Photo Gallery, Τοπικά

Σε ισχύ ο νόμος για απελευθέρωση του επαγγέλματος φαρμακοποιού

Συνέλευση πραγματοποιούν αύριο για τις οφειλές των Ταμείων

Ανεστάλη η κινητοποίηση των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ

Αιτήσεις στη Διεύθυνση Υγείας για άδεια λειτουργίας φαρμακείου μπορούν να καταθέτουν από χθες οι ενδιαφερόμενοι, αφού τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την απελευθέρωση του επαγγέλματος. Επίσης οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ ανέστειλαν για δεκαπέντε ημέρες την επίσχεση εργασίας που ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει από χθες, καθώς το υπουργείο Οικονομικών τους υποσχέθηκε ότι θα τους πληρώσει μέρος των οφειλομένων.

Νέα δεδομένα ισχύουν από χθες για τους φαρμακοποιούς, καθώς εφαρμόζεται ο νόμος για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Στο ζήτημα της λειτουργίας φαρμακείου ισχύει η νέα διάταξη, δηλαδή ένα φαρμακείο ανά χίλιους κατοίκους και όχι ανά 1.500 κατοίκους σε κάθε Δήμο.

Αυτό σημαίνει ότι στο επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση των λειτουργούντων φαρμακείων.

Μάλιστα από χθες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέτουν στη Διεύθυνση Υγείας αιτήσεις για άδεια λειτουργίας. Η απόφαση για τη λειτουργία του φαρμακείου λαμβάνεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη γνωμοδότηση του Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Επίσης αλλαγές επέρχονται και στο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων που θα μπορούν να είναι ανοικτά Δευτέρα και Τετάρτη απόγευμα, καθώς και Σάββατο πρωί. Βέβαια ακόμη το νέο ωράριο δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης υπογράμμισε πως για να υπάρξει εφαρμογή του νέου ωραρίου, θα πρέπει να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ υπουργείου και Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αύριο Τετάρτη το απόγευμα πραγματοποιείται η γενική συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας με το κυριότερο θέμα συζήτησης να είναι η μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση από τον ΟΠΑΔ, αλλά και από άλλα Ταμεία.

Η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου αναμένεται να είναι η μη αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης των φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ μετά και τις τελευταίες δεσμεύσεις του υπουργείου ότι θα πληρωθούν άμεσα.

Βέβαια όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ακόμη και αναστολή της χορήγησης, στην περίπτωση που τα μέλη της γενικής συνέλευσης επιλέξουν πιο επιθετική πολιτική έναντι της πολιτείας.

ΕΚΑΒ

Στην αναστολή τής έναρξης για χθες επίσχεσης εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ μετά τις διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ και το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πληρωθούν για τις υπερωρίες τριών μηνών που τους οφείλονται και το επίδομα στολής. Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να ξεκινήσουν από χθες επίσχεση εργασίας, επειδή δεν έχουν πληρωθεί για τις υπερωρίες τριών μηνών (Δεκέμβριος 2010-Φεβρουάριος 2011), τα εκτός έδρας και το επίδομα στολής. Συνολικά τους οφείλονται 1.500 ευρώ.

Τελικά το υπουργείο Οικονομικών τους ανακοίνωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ότι θα τους πληρώσει μέρος των οφειλομένων. Οι εργαζόμενοι θέλοντας να δείξουν πνεύμα συνεργασίας, αλλά και να μην ταλαιπωρήσουν τους πολίτες, καθώς στην κινητοποίηση θα δούλευαν τα μισά πληρώματα των ασθενοφόρων, αποφάσισαν να αναστείλουν την κινητοποίηση για δεκαπέντε ημέρες.

Σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους μέχρι τότε, θα ξεκινήσουν τη Μεγάλη Δευτέρα την επίσχεση εργασίας.

Φώτης Σπανός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το