Photo Gallery, Πολιτική

Σημαντικές διαβουλεύσεις πριν τις Συνόδους

Τις ελληνικές θέσεις για την απάντηση στην κρίση μετέφερε στον Βαν Ρομπάι ο πρωθυπουργός

«Δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχισθούν»…

Τις θέσεις της Αθήνας για την  ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της κρίσης μετέφερε στον πρόεδρο της ΕΕ Χερμάν βαν Ρομπάι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κορυφώνονται οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για τις κρίσιμες Συνόδους του Μαρτίου.

Μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, οι δύο ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις.

Για δύσκολες και σκληρές διαπραγματεύσεις που θα συνεχισθούν και στο μέλλον έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, μιλώντας προς τους Έλληνες δημοσιογράφους, λίγο μετά το πέρας της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάϊ στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από μία ώρα και όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντηλλάγησαν απόψεις τόσο για τα ζητήματα της οικονομίας όσο και για τις εξελίξεις στη Βόρειο Αφρική, επί των οποίων ο Γ. Παπανδρέου εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης (σήμερα) για το Παρίσι όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί.

Εν τω μεταξύ οι περιορισμένες προσδοκίες των επενδυτών από τη μεθαυριανή (αυριανή) Σύνοδο Κορυφής εξηγούν τη διατήρηση της ισοτιμίας του ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,39 δολαρίων, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι χαμηλές προσδοκίες για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξηγούν επίσης την άνοδο των spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά, μαζί με τις υποβαθμίσεις και απειλές υποβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων κυμαίνεται σήμερα πάνω από τις 960 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έφθασε στο 7,78% που είναι το υψηλότερο επίπεδο για τη χώρα μετά την καθιέρωση του ευρώ.

Δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρει ότι το βασικό θέμα που θα συζητήσουν μεθαύριο οι 17 ηγέτες της Ευρωζώνης είναι το “σύμφωνο ανταγωνιστικότητας”, με το οποίο επιδιώκεται η μεγαλύτερη εναρμόνιση των οικονομικών πολιτικών των χωρών-μελών. Μετά τη χαλάρωση των αρχικών προτάσεων του γαλλογερμανικού άξονα, το σύμφωνο φαίνεται ότι θα εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες.

Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι αναλυτές θεωρούν το σύμφωνο ως ένα παράπλευρο θέμα που δεν θα βοηθήσει ιδιαίτερα την Ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που βρίσκονται στη βάση της τρέχουσας κρίσης, όπως είναι τα χρέη των τραπεζών και οι υπερχρεωμένες χώρες με “φτωχές” προοπτικές ανάπτυξης. Για τα προβλήματα αυτά, η επικείμενη Σύνοδος είναι πιθανό μόνο να προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ που θα γίνει στις 24/25 Μαρτίου, όπου ελπίζουν ότι θα συμφωνήσουν σε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Όσον αφορά τις προτάσεις που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου και αφορούν άμεσα την Ελλάδα, άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερ αναφέρει ότι η Γερμανία έχει δώσει ενδείξεις ότι μπορεί να συμφωνήσει σε μείωση του επιτοκίου για τα δάνεια που παίρνουν οι χώρες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), σε αντάλλαγμα με παραχωρήσεις που θα κάνουν αυτές, όπως η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από την Ιρλανδία.

Η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που έχει πάρει δάνειο από το ΕΤΧΣ με επιτόκιο που ανέρχεται σήμερα στο 5,8%, ενώ η Ελλάδα έχει πάρει το δάνειο των 110 δις. ευρώ απευθείας από τις χώρες της Ευρωζώνης (και το ΔΝΤ), αλλά με επιτόκιο επίσης υψηλό που φθάνει σήμερα το 5%.

Πρόσφατα, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν τόνισε ότι πρέπει να μειωθούν τα επιτόκια για την Ελλάδα και την Ιρλανδία.

Όσον αφορά την επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, υπήρξε η πρόταση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη κ. Άξελ Βέμπερ για μία 30ετή περίοδο αποπληρωμής, αλλά αρκετές πηγές της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι δεν συζητείται σε αυτή τη φάση. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι έχει προταθεί και η ιδέα μίας εθελοντικής ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες με νέα ομόλογα με διάρκεια εξόφλησης τα 15 έως 20 χρόνια.

Μεγάλη δυσκολία υπάρχει σε σχέση με τη δυνατότητα επαναγοράς κρατικών ομολόγων από το ΕΤΧΣ, καθώς αντιδρούν πάρα πολλοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες της Γερμανίας.

Ωστόσο, αναφέρει το Ρόιτερ, οι συζητήσεις για το θέμα αυτό είναι πιθανό να συνεχισθούν έως και τις 24/25 Μαρτίου, καθώς ορισμένοι διαμορφωτές της πολιτικής θέλουν να διασφαλίσουν μεγαλύτερη ευελιξία του ΕΤΧΣ.

«Η Ελλάδα παλεύει

με το «αδιανόητο»»

«Η Ελλάδα παλεύει με το «αδιανόητο»», υποστηρίζει η γνωστή στήλη γνώμης «Lex Column» των «Financial Times» αναφερόμενη στην πρόσφατη υποβάθμιση της ελληνικής χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας από τον οίκο Moody’s.

«Μέχρι τώρα, αξιωματικά, όλοι θεωρούσαν ότι η χρεοκοπία πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία. Πώς θα φαινόταν, άλλωστε, μια τέτοια εξέλιξη; Η αιφνίδια δήλωση αδυναμίας πληρωμών είναι απίθανη. Η εξάρτηση της Ελλάδας από την εξωτερική χρηματοδότηση, εξάλλου, ήδη το υποδηλώνει. Η εκδοχή μιας συμφωνημένης διαδικασίας που θα περιλαμβάνει επενδυτές, πιστωτές και την κυβέρνηση είναι πιθανότερη και πιο αρμόζουσα», γράφει η γνωστή στήλη και καταλήγει:

«Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης δεν είναι μια κίνηση που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού για την Ευρωπαϊκή Ενωση -προς το παρόν. Η σύνοδος στα τέλη του μήνα μπορεί να προσφέρει μία θετική έκπληξη. Εάν όμως δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε οι ηγέτες της ευρωζώνης ενδέχεται σύντομα να βρεθούν να παλεύουν με το “σχεδόν αδιανόητο”… Μία χρεοκοπία σε κρατικά ομόλογα ευρωζώνης».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το