Photo Gallery, Τοπικά

Συναγερμούς και εταιρείες φύλαξης ζητούν τα σχολεία του Βόλου

Το κτίριο όπου στεγάζεται το Πολυκλαδικό, ένα σχολείο που έγινε πρόσφατα στόχος διαρρηκτών

Συναγερμούς έχουν τοποθετήσει αρκετά σχολεία του Νομού Μαγνησίας, προκειμένου να προστατευτούν από τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων που έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη του Βόλου. Άλλα σχολεία ζητούν από το Δήμο Βόλου να προωθήσει και τη λύση της σύμβασης με την εταιρεία φύλαξης, ώστε να υπάρχουν και περιπολίες.

Η ανησυχία στις σχολικές μονάδες του Βόλου για την αύξηση των κλοπών και των διαρρήξεων είναι μεγάλη. Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους δύο μήνες οκτώ σχολεία έπεσαν «θύματα» διαρρήξεων, με απώλεια σημαντικού εξοπλισμού σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα ψηφιακά μέσα.

Ο Δήμος Βόλου ανέλαβε πριν λίγο καιρό πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο μέσω της λήψης μέτρων προφύλαξης.

Εδώ και μερικές ημέρες τα σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης αποστέλλουν στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας την επιλογή τους για ποιο τρόπο προφύλαξης θέλουν να εφαρμόσουν, δηλαδή το συναγερμό ή την εταιρεία φύλαξης.

Όπως τόνισε η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, μέχρι στιγμής έχουν απαντήσει αρκετά σχολεία, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν ζητήσει το συναγερμό. Υπάρχουν βέβαια και άλλα, όπως τα Λύκεια, που θέλουν να προφυλαχθούν με εταιρεία σεκιούριτι. Σε μία εβδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες, ενώ ο Δήμος θα προχωρήσει σε σχετικούς διαγωνισμούς.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια που διαθέτουν σημαντικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στρέφεται στις εταιρείες φύλαξης. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση επιδιώκουν να υπάρχει συναγερμός στα σχολεία και να ειδοποιείται άμεσα η Αστυνομία για να επεμβαίνει σε κάποιο έκτακτο περιστατικό. Η κ. Μπαρτζιώκα υπογράμμισε ότι θα επιχειρηθεί να υπάρξει συνεργασία με εταιρείες που εμφανίζουν τις απαραίτητες προδιαγραφές.

Την ίδια στιγμή πολλά σχολεία έχουν τοποθετήσει συναγερμούς για να αποτρέψουν τον κίνδυνο και να σώσουν τα αντικείμενα που διαθέτουν. Εξάλλου οι απώλειες από τις διαρρήξεις, καλύπτονται ουσιαστικά μέσα από το ταμείο του σχολείου και το κονδύλι για τις λειτουργικές δαπάνες, σε μια περίοδο που τα οικονομικά είναι πολύ περιορισμένα. Ενδεικτικά σε σχολείο του Βόλου, όπου σημειώθηκε διάρρηξη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ακόμη δεν έχει αντικατασταθεί ο εξοπλισμός.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης σημείωσε πως κύριο αίτημά μας είναι η πρόσληψη μόνιμων φυλάκων για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τις επαναλαμβανόμενες κλοπές και διαρρήξεις. Η πρότασή μας προς τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι να βοηθηθούν μέσω μιας δομής, όπου θα δραστηριοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο διευθυντής του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκος Αγγελόπουλος τόνισε πως το σχολείο πρότεινε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με εταιρεία φύλαξης. Ίσως πρόκειται για το καλύτερο μέτρο φύλαξης, αφού τα σχολεία διαθέτουν 30-40 ευρώ το μήνα, αλλά από κει και πέρα θα έχουν εξασφαλιστεί, ενώ σε περίπτωση φθορών και κλοπών θα μπορούν να αποζημιώνονται. Προφανώς η εταιρεία θα βάλει κάποιο συναγερμό στο σχολείο, ενώ θα προχωρήσει και σε συμβόλαιο που θα περιγράφει αναλυτικά τις υποχρεώσεις της. Επομένως και ένα μεγάλο βάρος θα φύγει από τους διευθυντές των σχολείων που δεν θα είναι ανά πάσα στιγμή υπόλογοι για κάτι που συνέβη ή πώς μετά θα αποκατασταθούν οι ζημιές. Ουσιαστικά φεύγει ένα σημαντικό φορτίο από πάνω μας, όπως είναι η φύλαξη των σχολείων. Το νέο σύστημα φύλαξης θα πρέπει να ισχύει άμεσα.

Από την πλευρά της η διευθύντρια του 9ου Γυμνασίου Βόλου κ. Νίκη Ρηγάκη τόνισε πως ως σχολείο αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε συναγερμό και αυτή είναι η πρότασή μας προς το Δήμο Βόλου για να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία. Το θέμα της φύλαξης είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σημειώθηκαν ήδη πολλές κλοπές σημαντικού ψηφιακού εξοπλισμού σε μια εποχή δύσκολη οικονομικά.

Σε κατάληψη

Σε κατάληψη παρέμεινε και προχθές το 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου λόγω κινητοποίησης από τους μαθητές, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει από μεθαύριο Δευτέρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το