Photo Gallery, Πολιτική

Στη δημοσιότητα οι όροι της επιμήκυνσης του δανείου

Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor

Κατά των σεναρίων αναδιάρθρωσης ο Λουκάς Παπαδήμος


Τη συμφωνία για την επιμήκυνση αποπληρωμής των δανείων ύψους 80 δισ. ευρώ από τις χώρες της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης ΕΕΔΝΤ 110 δισ. ευρώ, έδωσε σήμερα (χθες) στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου η κυβέρνηση πέτυχε μια βασική επαναδιαπραγμάτευση των όρων του δανείου μεταξύ της Ελλάδας και των κρατών της Ευρωζώνης.

Μετά την τυπική απόφαση του Eurogroup στις 16 Μαΐου, η Ελλάδα, δια του υπουργού Οικονομικών, κλήθηκε να υπογράψει τις ημέρες αυτές την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης που αλλάζει αυτούς τους όρους.

Ακολουθεί η επικύρωση της συμφωνίας από κάθε κράτοςμέλος που μετέχει στον δανεισμό, σύμφωνα με τις εθνικές διαδικασίες του καθενός. Μόλις ολοκληρωθεί η επικύρωση απόλα τα κράτη, θα υπολογιστεί το μειωμένο επιτόκιο αναδρομικά από την υπογραφή, με εκτιμώμενη εξοικονόμηση από τόκους 800 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Ειδικότερα, η δανειακή συμφωνία ύψους 80 δισ. ευρώ μεταξύ της Ελλάδος και της κρατών της Ζώνης του Ευρώ, που υπεγράφη τον Μάιο του 2010, προέβλεπε ότι η αποπληρωμή του κεφαλαίου κάθε τμήματος του δανείου έφερε περίοδο χάριτος τριών ετών.

Οι τόκοι θα πληρώνονταν κάθε τρίμηνο με κυμαινόμενο επιτόκιο ίσο με το Euribor τριών μηνών πλέον περιθωρίου 3% για τα πρώτα τρία έτη και 4% για τα επόμενα έτη.

Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε σταδιακή επιστροφή της Ελλάδος στις κεφαλαιαγορές από τα μέσα του 2012, ωστόσο, η επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας κατέστησε αναγκαία την πίστωση χρόνου, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να αποδώσουν τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που πήρε η χώρα μας.

Με βάση τη νέα συμφωνία, η οποία θα περιλάβει και τα τμήματα του δανείου που έχουν ήδη καταβληθεί:

· Το περιθώριο δανεισμού μειώνεται κατά 1% (από 3% και 4% σε 2% και 3% αντιστοίχως)

· η περίοδος χάριτος επεκτείνεται σε 4,5 έτη

· η συνολική διάρκεια του κάθε τμήματος του δανείου θα ανέρχεται σε 10 έτη.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αύξηση της μέσης ληκτότητας του δανείου από 4,5 χρόνια σε 7,5 χρόνια και η μείωση των δανειακών αναγκών για την τριετία 2011-2015 κατά 48,2 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, χάρη στη μείωση του περιθωρίου δανεισμού επιτυγχάνεται μείωση της ταμειακής εκταμίευσης για τόκους του δανείου για την ίδια περίοδο κατά 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο και κατά τέσσερα δισ. ευρώ στην περίοδο 2011-15.

Παράλληλα, εξομαλύνονται οι ετήσιες δανειακές ανάγκες από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ν.3847/2010, η τροποποίηση της συμφωνίας δανεισμού που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση.

Εν τω μεταξύ διαφώνησε με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος.

Στη διάρκεια ομιλίας του στη Λευκωσία με θέμα «Δημοσιονομική Πολιτική, Ανάπτυξη και Σταθερότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση», επισήμανε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους «δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα, θα επιφέρει ζημιές στο τραπεζικό σύστημα, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες και ακόμα αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες του προβλήματος».

Ακόμη, απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, λέγοντας ότι με αυτά έχουν διαφωνήσει τόσο οι επίσημες αρχές της χώρας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στις κύριες αιτίες της δημοσιονομικής κρίσης στην Ευρώπη, τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα και με ποιο τρόπο το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης.

Οι κυριότερες αιτίες της κρίσης, ανέφερε, συναρτώνται στο μέγεθος των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αύξηση του δημοσίου χρέους, στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας και στους ψηλούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης.

Μια δημοσιονομική κρίση, τόνισε, προκύπτει κυρίως λόγω μεγάλων δημοσιονομικών ανισορροπιών και διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας ενώ ψηλά και επαναλαμβανόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα, επιδρούν, με τη σειρά τους, στις χρηματοπιστωτικές αγορές με προεκτάσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική πολιτική, τόνισε τη σημασία μείωσης των δαπανών σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Τόνισε επίσης την ανάγκη πολιτικής συναίνεσης για την επιτυχή εφαρμογή ενός προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων.

Για το πλαίσιο στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξε ότι οι εξουσίες τόσο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα το διαδεχθεί το 2013, θα πρέπει να διευρυνθούν ώστε να επιτρέπεται μεγαλύτερη ευελιξία παρέμβασης στη δευτερογενή αγορά.

Την διάλεξη του κ. Παπαδήμου διοργάνωσε η Τράπεζα Κύπρου σε συνεργασία με την Εταιρία Κυπριακών Οικονομικών Μελετών (ΕΚΟΜ), και τη Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου , στο πλαίσιο του θεσμού της Ετήσιας Οικονομικής Διάλεξης.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το