Photo Gallery, Τοπικά

Σεμινάρια για επιχειρήσεις τροφίμων

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητήριου Μαγνησίας (Ε.Α.Ε.Μ.) πρόκειται να διοργανώσει σεμινάρια για επιχειρήσεις τροφίμων

Η Εταιρεία Ανάπτυξης Επιμελητηρίου Μαγνησίας (Ε.Α.Ε.Μ.) πρόκειται να διοργανώσει, για λογαριασμό του Επιμελητήριου Μαγνησίας, σεμινάρια του ΕΦΕΤ για επιχειρήσεις τροφίμων και τους εργαζόμενους σε αυτές, σύμφωνα με την ΥΑ 14708/10-08-2007/ ΦΕΚ 1616/β/17-08-2007.

Πλέον, μετά από αίτημα του Επιμελητήριου Μαγνησίας προς τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, διεξάγονται στην πόλη μας οι εξετάσεις από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης & Πληροφορικής του Ε.Φ.Ε.Τ. και μετά την επιτυχή περάτωση της προβλεπόμενης δοκιμασίας των σεμιναρίων, οι εκπαιδευθέντες αποκτούν το απαιτούμενο πιστοποιητικό κατάρτισης.

Τα νέα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν εντός του τρέχοντος έτους (2013) και θα είναι συνολικής διάρκειας 10 ωρών το καθένα.

Η διαδικασία συγκέντρωσης νέων αιτήσεων για σεμινάρια επιπέδου Ι των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και των υπαλλήλων τους έχει ήδη ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής στα προγράμματα εκπαίδευσης, θα πρέπει να προσέρχονται στα γραφεία του Επιμελητήριου κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έχοντας μαζί τους απλή φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας και εφόσον πρόκειται για τον υπεύθυνο της επιχείρησης, τη σφραγίδα της επιχείρησης. Επιπλέον, θα πρέπει να γνωρίζουν τόσο τον προσωπικό τους ΑΦΜ όσο και τον ΑΦΜ της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, εάν πρόκειται για υπάλληλο ο οποίος επιθυμεί να συμμετάσχει στα σεμινάρια. Ακόμη, μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Επιμελητήριου Μαγνησίας (www.c-magnesia.gr), όπου υπάρχουν πληροφορίες για τα σεμινάρια καθώς και η αίτηση συμμετοχής. Αιτήσεις γίνονται δεκτές και μέσω φαξ στο 24210-31211 και μέσω email στο [email protected], εφόσον φέρουν τις απαραίτητες υπογραφές και σφραγίδες και συνοδεύονται από τη φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντος.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι στα προγράμματα επιμόρφωσης μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί, είτε εργάζεται σε επιχείρηση τροφίμων, είτε όχι. Περισσότερες πληροφορίες δίνονται στα γραφεία της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιμελητήριου Μαγνησίας, Δημητριάδος 176 και στα τηλέφωνα 24210-94700 (αρμόδια κ. Ελένη Πασχάλη).

Αναλυτικότερα η εκπαίδευση του προσωπικού των επιχειρήσεων τροφίμων σύμφωνα με την ΥΑ 14708/10-08-2007/ΦΕΚ 1616/Β/17-08-2007.

Ποιους αφορά

Το προσωπικό των επιχειρήσεων που παράγει, επεξεργάζεται, αποθηκεύει, μεταφέρει, διακινεί τρόφιμα ή ασχολείται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν υποχρέωση να καταρτίζουν όλο το προσωπικό τους που ασχολείται με χειρισμό τροφίμων, βάσει της διαδικασίας που περιγράφεται στην Υπουργική Απόφαση 14708/17-08-07.

Ποιες επιχειρήσεις εξαιρούνται: Οι επιχειρήσεις τροφίμων που υποχρεούνται σε πλήρη ανάπτυξη συστήματος HACCP μπορούν ή να εφαρμόσουν τα προγράμματα του ΕΦΕΤ ή να αναπτύξουν προγράμματα σύμφωνα με το σύστημα που εφαρμόζουν.

Υπεύθυνος για την εκπαίδευση του προσωπικού είναι ο υπεύθυνος της επιχείρησης.

