Τοπικά

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη στο ΕΚΒ από τους συνταξιούχους

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΠΟΡΕΙΑ

Δωρεάν δημόσια υγείας για όλους με αποκλεισμό της εμπορευματοποίησης, αποκατάσταση των συντάξεων, επιστροφή των δώρων και του επιδόματος αδείας, πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση των μονάδων του ΕΟΠΥΥ, προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης επιστημονικού και υγειονομικού προσωπικού ζητούν, μεταξύ άλλων, οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων, που διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ερχόμενη Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου.

Όπως τονίστηκε χθες σε συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ) και του ΝΑΤ, «έρχονται νέα μέτρα, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2014 κόβεται το ΕΚΑΣ σε 150.000 συνταξιούχους, κάτω των 65 χρΌΝΩν. Μειώνονται παραπέρα οι επικουρικές συντάξεις. Σε 150.000 νέους συνταξιούχους εκκρεμούν οι συντάξεις τους για πάνω από δυο χρόνια. Τα χαράτσια σε κατοικίες και θέρμανση γίνονται μόνιμα. Αρχίζει η βιομηχανία πλειστηριασμών στα σπίτια μας. Κόβουν τις συντάξεις και τα επιδόματα σε χιλιάδες αναπήρους. Επιβάλλουν στα νοσοκομεία για εισαγωγή 25 ευρώ. Επιβάλλουν χαράτσι 1 ευρώ σε κάθε συνταγή. Διαλύουν το ΙΚΑ τον ΕΟΠΥΥ, με απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, κλείσιμο των μονάδων. Συρρικνώνουν και κλείνουν νοσοκομεία, κέντρα υγείας».

Οι συνταξιούχοι ζητούν επίσης να μη διακοπεί η Λειτουργία των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ σε Σκιάθο και Σκόπελο.

Όπως ανέφερε ο κ. Θαν. Κοντονίνας, από τους συνταξιούχους ΟΑΕΕ ΤΑΕ «πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική δυναμικά, καθώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση».

Ο κ. Μιχ. Μιχαλόπουλος, από τους συνταξιούχους του ΝΑΤ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η δύναμη βρίσκεται στους πολίτες, στους εργάτες και όχι στους πολιτικούς».

Ο κ. Γ. Ρούσσας από τους συνταξιούχους ΙΚΑ, ανέφερε ότι «το ταξικό κίνημα πρέπει να σηκώσει το ανάστημά του στις αντεργατικές πολιτικές» και δήλωσε ότι μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ερχόμενης Τρίτης, θα πραγματοποιηθεί παράσταση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας στο Βόλο.

Ακόμη οι συνταξιούχοι ζητούν:

«-Κατάργηση όλων των πληρωμών – άμεσων η έμμεσων – και κάθε μορφής συμμετοχής από τους ασθενείς για εξετάσεις, φάρμακα, θεραπείες, περίθαλψη.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό και σε όλα τα είδη που σχετίζονται με ιατρικές εργαστηριακές, φαρμακευτικές και προνομιακές παροχές.

-Κατάργηση βιβλιαρίου ασθενείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους άνεργους, ανασφάλιστους, μετανάστες και τις οικογένειές τους.

-Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Για όσο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν υπηρεσίες Υγείας στους ασφαλισμένους να αναλάβει το κράτος την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση τους, ώστε να μην υπάρχει καμία συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων για τα φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, κ.λπ.

-Ενιαίος, κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού και αναλώσιμου υλικού, βιοϊατρικής τεχνολογίας, τεχνολογικών βοηθημάτων και τεχνητών μελών για τους αναπήρους δωρεάν στο πλαίσιο του δημόσιου συστήματος Υγείας. Τα φάρμακα να διατίθενται μέσω των φαρμακείων των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, των κρατικών φαρμακείων στις συνοικίες που θα είναι συνδεδεμένα με τα Κέντρα Υγείας.

-Η συνταγογράφηση των φαρμάκων να γίνεται με κριτήριο την αποτελεσματικότητά τους με βάση την επιστημονική γνώση του γιατρού χωρίς καμία συμμετοχή των δικαιούχων».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το