Πολιτική

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν…

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα

Έντονο προβληματισμό, στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, προκαλεί το ναυάγιο στη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle, δεν προέκυψε συγκεκριμένο αποτέλεσμα καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και μεταξύ των εταίρων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, “καθώς οι λογαριασμοί που έκαναν διάφορες χώρες δεν ταυτίζονταν”.

Έτσι στο επίκεντρο των διαφωνιών βρέθηκε η δέσμη μέτρων, με τα οποία θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προκύπτει από την επιμήκυνση.

Σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πέρασε η πρόταση για μηχανισμούς ελέγχου, δηλαδή ρήτρες εποπτείας προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων.

“Διασφαλίστηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν βήμα-βήμα και ότι κάθε φορά θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα”, είπε ο γερμανός υπουργός, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. “Το πρόβλημα είναι τόσο σύνθετο που δεν καταφέραμε να βρούμε τελική λύση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Σόιμπλε, μιλώντας στα μέλη του κόμματός του, τόνισε ότι η διαφωνία προέκυψε για το εάν πρέπει να υπάρξει μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020 ή το 2022.

Η γερμανική πλευρά φέρεται να επέμεινε στη θέση της να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2014, αρνούμενη να υποχωρήσει στο αίτημα για διευθέτηση του προβλήματος μέχρι το 2016, όπως ζητεί το ΔΝΤ.

Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής δήλωσε στο Reuters ότι ο κ. Σόιμπλε ανέλυσε, ακόμη, πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να προχωρήσει σε επαναγορά τμήματος του χρέους της, με κεφάλαια του EFSF.

Ο γερμανός υπουργός θεωρεί πραγματικό τον κίνδυνο αποχώρησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σύμφωνα με μαρτυρία του βουλευτή Μίχαελ Φουκς.

Η πρόταση Μέρκελ

Με συνδυασμό χαμηλότερων επιτοκίων και αύξηση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μπορεί να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας ως το 2016, δήλωσε η Μέρκελ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες βουλευτών, η καγκελάριος φέρεται να είπε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των Χριστιανοδημοκρατών ότι ο EFSF πρέπει να ενισχυθεί με 10 δισ. ευρώ, ενώ τόνισε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμβάλει, στον βαθμό που της αναλογεί.

Σύμφωνα με έκθεση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup, ακόμα και με το μάξιμουμ των παραχωρήσεων που μπορούν να κάνουν οι δανειστές το χρέος μπορεί να μειωθεί στο 120% το νωρίτερο το 2022.

Για το λόγο αυτόν οι τεχνοκράτες προτείνουν την μετάθεση της επίτευξης του στόχου το 2022.

Σύμφωνα με τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, “σημειώθηκε προσέγγιση των θέσεων”, ενώ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε : “Θα πρέπει να κάνουμε κάτι περισσότερο”.

Μολονότι Σόιμπλε και Γιούνκερ παραδέχθηκαν ότι η Ελλάδα έχει κάνει ό,τι της ζητήθηκε, δεν δόθηκε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης.

“Θα πρέπει να προβούμε σε κάποιες τεχνικής σημασίας αναθεωρήσεις”, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ο Γιούνκερ, ερωτηθείς αν είναι απογοητευμένος που δεν επετεύχθη συμφωνία, απάντησε με αυστηρό ύφος: “Στην Ευρώπη δεν έχω πια αυταπάτες”.

Κλίμα αισιοδοξίας επιχείρησε να δημιουργήσει ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί: “Η ευρωζώνη απέχει ελάχιστα από μία συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο στην αποδέσμευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα”.

Ο Γερμανικός Τύπος

“Οι υπουργοί Οικονομικών αποτυγχάνουν στις συνομιλίες τους για την Ελλάδα”, είναι ο τίτλος με τον οποίο επιγράφει το ρεπορτάζ του το Spiegel στην ηλεκτρονική του σελίδα και σημειώνει: “Η Ελλάδα θα πρέπει να περιμένει περισσότερο για τα δισ. που χρειάζεται άμεσα. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετά από δώδεκα ώρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό”.

