Photo Gallery, Πολιτική

Σύνοδος-ορόσημο για το ελληνικό χρέος

Όλο και πιο πολλοί Ευρωπαίοι υποστηρίζουν λύση χωρίς επιλεκτική χρεοκοπία


 

 

Η δημοσιονομική σταθερότητα της ευρωζώνης αλλά και η μελλοντική χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος για την κρίση χρέους, αναμένεται να κυριαρχήσουν στην κρίσιμη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τελικά την προσεχή Πέμπτη. Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις για να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες, κυριότερη των οποίων είναι η συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ασκεί πιέσεις για αποφάσεις ως προς τον τρόπο με τον οποίον θα συμβάλλουν οι ιδιώτες πιστωτές στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όπως γράφουν οι Financial Times.

Οι φωνές στην Ευρώπη για λύση στο πρόβλημα του χρέους χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτή η επιλεκτική χρεοκοπία πληθαίνουν. Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Γάλλος υπουργός Οικκονομκών Φρανσουά Μπαρουά επεσήμανε την ανάγκη να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση που δεν θα περιλαμβάνει την επιλεκτική χρεοκοπία ως μέρος της. Κατά της ελληνικής χρεοκοπίας τάχθηκε και ο Έντβαλντ Νοβότνι, μέλος της διοίκησης της ΕΚΤ, ενώ ανάλογης λογικής ήταν η παρέμβαση πέντε πρώην ηγετών, οι οποίοι με άρθρο τους στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ζητούν να υπάρξει ένα σαφές όραμα για την επόμενη μέσα στην Ευρώπη και το ευρώ. Το άρθρο συνυπογράφουν οι Ζακ Ντελόρ, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φελίπε Γκονζάλες, πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας, Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ετιέν Νταβινιόν, πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Αντόνιο Βιτορίνο, πρώην επίτροπος από την Πορτογαλία.
Στο άρθρο γίνεται κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την αδυναμία να δώσει μια πειστική απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά τονίζεται ότι “σαφές όραμα για την Ευρώπη σήμερα σημαίνει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας, γιατί κανείς σήμερα δεν μπορεί να μετρήσει τις επιπτώσεις. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον ελληνικό λαό που υποφέρει. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη άλλωστε σημαίνει ότι τα κράτη και οι οικονομικοί θεσμοί συμμετέχουν για να ξαλαφρώσουν οι πολίτες της χώρας που είναι σε δύσκολη θέση, από το βάρος που φέρουν”.
Και μπορεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ,Βεστερβέλε να δήλωσε το Σάββατο ότι η Ευρώπη θα στείλει μήνυμα στις αγορές, ωστόσο οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μία λύση με “κούρεμα” των ομολόγων κατά 50% τουλάχιστον.
Η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να προσβλέπει σε μία λύση με επιμήκυνση του χρέους, πρόσθετη οικονομική βοήθεια και χαμηλότερο επιτόκιο.

 

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις

 

Έως τότε, οι διαβουλεύσεις στην ΕΕ θα ενταθούν σε κάθε επίπεδο, με τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να επιδιώκουν να θέσουν το πλαίσιο που επιθυμούν και παράλληλα να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Να στείλει ένα «σαφές μήνυμα υπέρ της Ευρώπης» αναμένει κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε και υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον και της ΕΕ και της Γερμανίας.

Κορυφαίοι Γερμανοί ευρωβουλευτές πιέζουν επίσης για μία ταχεία επίλυση της κρίσης. Ο πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του SPD στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς ζήτησε άμεση λύση. «Κωλυσιεργίες και τακτικισμοί, διαφωνίες και κακοφωνίες των υπευθύνων πολιτικών της ΕΕ στην κρίση του ευρώ πρέπει να τελειώσουν», είπε χαρακτηριστικά. «Προκαλούν σύγχυση στους πολίτες και αναπτερώνουν τους σπεκουλαδόρους», τόνισε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε πως «οι κυβερνήσεις της ΕΕ πρέπει επιτέλους να παρουσιάσουν ένα συνολικό πακέτο που θα ηρεμήσει τις αγορές. Και όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας ευρωβουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων FDP, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε στην εφημερίδα Die Welt ότι «οι αγορές αναμένουν καθαρές και πειστικές απαντήσεις».

«Οι διχογνωμίες μεταξύ των κυβερνήσεων της ΕΕ για τη σωστή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης, πρέπει επιτέλους να σταματήσουν», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της ομάδας Ευρωβουλευτών του επίσης συγκυβερνώντος κόμματος της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης CSU, Μάρκους Φέρμπερ, τόνισε ότι «η ΕΕ δεν πρέπει να πάει στις θερινές διακοπές με μία ανοιχτή πληγή. Ειδάλλως το ευρώ κινδυνεύει να δεχτεί άμεσα κερδοσκοπικές επιθέσεις».

Ο εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD επί των δημοσιονομικών, Κάρστεν Σνάϊντερ, υποστήριξε ότι «με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα είναι για την Ελλάδα αδύνατο να αντέξει το χρέος τη». Όπως είπε στο Handelsblatt Online, «με ένα κούρεμα του χρέους και διαγραφή του 40% έως 50% θα διασφαλιστεί και μία ουσιαστική συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών». Ταυτόχρονα, ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός απέρριψε τη λύση της επιμήκυνσης των ομολόγων, υποστηρίζοντας ότι το μόνο που κάνει είναι να μεταθέτει το πρόβλημα στο μέλλον, χωρίς να ανταποκρίνεται στο αίτημα μιας δίκαιης κατανομής των βαρών ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

 
Αναδιάρθρωση προτείνουν

οι Γερμανοί βιομήχανοι
Αναδιάρθρωση με σημαντικό «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας, σε συνδυασμό με την επεξεργασία ενός σχεδίου βοήθειας για την ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας, ανάλογη με τη βοήθεια που δόθηκε στη Γερμανία μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, προτείνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας «BDI» Χανς Πέτερ Καϊτέλ .  Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Bild am Sonntag, ο κ. Καϊτέλ απέστειλε σχετική επιστολή σε κορυφαίους παράγοντες της γερμανικής βιομηχανίας. “Πρώτον, πρέπει να μειωθεί το συνολικό ύψος του χρέους της χώρας σε ένα βιώσιμο επίπεδο. Δεύτερον, η Ελλάδα χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης στο πνεύμα που λειτούργησε το «Σχέδιο Σουμάν», τονίζει στην επιστολή του ο κ. Καϊτέλ.  Το “Σχέδιο Σουμάν” – από το όνομα του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών στις αρχές της δεκαετίας του 1950 – θεωρείται το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ευρώπης και βοήθησε τη γερμανική βιομηχανία άνθρακα να ορθοποδήσει μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ρεν: «Κανείς δεν διαθέτει

μαγικό ραβδί»

«Έχουν πέσει στο τραπέζι, επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση» είπε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν. «Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από την διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Κανείς, δυστυχώς, δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Αλλά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση» κατέληξε ο Όλι Ρεν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το