Photo Gallery, Τοπικά

Στο κυνήγι των μεγαλοδιακινητών

 

Οκτώ μεγάλες υποθέσεις εξιχνίασαν οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου

Ο αριθμός των συλληφθέντων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, είναι μεν μικρότερος, όμως οι κατασχεθείσες ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες.

 

Αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις με καλοστημένα δίκτυα

 

Η εξιχνίαση μεγάλων υποθέσεων διακίνησης σκληρών ναρκωτικών από εγκληματικές οργανώσεις χαρακτηρίζει τη φετινή -έως τώρα- δραστηριότητα του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών. Η εξιχνίαση συνοδεύτηκε και με κατασχέσεις σημαντικών ποσοτήτων. Στους στόχους της Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη από τους αξιωματικούς, είναι η σύλληψη μεγαλοδιακινητών. Εξηγούν ωστόσο πως η αύξηση των ποσοτήτων που κατάσχονται σημαίνει αυτόματα και αύξηση της διακίνησης των ναρκωτικών. Το χαρακτηριστικό πλέον στοιχείο είναι πως η διακίνηση γίνεται από εγκληματικές οργανώσεις με καλοστημένα δίκτυα τα μέλη των οποίων έχουν διακριτούς ρόλους. Από τα στοιχεία του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών προκύπτει ότι ο αριθμός των συλληφθέντων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό, είναι μεν μικρότερος, όμως οι κατασχεθείσες ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες. Οι κατασχέσεις αφορούν κυρίως σε ηρωίνη και κοκαΐνη.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

Στη Μαγνησία έως τώρα κατασχέθηκαν πέντε κιλά και 345 γραμμάρια ηρωίνης -ενώ όλη τη διάρκεια του 2010 κατασχέθηκαν 1.921 γραμμάρια. Επίσης κατασχέθηκαν δυόμισι κιλά κοκαΐνη –ενώ πέρσι 155 γραμμάρια- καθώς και 23 κιλά χασίς (πέρσι 31 κιλά). Ακόμη κατασχέθηκαν 591 χάπια (πέρσι 1225). Το 2011 η Δίωξη Ναρκωτικών Βόλου ασχολήθηκε με 114 υποθέσεις (162 όλο το 2010) και συνέλαβε 134 άτομα (πέρσι 209). Το θετικό είναι πως την τελευταία διετία δεν καταγράφεται θάνατος χρήστη ναρκωτικών στο Νομό.

Σε πανελλαδικό επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, κατασχέθηκαν, σε διάφορες αστυνομικές έρευνες, μεταξύ άλλων:

  • Ηρωίνη: 104 κιλά περίπου
  • Κοκαΐνη: 14 κιλά
  • Κάνναβη: 5 τόνοι και 192 κιλά
  • Δενδρύλλια κάνναβης: 10.968
  • Δισκία ναρκωτικών: 29.459

Το δε χρηματικό ποσό που κατασχέθηκε σε αυτές τις έρευνες ανέρχεται σε 1.394.820 ευρώ.

Οκτώ είναι οι σημαντικότερες υποθέσεις της Δίωξης Ναρκωτικών από την αρχή του έτους με σημαντικές κατασχέσεις ποσοτήτων. Σε τέσσερις από αυτές οι αστυνομικοί της Δίωξης μετέβησαν σε άλλες περιοχές (Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα) για τη σύλληψη των δραστών. Σε τρεις περιπτώσεις οι δράστες είχαν δημιουργήσει «καβάντζες» και έκρυβαν τα ναρκωτικά σε ερημικά σημεία. Εκεί έδιναν καθημερινά ραντεβού με τους πελάτες τους, στους οποίους πουλούσαν τα ναρκωτικά παίρνοντας μετρητά.

Σημαντική ήταν και η υπόθεση σύλληψης οκτώ ατόμων στο ελικοδρόμιο Νέας Ιωνίας, ανάμεσά τους και ένας 15χρονος, αλλά και η σύλληψη τεσσάρων στο Πεδίο του Άρεως και στη Νέα Αγχίαλο. Σημαντικό «κτύπημα» στον ατελείωτο πόλεμο κατά των ναρκωτικών και η πρόσφατη σύλληψη του σεκιουριτά από το Βόλο και του 45χρονου αλβανού συνεργάτη του. Στην κατοχή τους βρέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα κοκαΐνης, που έχει κατασχεθεί στο Βόλο τη δεκαετία.

Σχεδόν όλοι οι εμπλεκόμενοι σε μεγάλες υποθέσεις διακίνησης ναρκωτικών κρίθηκαν προφυλακιστέοι από τον Ανακριτή Βόλου.

Το 2010 «έλειψαν» οι μεγάλες υποθέσεις εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών και κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων. Η σημαντικότερη ήταν η σύλληψη τεσσάρων ατόμων στην περιοχή της Λάρισας, τα οποία φέρονταν να διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης και να είχαν αποκομίσει μεγάλα χρηματικά ποσά. Ως «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου κυκλώματος εμφανίζονταν 40χρονος αλβανικής υπηκοότητας, γνωστός στις πιάτσες των τοξικομανών με το όνομα «Μάρκος». Οι μεγαλύτερες άλλωστε ποσότητες που κατάφερε να εντοπίσει και να κατασχέσει το τμήμα Δίωξης Βόλου βρέθηκαν στην περιοχή της Λάρισας.

 

Από τις συνεχείς αστυνομικές έρευνες έχει προκύψει ότι η πλειοψηφία των τοξικομανών της Μαγνησίας προμηθεύεται ναρκωτικά από τη Λάρισα ή  την Αθήνα. Η Λάρισα θεωρητικά αποτελεί το κέντρο διακίνησης ναρκωτικών στην Θεσσαλία. Στο Βόλο δραστηριοποιούνται μικροδιακινητές, όπως έχει προκύψει από τις έως τώρα συλλήψεις. Έμπειροι αξιωματικοί της Δίωξης Ναρκωτικών επισημαίνουν πως «οι μεγαλοδιακινητές δημιουργούν τις «καβάντζες», σε ερημικές κυρίως περιοχές, απ’ όπου και παίρνουν τμηματικά ποσότητες για διακίνηση.

Αυτό που ανησυχεί όμως ιδιαίτερα τους αξιωματικούς της Δίωξης είναι η εμπλοκή στα ναρκωτικά όλο και μικρότερης ηλικίας ατόμων. Όπως επισημαίνουν «πρόκειται για παιδιά, μέσης κατά βάση αστικής οικογένειας». Σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Βόλου οι ηλικίες των συλληφθέντων (πρώτη φορά), κυμαίνονται από 15 έως και 20 ετών. Όλοι τους, σύμφωνα με δηλώσεις των αξιωματικών της Αστυνομίας, αλλά και των ανθρώπων του ΚΕΘΕΑ, αρχίζουν την εμπλοκή τους με τη χρήση χασίς γύρω στα 15 τους χρόνια. Η προσέλευση όμως στα προγράμματα απεξάρτησης, κατά μέσο όρο, γίνεται μία δεκαετία αργότερα.

 

Αυξημένος είναι επίσης ο αριθμός των ανηλίκων και εφήβων που πλαισιώνει τα θεραπευτικά προγράμματα. Αυτό βέβαια θεωρείται ενθαρρυντικό, ωστόσο δείχνει πως όλο και περισσότεροι νέοι εμφανίζουν εμπλοκή με τα ναρκωτικά.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το