Photo Gallery, Πολιτική

Σύμπλευση στις αντιλήψεις Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε

Διαπιστώθηκε για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, μεταξύ των δύο πλευρών

«Βουτιά στο άγνωστο» η αναδιάρθρωση χρέους λένε στελέχη της ΕΚΤ


«Συναντίληψη» στο ζήτημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη διαπιστώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν το θέμα του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας», το ζήτημα της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, αλλά και της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού, για τα οποία πάντως δεν υπάρχει ακόμα καμία απόφαση.

«Υπήρξε πρόοδος στη συζήτηση. Ωστόσο έμειναν ανοικτά όλα τα βασικά θέματα, όπως το ύψος των επιτοκίων για τα δάνεια, ή η επαναγορά των δανείων», τόνισε κυβερνητική πηγή.

Ο έλληνας υπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η Ελλάδα για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που έχει στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο γερμανός υπουργός επέδειξε κατανόηση για τα ελληνικά αιτήματα, δεν άνοιξε όμως τα χαρτιά του ενόψει των διαπραγματεύσεων για το συνολικό πακέτο σταθερότητας και ανταγωνισμού που θα αποφασιστεί στη διάσκεψη κορυφής των Βρυξελλών στα τέλη Μαρτίου.

Εν τω μεταξύ το να ζητήσει μια χώρα της Ευρωζώνης αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν βουτιά στο άγνωστο, προειδοποιούν τα στελέχη της ΕΚΤ

Η πτώχευση μιας χώρας θα ήταν «μια βουτιά στο άγνωστο» και θα είχε επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, δήλωσε την Τρίτη (χθες) το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, αναφέροντας παράλληλα πως η αύξηση του πληθωρισμού στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες οικονομίες θα βοηθήσει χώρες όπως η Ελλάδα να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

«Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν έχουν το περιθώριο να χρεοκοπήσουν χωρίς να υποστούν ως συνέπεια αυτής της χρεοκοπίας διάσπαση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής τους δομής», είπε ο κ. Σμάγκι, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του σε σεμινάριο της Goldman Sachs στο Χονγκ Κονγκ.

«Το να ζητήσει μια χώρα της Ευρωζώνης αναδιάρθρωση του χρέους της θα ήταν βουτιά στο άγνωστο», τόνισε.

Ο κ. Σμάγκι προέβη και σε κάποιες «ενθαρρυντικές» δηλώσεις για τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, λέγοντας ότι ο πληθωρισμός στις ταχύτατα αναπτυσσόμενες χώρες θα τις βοηθήσει να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

«Εξαιτίας των πληθωριστικών πιέσεων σε αρκετές εξαγωγικές αγορές του αναδυόμενου κόσμου, τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έχουν τώρα περισσότερες πιθανότητες να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους απ’ ό,τι είχαν παλαιότερα χώρες που είχαν πληγεί από κρίση», σημείωσε.

Πιθανότερο» το σενάριο παράτασης της στήριξης από ΕΕ-ΔΝΤ,

λέει η Goldman Sachs

Πιθανότερο θεωρεί η Goldman Sachs το σενάριο της παράτασης της βοήθειας που έχει λάβει η χώρα από την ΕΕ και το ΔΝΤ, σε έκθεση της με τίτλο «Ελλάδα: Η πρόοδος μέχρι σήμερα, ο δρόμος μπροστά», ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μίας «εθελοντικής» αναδιάρθρωσης του χρέους.

Στην έκθεση του ο οίκος αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «ενθαρρυντική πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις και το σχέδιο λιτότητας που επιβάλλει» και σημειώνει ότι καθώς η ύφεση αναμένεται να συνεχισθεί και το επόμενο έτος, το βάρος από την υστέρηση των εσόδων θα πέσει στην κυβέρνηση, όταν η τελευταία θα θελήσει να βγει στις αγορές για δανεισμό διάρκειας μεγαλύτερης του έτους, μέσα στο 2012.

Έτσι, εκτιμά ότι θα χρειασθεί να προχωρήσει σε μεγαλύτερες περικοπές δαπανών εντός του 2011, ώστε να επιτύχει τον στόχο για το έλλειμμα.

Όπως επισημαίνει, αυτός είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να αποκλεισθεί κάποιου είδους «εθελοντική» αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στο μέλλον, αν και αυτό δεν αποτελεί το κεντρικό σενάριο της Goldman, καθώς πιστεύει πως το πιο πιθανό σενάριο για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της περιόδου δανεισμού από το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2011, για το οποίο προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Εξάλλου στην ανάγκη εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Goldman Sachs Γερμανίας Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο Ντιμπέλιους επισημαίνει πως αν και η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 2% της ευρωπαϊκής, η Ελλάδα έχει καταστεί «σύμβολο» της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη και δεν επιτρέπεται να οδηγήσει στην αποτυχία του νομισματικού συστήματος.

Σύμφωνα με το στέλεχος της Goldman Sachs «η έγκαιρη αποτροπή εξάπλωσης της πυρκαγιάς είναι το μικρότερο κακό. Τα πλεονεκτήματα υπερισχύουν κατά πολύ».

Επίσης, προειδοποιεί για τους κινδύνους που περικλείει μία πιθανή πτώχευση της Ελλάδας και προτρέπει σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

«Δεν επιτρέπεται να οδηγηθούμε σε μία πτώχευση της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση ή μία εξυγίανση του ελληνικού χρέους, αυτό πιθανόν να καταστεί αναπόφευκτο», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα μείγμα βοήθειας, πειθαρχίας και πίεσης προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην «οδό της αρετής».

Ο ίδιος αποδίδει στη Γερμανία ιδιαίτερη ευθύνη για τη διατήρηση της ισορροπίας του ευρώ.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γερμανία συνεχίζει μέχρι και σήμερα να ωφελείται από το ευρώ πολύ περισσότερο από όσο κοστίζει η κρίση. Τα πλεονεκτήματα για αυτήν είναι τεράστια, και η Γερμανία σήμερα να είναι τόσο ισχυρή ώστε θεωρητικά να μπορεί να αντέξει μόνη της την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αυτό φυσικά δεν το θέλει κανείς και ούτε θα συμβεί», σημειώνει σχετικά.

Τέλος, ο Ντιμπέλιους επικρίνει την πληθώρα προτάσεων για τη σταθεροποίηση του ευρώ, σημειώνοντας πως λειτουργούν αποσταθεροποιητικά.

«Στις χώρες της Ευρωζώνης και στις Βρυξέλλες υπάρχουν πάρα πολλά διαφορετικά σχέδια για τη διάσωση του ευρώ. Οι συζητήσεις και οι νέες ειδήσεις που έρχονται συνεχώς προκαλούν ανησυχία στις αγορές και τους επενδυτές», λέει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το