“Προφανώς οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν επειδή μερικές χώρες-μέλη της Ευρωζώνης  θα πρέπει να αποφασίσουν στο εσωτερικό για τις δυνατότητες επίλυσης του προβλήματος. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως οι υπουργοί θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους ακριβή στοιχεία ώστε να μπορέσουν τα παρουσιαστούν ενώπιον των κυβερνήσεών τους και των κοινοβουλίων τους”, συνεχίζει το περιοδικό.

Ραντεβού τη Δευτέρα

Η γερμανική έκδοση των Financial Times γράφει: “Το Eurogroup απέτυχε στη βοήθεια του προς την Ελλάδα” και επισημαίνει: “Στη σύντομη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται ότι πρέπει να διευθετηθούν τεχνικές λεπτομέρειες. Τα πρόσωπα όμως των πολύ κουρασμένων υπουργών μιλούν πάντως μια άλλη γλώσσα, προφανώς ότι υπήρξαν και πάλι έντονες διαφωνίες. Η συνεδρίαση διεκόπη πολλές φορές αλλά και κατ΄ ιδίαν διαβουλεύσεις δεν προσέφεραν πολλά. Το κύριο πρόβλημα ήταν αυτό που γνωρίζαμε και από την προηγούμενη εβδομάδα: πώς μπορεί να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας, το οποίο εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης είναι πολύ υψηλότερο από ότι όταν αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο”.

Η Zeit αναφέρει και αυτή στον τίτλο της πως οι “δανειστές απέτυχαν να συμφωνήσουν” και υπογραμμίζει: “Οι δανειστές προφανώς θέλουν να δώσουν τα χρήματα στη χώρα τη βοήθεια των τουλάχιστον 31,5 δισ. ευρώ που τόσο πολύ χρειάζεται. ‘Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η Ελλάδα να πάρει την επόμενη δόση’ τόνισε ο Γιούνκερ αναφερόμενος στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν. ‘Η Ελλάδα έκανε όσα υποσχέθηκε, τώρα είναι σειρά μας να απαντήσουμε”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυστριακή εφημερίδα Die Presse. “Το Eurogroup αποτυγχάνει εκ νέου: καμία βοήθεια για την Αθήνα. Ήταν μια θερμή νύχτα. Ο πρόεδρος του Eurogroup και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε τόνισαν ότι η Αθήνα έκανε ότι της ζήτησαν. Χρήματα προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Δευτέρα”.

Επιμένει το ΔΝΤ στο «κούρεμα» του χρέους

Η διαφωνία ΔΝΤ – γερμανικής κυβέρνησης για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, σημάδεψε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.

Το ελληνικό ζήτημα θα κυριαρχήσει και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη και έχει ως αντικείμενο τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την περίοδο 2014-2020. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί αύριο με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να αρθεί σύντομα το αδιέξοδο.

Στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε σαφή δέσμευση για τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού κενού και το «κούρεμα» του χρέους το 2016, κάτι που απορρίφθηκε από τη Γερμανία, την Φινλανδία και την Ολλανδία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα 32 δισ. ευρώ, που υπολογίζεται ότι είναι το κενό μέχρι το 2016, «λείπει» ακόμα ένα ποσό της τάξεως των 10 δισ. ευρώ περίπου.

Σε ό,τι αφορά τη δέσμευση για «κούρεμα» το 2016, το Βερολίνο αντέδρασε έντονα, αντιπροτείνοντας πακέτο μέτρων χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνεται η επιλογή της διαγραφής χρέους.

Όπως είναι κατανοητό, η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να προωθήσει μία τέτοια λύση, εν όψει των εκλογών τον Οκτώβριο του 2013, καθώς συνεπάγεται ζημίες για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Έτσι, προτείνει μία περισσότερο «ανώδυνη» πολιτικά λύση, όπως η μείωση των επιτοκίων, η παράταση στην αποπληρωμή του χρέους και άλλα ευνοϊκά μέτρα. Βεβαίως, επί της ουσίας, και στη γερμανική κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα χωρίς νέα διαγραφή.

Σε αυτό το πλαίσιο (σ.σ. του προεκλογικού σχεδιασμού), μόνο τυχαία δεν είναι η επιμονή στην κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού κενού ώς το 2014 και όχι το 2016 που θέλει το ΔΝΤ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το