Οικονομία

Στο 4,6% η ύφεση στην Ελλάδα

Μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων η συρρίκνωση του ΑΕΠ



Μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις ήταν η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, την Παρασκευή.

Το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε σε ετήσια βάση κατά 4,6% και σε τριμηνιαία βάση κατά 1,3%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έκαναν λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 4,5% σε ετήσια βάση και κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση.

Την ίδια περίοδο, επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη τόσο στην ΕΕ όσο και στην ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,3% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, έναντι αύξησης 1% που είχε σημειώσει το δεύτερο τρίμηνο, έναντι του πρώτου.

Στην αρχική της εκτίμηση η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία έκανε λόγο για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,4%.

Στην ΕΕ-27, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, έναντι αύξησης 1% το προηγούμενο τρίμηνο, και κατά 2,2% σε ετήσια βάση.

Η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία καταγράφηκε ύφεση.

Η Γερμανία συνέχισε κατά το τρίτο τρίμηνο του 2010 να τροφοδοτεί την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, καθώς η οικονομία της επεκτάθηκε κατά 0,7% έναντι του δεύτερου τριμήνου, όταν είχε επεκταθεί κατά 2,3%.

Σε Γαλλία και Ιταλία το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, στην Ιρλανδία κατά 0,5%, στην Ισπανία παρέμεινε στάσιμο, ενώ στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 1,3% (σε ετήσια βάση κατά 4,6%).

Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 0,3%, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,1% και οι κυβερνητικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,4%. Εξαγωγές και εισαγωγές σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% και 1,5% αντίστοιχα.

Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat είπε ότι το ποσοστό ανεργίας, εποχικά προσαρμοσμένο, διατηρήθηκε αμετάβλητο στο 10,1% το Νοέμβριο, υψηλότερο επίπεδο των 12 τελευταίων ετών.

Στην ΕΕ, η ανεργία παρέμεινε στο 9,6%, όσο ήταν και τον Οκτώβριο.

Η Eurostat υπολογίζει ότι οι άνεργοι στην ΕΕ ανήλθαν σε 23,248 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 15,924 εκατομμύρια ήταν στην Ευρωζώνη.

Σε σχέση με τον Οκτώβριο, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 35.000 στην ΕΕ και κατά 39.000 στην ευρωζώνη, ενώ συγκριτικά με το Νοέμβριο του 2009 αυξήθηκαν κατά 606.000 και 347.000 αντίστοιχα.

Πρώτη στη λίστα για πιθανή χρεοκοπία η Ελλάδα

Την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ρίσκο χρεοκοπίας απέσπασε η Ελλάδα από τη Βενεζουέλα, ενώ στη λίστα εντάχθηκε και η Ισπανία, σύμφωνα με την CMA Datavision.

Δύο ακόμη χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, βρέθηκαν υψηλότερα στη λίστα των 10 χωρών με την μεγαλύτερη πιθανότητα να κηρύξουν στάση πληρωμών, ενώ οι χώρες με την μεγαλύτερη αύξηση στο κόστος ασφάλισης των ομολόγων τους έναντι χρεοκοπίας προέρχονται από τον πυρήνα της ευρωζώνης.

«Οι πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις για το τρίμηνο είναι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας ότι το 2010 ήταν ένα από τα δυσκολότερα έτη για την περιοχή μετά την σύσταση του ευρώ το 1999», επισημαίνει σε έκθεσή της η CMA Datavision, εταιρία συγκέντρωσης στοιχείων, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου των ισπανικών ομολόγων έναντι χρεοκοπίας ή αναδιάρθρωσης σημείωσαν άνοδο άνω του 50%, κατατάσσοντας την Ισπανία στην 7η θέση ανάμεσα στις 10 πιο επικίνδυνες για χρεοκοπία χώρες, σύμφωνα με την έκθεση, που δημοσιεύθηκε αργά την Πέμπτη.

Η κατάταξη αυτή βασίστηκε σε υπολογισμούς της CMA βάσει σωρευτικής πιθανότητας χρεοκοπίας.