Από την παραπάνω εκπαίδευση μπορεί να εξαιρείται μόνο το προσωπικό το οποίο διαθέτει έγκυρο τίτλο σπουδών ή πιστοποιητικό ή αποδεικτικό παρακολούθησης προγράμματος εκπαίδευσης ή κατάρτισης, από το οποίο να προκύπτει σαφώς ότι ο εργαζόμενος είναι επαρκώς καταρτισμένος σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας ή άλλου κατάλληλου κατά περίπτωση τομέα των τροφίμων.

Τα προγράμματα αυτά αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή, σύμφωνα με τον Κανονισμό 852/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2004 για την υγιεινή των τροφίμων.

Ο ΕΦΕΤ καθορίζει το ελάχιστο περιεχόμενο των προγραμμάτων, εγκρίνει και ελέγχει την υλοποίησή τους, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, διενεργεί τη διαδικασία αξιολόγησης και εκδίδει τα σχετικά πιστοποιητικά.

Είναι προγράμματα επιπέδου 1. Αφορούν σε κατάρτιση απλών χειριστών σε γενικά θέματα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων.

Ελάχιστη διάρκεια: 10 ώρες.

Δυνατότητα εκτέλεσης προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης για το προσωπικό των επιχειρήσεων τροφίμων έχουν:

i. Οι ίδιες οι επιχειρήσεις για το προσωπικό τους.

ii. Οι επαγγελματικοί φορείς, Επιμελητήρια, κλαδικά σωματεία.

iii. Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, εκπαιδευτικοί και άλλοι Δημόσιοι Οργανισμοί και διαπιστευμένα κέντρα κατάρτισης.

Μετά την περάτωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, εκδίδονται προσωρινές βεβαιώσεις από το φορέα εκτέλεσης (συγκεκριμένα από το Επιμελητήριο Μαγνησίας).

Οι επίσημες βεβαιώσεις, μετά την επιτυχή περάτωση της προβλεπόμενης δοκιμασίας (εξετάσεις), εκδίδονται από τον ΕΦΕΤ.

Στο τέλος του προγράμματος οι εκπαιδευόμενοι υπόκεινται σε εξετάσεις προκειμένου να αξιολογηθούν. Οι εξετάσεις γίνονται σε σημεία και χρόνο που καθορίζονται από τον ΕΦΕΤ και τα οποία γνωστοποιούνται στο φορέα υλοποίησης. Η αξιολόγηση και η κατάρτιση του τελικού πίνακα των επιτυχόντων γίνεται με μέριμνα των τριμελών επιτροπών που ορίζονται από το Δ.Σ. του ΕΦΕΤ σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 3438/2006.

Συμμετοχή σε διεθνή έκθεση τροφίμων

Επίσης, το Επιμελητήριο Μαγνησίας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του που στόχο έχουν τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους και την προβολή – προώθηση των προϊόντων τους αποφάσισε, με τη Νο 791/09.01.2013 Πράξη της Δ.Ε. του, να συμμετάσχει -εάν και εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από τις τοπικές επιχειρήσεις- στη «Διεθνή έκθεση τροφίμων – ποτών ANUGA» που διοργανώνεται από 5 έως 9 Οκτωβρίου 2013 στην Κολωνία, Γερμανία.

Η Διεθνής Έκθεση ANUGA είναι η μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τροφίμων και ποτών στον κόσμο και προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό ξένων εκθετών και επισκεπτών.

Διοργανώνεται στην Κολωνία, στον εκθεσιακό χώρο COLOGNE EXHIBITION CENTRE κάθε δεύτερη χρονιά.

Με δέκα εξειδικευμένα εμπορικές εκθέσεις σε 11 αίθουσες και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συνεδρίων και εκδηλώσεων, η ANUGA είναι η μεγαλύτερη επιρροή και το πιο αναγνωρισμένο γεγονός στην παγκόσμια βιομηχανία τροφίμων και ποτών. Το 2011, φιλοξένησε 155.000 αγοραστές, στελέχη και επαγγελματίες από 180 χώρες και 6.700 προμηθευτές από 98 χώρες.

Πληροφορίες για την έκθεση στην ιστοσελίδα www.anuga.com.

Οι επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην εν λόγω έκθεση, παρακαλούνται όπως το δηλώσουν εγγράφως συμπληρώνοντας και αποστέλλοντας την Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος που θα βρουν στην ιστοσελίδα www.c-magnesia.gr.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται δεκτές το αργότερο μέχρι σήμερα. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση επικοινωνείτε στο τηλέφωνο της Υπηρεσίας 2421094700 (εσωτ. 7), αρμόδια κ. Πασχάλη Ελένη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το