Photo Gallery, Τοπικά

Σκόπελος: “Σπίρτο” τα ακαθάριστα οικόπεδα

Λόγω μη καταβολής των απαιτούμενων πιστώσεων πυρασφάλειας

«Βραδυφλεγείς βόμβες» αποτελούν στη Σκόπελο οι οικοπεδικοί και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι που δεν έχουν καθαριστεί από ξερά χόρτα και απορρίμματα για λόγους πυρασφάλειας, εξαιτίας της καθυστέρησης, η οποία παρατηρείται από την πλευρά της Πολιτείας στην έγκριση και την καταβολή των απαιτούμενων πιστώσεων. Στη Δημοτική Αρχή πρόκειται να καταβληθεί ποσό της τάξης των 38.000 ευρώ, μειωμένο φέτος στο ποσοστό της τάξης του 25% και με επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών ζητείται η αναπροσαρμογή του στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα. Παράλληλα, οξυμένο παρατηρείται το πρόβλημα με την εναπόθεση ογκωδών αντικειμένων δίπλα στους κάδους. Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, οι πολίτες δεν συνεργάζονται με την αρμόδια Υπηρεσία και για τους παραβάτες προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ.

Την πλήρη αδυναμία της να προχωρήσει στην αποψίλωση των ξερών χόρτων και στον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών κοινοχρήστων χώρων στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας το φετινό καλοκαίρι δηλώνει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου.

Αιτία αποτελεί η χαρακτηριστική, όπως τονίζεται, καθυστέρηση που παρατηρείται από την πλευρά της Πολιτείας στην έγκριση και την καταβολή προς το Δήμο των απαιτούμενων πιστώσεων.

Συνέπεια είναι οι οικοπεδικοί και λοιποί κοινόχρηστοι χώροι στο νησί να αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες», με άμεσο τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει η Δημοτική Αρχή Σκοπέλου από τον αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, πρόκειται να εγκριθεί και να καταβληθεί για λογαριασμό της το ποσό των 38.000 ευρώ, μειωμένο στο ποσοστό της τάξης του 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, για την κάλυψη των αναγκών πυρασφάλειας και πυροπροστασίας του νησιού.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα σχετικά με την καταβολή των χρημάτων και στο Δήμο θεωρούν ότι οι απαιτούμενες πιστώσεις δεν πρόκειται να φτάσουν στη Σκόπελο πριν το τέλος του ερχόμενου Ιουλίου στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Με επιστολή της προς το υπουργείο Εσωτερικών η Δημοτική Αρχή ζητεί την αναπροσαρμογή του ποσού στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα.

Σε διαφορετική περίπτωση δηλώνει την πλήρη αδυναμία της σχετικά με τη σωστή εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών πυροπροστασίας και πυρασφάλειας του νησιού.

«Δυστυχώς» επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σκοπέλου κ. Γ. Φύβγας «οι εκτάσεις παραμένουν στο σύνολό τους ακαθάριστες. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Βρισκόμαστε στο τέλος Ιουνίου και δεν έχουμε λάβει ούτε ευρώ για την πυρασφάλεια. Πληροφορούμαστε ότι η ενίσχυση που θα λάβουμε, αν και όποτε τη λάβουμε, θα είναι της τάξης των 38.000 ευρώ, μειωμένη κατά 25% συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι. Πώς, λοιπόν, θα καθαρίσουμε το πλέον πράσινο νησί της Ελλάδας με 25% μειωμένη ενίσχυση; Είναι τραγικό. Με επιστολή μας προς το υπουργείο Εσωτερικών ζητούμε την αναπροσαρμογή του ποσού στα περσινά τουλάχιστον επίπεδα. Δεν μπορεί η Σκόπελος, που είναι το πλέον πράσινο νησί της χώρας, να λαμβάνει την ίδια οικονομική ενίσχυση για δράσεις πυρασφάλειας με αντίστοιχα που είναι βραχώδη. Αναμένουμε την απάντηση του υπουργείου, δηλώνοντας πλήρη αδυναμία να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας στην περίπτωση κατά την οποία λάβουμε μειωμένη ενίσχυση κατά 25%» υπογραμμίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σκοπέλου.

 

«Τσουχτερά» πρόστιμα

«Τσουχτερά» πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ, για όσους εναποθέτουν δίπλα στους κάδους απορριμμάτων ογκώδη αντικείμενα θα περιλαμβάνει ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Σκοπέλου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Καθαριότητας του νησιού, το πρόβλημα είναι οξυμένο, καθώς οι πολίτες δεν συνεργάζονται και παρά τις συνεχείς συστάσεις και την ενημέρωση εξακολουθούν να εναποθέτουν δίπλα στους κάδους απορριμμάτων άχρηστα ογκώδη αντικείμενα.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες να τηλεφωνούν στο Δήμο και να ενημερώνουν για τα ογκώδη αντικείμενα, τα οποία παραλαμβάνει χωρίς κόστος για τους δημότες και τους κατοίκους υπηρεσιακό φορτηγό.

«Ο κόσμος δεν συνεργάζεται» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Σκοπέλου κ. Γ. Φύβγας «και συνέπεια είναι να δημιουργεί προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση του έργου καθαριότητας. Είναι τραγικό ο ίδιος ο πολίτης να μη διατηρεί καθαρό το νησί του. Ο κόσμος έχει μια λάθος νοοτροπία να εναποθέτει δίπλα στους κάδους απορριμμάτων άχρηστα ογκώδη αντικείμενα. Μπορεί με ένα απλό τηλεφώνημα στο Δήμο να ειδοποιεί την Υπηρεσία μας και εμείς με φορτηγό φτάνουμε στο σημείο που θα μας υποδειχτεί και απομακρύνουμε χωρίς κόστος για τους πολίτες τα ογκώδη αντικείμενα. Η Υπηρεσία μας μπορεί να απομακρύνει ένα αντικείμενο κάθε φορά. Για περισσότερα συστήνει στους πολίτες να απευθύνονται σε ιδιώτες, διότι δεν διαθέτουμε το απαιτούμενο προσωπικό. Για τους παραβάτες θα είμαστε αμείλικτοι, καθώς στο νέο κανονισμό καθαριότητας προβλέπονται αυστηρά πρόστιμα, που θα φτάνουν έως και τις 2.000 ευρώ» καταλήγει ο κ. Φύβγας.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το