Στην τρίτη και τέταρτη θέση στη λίστα αντίστοιχα, ανέβηκε η Ιρλανδία και η Πορτογαλία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Στα τέλη του προηγούμενου έτους, τα CDS των ελληνικών πενταετών ομολόγων διαμορφώθηκαν στις 1.026,5 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου για κάθε 10 εκατ. δολάρια ελληνικού χρέους ανήλθαν για την πενταετία σε 1 εκατ. δολάρια.

Η χώρα με την χειρότερη επίδοση στο τέταρτο τρίμηνο ήταν το Βέλγιο, με τα CDS της χώρας να σημειώνουν άνοδο 70,4% στις 219 μονάδες βάσης, λόγω του υψηλού δημοσίου χρέους και της κυβερνητικής κρίσης στη χώρα.

Ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία, των οποίων τα CDS σημείωσαν άνοδο άνω του 50%, ενώ το κόστος ασφάλισης έναντι αθέτησης πληρωμών για την Ολλανδία και την Γαλλία αυξήθηκε πάνω από 35%.

Οι χώρες με τον μικρότερο κίνδυνο χρεοκοπίας είναι η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Σουηδία.

Οι κάτοχοι τραπεζικών

ομολόγων θα συμμετέχουν

στο κόστος διάσωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε την Πέμπτη σε διαβούλευση το πλαίσιο για τη διαχείριση κρίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι κάτοχοι ομολόγων τραπεζών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα υφίστανται ζημιά με την υποχρεωτική μείωση της αξίας των απαιτήσεων τους («haircut»).

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ένα συνολικό πλαίσιο για τις τράπεζες που κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο αφορά τις τράπεζες -τις «πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν» αλλά και τις μικρότερες- και τις επενδυτικές εταιρίες, ενώ στο τέλος του 2011 θα ακολουθήσει αντίστοιχο σχέδιο για άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρίες, όπως οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι κεντρικοί

αντισυμβαλλόμενοι.

Στόχος του σχεδίου είναι οι εποπτικές αρχές να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, ώστε να αντιμετωπίζονται σε ένα πρόωρο στάδιο οι κίνδυνοι χρεοκοπίας τραπεζών και να ελαχιστοποιείται το κόστος για τους φορολογούμενους, οι οποίοι έφεραν την τελευταία τριετία το μεγάλο βάρος για τη διάσωση των τραπεζών σε πολλές χώρες.

Τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν:

1) Τη δυνατότητα των αρχών να υποχρεώσουν τις τράπεζες που κινδυνεύουν, να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για τη διάσωσή τους.

2) Οι εποπτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν το μάνατζμεντ τραπεζών και να πάρουν έγκαιρα άλλα μέτρα, πριν αυτές ξεφύγουν από τον έλεγχο.

3) Θα προβλέπεται η ελεγχόμενη χρεοκοπία τραπεζών, εφόσον αυτή δεν μπορεί να αποφευχθεί, με τη μεταφορά ενεργητικού και παθητικού της σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα ή σε «τράπεζα-γέφυρα» και τη διαγραφή χρέους τους, για να ενισχυθεί η θέση τους και να συνεχισθεί η παροχή βασικών

χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Η διαγραφή χρέους για τους κατόχους τραπεζικών ομολόγων δεν θα αφορά το υφιστάμενο χρέος.

Σύμφωνα με το Reuters, το σχέδιο μπορεί να γίνει νόμος πριν από το 2013.

Η οργάνωση AFME που εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, δέχθηκε θετικά το σχέδιο της Κομισιόν.

«Η AFME υποστηρίζει από καιρό ότι εργαλεία, όπως η μετατροπή χρέους σε μετοχές, θα μπορούσε να είναι πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί μία ενδεχόμενη χρεοκοπία τράπεζας,

χωρίς προσφυγή στους φορολογούμενους», είπε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Άλλοι παράγοντες, όμως, σημειώνουν ότι το κοινοτικό σχέδιο μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες των τραπεζών να διορθώσουν τους ισολογισμούς τους με την πώληση τιτλοποιημένων δανείων τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το