φυτό» κι υποστήριξε ότι πρόκειται για πολιτική απλά επίθεση, ενώ για την αστυνομία δήλωσε ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τους αστυνομικούς και την αστυνομία καθώς οι παραβάσεις των καταστημάτων, δεν είναι όπως παρουσιάζονται…

Αυτονόητη η… παραβατικότητα

Στη χθεσινή συνεδρίαση ανακλήθηκαν άδειες καφέ, οι ιδιοκτήτες των οποίων θεωρούσαν αυτονόητο να δημιουργούν νέα καταστήματα με τοποθετήσεις νάιλον στο δημόσιο χώρο μπροστά από τα καταστήματά τους. Ιδιοκτήτρια, μάλιστα, τσιπουράδικου που έχει κλείσει πεζοδρόμιο στην οδό Κασσαβέτη, αφού δεσμεύτηκε να απομακρύνει μόνη της τις αυθαιρεσίες, δήλωσε πως δεν μπορεί να τιμωρείται η ίδια όταν όλος ο Βόλος λειτουργεί κάτω από το καθεστώς της αυθαιρεσίας. Το ίδιο υποστήριξε και ιδιοκτήτης καφέ της παραλίας, του οποίου ανακλήθηκε η άδεια.

Οι πληροφορίες, ωστόσο, θέλουν να ξεκινά «σκούπα» για το γκρέμισμα όλων των αυθαίρετων κατασκευών τις επόμενες ημέρες, για να αποκατασταθεί ο δημόσιος χώρος.

Αποχωρούν ή κλείνουν…

Δικαστικά θα παλέψουν την «έξωση» που τους γίνεται από την περιοχή της Μεταμόρφωσης οι επαγγελματίες που διατηρούν οίκους ανοχής.

Χθες ξεκαθαρίστηκε πως ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει το νόμο και η μόνη εναλλακτική για να μπουν από σήμερα λουκέτα, είναι να μεταφερθούν.

Την παραμονή των οίκων ανοχής στη Μεταμόρφωση ζήτησε το μέλος της Δημοτικής Ενότητας Βόλου Νίκος Ντόκος λέγοντας πως ο νόμος μπορεί να απαγορεύει να βρίσκονται δίπλα σε ωδεία, μουσεία η πανεπιστήμια, αλλά οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από το Μουσείο Ντε Κίρικο…

Η συνήγορος των επαγγελματιών άφησε να εννοηθεί ότι όλα γίνονται για να πάρει άδεια οίκος ανοχής στα Λεχώνια, ενώ ο Χ. Ζάχος δήλωσε πως η άδεια που προβλέπεται για τη Δημοτική Ενότητα Αρτεμιδας-Αγριάς… επιστρέφεται στο Βόλο.

«Μας πετάτε σαν απόβλητα. Δεν ενοχλούμε κανέναν», δήλωσαν οι επαγγελματίες, με τον κ. Δερβένη να τονίζει πως έγινε το κάθε τι για να μην αφήσουν την Αστυνομία να κλείσει τις επιχειρήσεις που λειτουργούν παράνομα.

Σύμφωνα με το νόμο οι άδειες εγκατάστασης και χρήσης οικημάτων εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων, που επιτρέπεται να χορηγηθούν και να είναι εκάστοτε σε ισχύ, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Βόλου, είναι έντεκα κατ’ ανώτατο όριο. Οι άδειες αυτές πρέπει να εκδίδονται με τις προϋποθέσεις του νόμου.

Μετά τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη (Ν. 3852/2010) ο Δήμος Βόλου περιλαμβάνει πλέον οκτώ πρώην δήμους και μια κοινότητα, οι χωρικές ενότητες των οποίων πρέπει να ληφθούν υπόψη στη νέα απόφαση χωροθέτησης.

Με βάση τα κριτήρια του νόμου, καθώς και τα ευρύτερα χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια προτάθηκε η κατανομή των αδειών ως εξής:

Δημοτική Ενότητα Βόλου πέντε άδειες, Δημοτική Ενότητα Ν. Ιωνίας δύο άδειες, Δημοτική Ενότητα Αισωνίας μια άδεια, Δημοτική Ενότητα Ν. Αγχιάλου μια άδεια, Δημοτική Ενότητα Αγριάς μια άδεια και Δημοτική Ενότητα Αρτέμιδας μία άδεια.

Στο εξής δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση οικημάτων εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, είτε ορίων οικισμών προ του 1923, είτε ορίων οικισμών κάτω των 2000 κατοίκων, στα οποία επιτρέπεται η χρήση κατοικίας.

Επιτρέπεται η εγκατάσταση και χρήση οικημάτων εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων και σε περιοχές εντός Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.), οιασδήποτε κατηγορίας.

Δεν επιτρέπεται η έκδοση αδειών εγκατάστασης και χρήσης παρόμοιων οικημάτων σε οικοδομές ή κτίρια, τα οποία έχουν πρόσοψη (είσοδο) στην Περιφερειακή Οδό, την Εθνική Οδό Βόλου – Λαρίσης, στην Εθνική Οδό Βόλου – Αθηνών, την Εθνική Οδό Βόλου – Μηλεών και την Εθνική Οδό Βόλου – Χανίων.

Για τις ήδη υφιστάμενες νομίμως σε ισχύ άδειες και για την ανανέωση της ισχύος τους, προτείνεται συνολικό μεταβατικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών, μετά το πέρας του οποίου όλα ανεξαιρέτως τα οικήματα εκδιδομένων επ’ αμοιβή προσώπων (υφιστάμενα ή νέα) πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε περιοχές που να ανταποκρίνονται στο νέο καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το