Photo Gallery, Πολιτική

Στα άκρα η κόντρα για το Δημόσιο

Μετά τις προαναγγελίες της ΑΔΕΔΥ για στοχευμένες αντιδράσεις όπως η μη είσπραξη εσόδων

 


 

 


Νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστών για το Δημόσιο προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου για στοχευμένες απεργίες, ανάμεσά τους και η μη είσπραξη εσόδων. Για ανευθυνότητα έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, κατηγορώντας την ΑΔΕΔΥ για υπονόμευση του δημοσίου συμφέροντος και προαναγγέλλοντας αλλαγές στα πειθαρχικά συμβούλια.

Σε δηλώσεις του στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης του Mega, ο Σπύρος Παπασπύρος τόνισε ότι η ΑΔΕΔΥ εξετάζει διάφορες μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων, «με τη λογική όμως που να μη δημιουργείται πρόβλημα στον πολίτη και να μην επιβαρύνεται από μία απεργιακή μορφή ο πολίτης».

«Έχεις μία υπηρεσία, ένα υπουργείο, μία εφορία δεν είσαι υποχρεωμένος να πάρεις μία απόφαση απεργίας για το σύνολο των εργαζομένων στην εφορία. Μπορείς να πάρεις για ένα τμήμα», σημείωσε, συμφωνώντας με το παράδειγμα του δημοσιογράφου ότι θα μπορούν οι ταμίες της εφορίας να απεργούν για μία εβδομάδα ή 10 μέρες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ τόνισε ότι οι συγκεκριμένες απεργίες είναι νόμιμες και σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις λευκές απεργίες ανέφερε: «Όταν υπάρχουν απεργιακές αποφάσεις δεν μπορεί να παραπεμφθεί κανένας υπάλληλος στο πειθαρχικό εκτός κι αν ο κ. Μόσιαλος αλλάξει το Σύνταγμα».

«Πρέπει να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Πρέπει να μπει ένας φραγμός» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι αναμένουν συγκεκριμένες προτάσεις από την κυβέρνηση.

Για την καθυστέρηση που υπάρχει στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Παπασπύρος τόνισε ότι ο χρόνος αναμονής είναι πάνω από τρία χρόνια, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 50.000.

Παράλληλα, μιλώντας στο Βήμα 99,5, ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τάχθηκε κατά του μέτρου που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας πέντε ετών, άνευ αποδοχών, στο Δημόσιο.

«Υλοποιείται νόμος, για τον οποίο είχαμε εκφράσει τις χειρότερες αντιρρήσεις. Πρόκειται για ακατάλληλη και απαράδεκτη τακτική» είπε ο κ. Ηλιόπουλος.

Ο ίδιος εξέφρασε αντιρρήσεις και για τη δυνατότητα που παρέχεται στους δημόσιους υπαλλήλους να επιλέγουν μειωμένο ωράριο, με ανάλογη μείωση των αποδοχών τους, για χρονική διάρκεια μέχρι πέντε έτη.

 

Μόσιαλος: Υπάρχουν

πειθαρχικά συμβούλια

Από την πλευρά του, ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΪ κατηγόρησε την ΑΔΕΔΥ για πλήρη ανευθυνότητα. «Αν η ΑΔΕΔΥ λέει και άκουσα και εγώ το πρωί ότι ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ είπε σε μια εκπομπή τηλεοπτική ότι η μη είσπραξη τελών είναι στοχευμένη δράση. Αυτό είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και αυτό είναι σαφές μήνυμα. Η μη είσπραξη τελών υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ναι μεν επισήμανε ότι τα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένα, «γιατί περάσαμε περιόδους πολιτικής κρίσης σε αυτή τη χώρα και υπήρχαν και πολιτικές τάσεις μη καλές όσον αφορά την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων», αλλά τόνισε ότι «όταν κανείς υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, δεν μπορεί η υπονόμευση να κατοχυρώνεται συνταγματικά».

«Υπάρχουν πειθαρχικά. Τα πειθαρχικά θα πρέπει να λειτουργήσουν, θα πρέπει να αλλάξουν, κατά τη γνώμη μου, γιατί δεν μπορείς στα πειθαρχικά συμβούλια να έχεις εκπροσώπους των εργαζομένων που κρίνονται εκείνη την ώρα. Άρα, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητα τα πειθαρχικά συμβούλια», πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος, προαναγγέλοντας αλλαγές στα πειθαρχικά.

Οι δηλώσεις Παπασπύρου προκάλεσαν και την αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσε:

«Το γεγονός πως η κυβέρνηση για ακόμα μια φορά προχωρεί κρίσιμες αλλαγές στο δημόσιο τομέα με αποσπασματικό τρόπο δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ που «πυροβολεί» επί της ουσίας το φορέα που τον πληρώνει.

«Η λογική ότι το βάρος των κινητοποιήσεων θα είναι στη μείωση των εισπράξεων του κράτους, είναι καταστροφική και επιζήμια για τη χώρα και τις θυσίες των πολιτών».

Στο θέμα παρενέβη και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει:

«Η ελληνική κοινωνία απηυδισμένη, αηδιασμένη και κουρασμένη δεν αντέχει ούτε τους «βιασμούς» της κυβέρνησης ούτε τους «εκβιασμούς» των «καλοβολεμένων». Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες με το φαύλο παρελθόν. Αυτή όμως η κυβέρνηση δεν έχει ούτε τον τρόπο και προφανώς ούτε το χρόνο να το φέρει εις πέρας».

 

Σε αναμονή 22 μήνες

για να πάρουν το εφάπαξ

Πάνω από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας, την ώρα που βρίσκονται στοιβαγμένες πάνω από 40.000 αιτήσεις.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά το Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος».

Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο, στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η «μαύρη τρύπα» φτάνει το 1,7 δισεκατομμύριο ευρώ.

Εκτός, όμως από τις σημαντικές καθυστερήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10% με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.

Αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντίθετα δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το