Πολιτική

Ρώσικη ρουλέτα για τα νέα μέτρα

Άρχισε η εξειδίκευση των νέων μέτρων που θα ανακοινωθούν μέσα στο μήνα

Περισσότερο από δυόμιση ώρες διήρκησε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ νέα συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα των 11,5 δις που οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν μετά κόπων την Τετάρτη να περάσουν ως ένα και ενιαίο πακέτο.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο Ματίας Μορς τόνισε πως η τρόικα θα μείνει στην Αθήνα για λίγες μέρες ακόμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Αύγουστο. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ειδικά μισθολόγια και στη ρύθμιση για τις 10 δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Κοινή θέση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, όπως την περιέγραψε μετά τη σύσκεψη της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας είναι «να μην υπάρξουν μέτρα που θα πλήξουν περαιτέρω την κοινωνία».

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από την περικοπή των κρατικών δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ».

«Τώρα θα αρχίσουμε διαπραγματεύσεις με την τρόικα και αναμένουμε το πακέτο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Αυγούστου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι «η ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επιπτώσεων». «Πρέπει να παρουσιάσουμε ένα αξιόπιστο πακέτο» πρόσθεσε.

Βεβαίως εντυπωσιακή ήταν και η αμηχανία ή απροθυμία του κ. Στουρνάρα να απαντήσει δημοσίως σε καυτά ερωτήματα: δεν δεσμεύτηκε αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ληφθούν οριζόντια μέτρα.

Τα 6 δισ. τουλάχιστον θα κοπούν από μισθούς και συντάξεις, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη ύφεση και πόνο στην ελληνική κοινωνία η οποία ταλανίζεται από μια εφιαλτική ανεργία.

Βεβαίως η συμφωνία των τριών κρίνεται εξόχως εύθραυστη ειδικά αν προστεθούν και άλλα 2 δισ. ευρώ, ως «ισοδύναμα» για τον αόριστο στόχο συλλογής εσόδων «από πάταξη της φοροδιαφυγή» που είχε τεθεί αλλά απέρριψε η Τρόικα.

Στη διαπραγμάτευση με την τρόικα που άρχισε σήμερα (χθες), στόχος της κυβέρνησης είναι να «κλειδώσει» το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ το συντομότερο δυνατό, αν και ο υπουργός Οικονομικών προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μέχρι το τέλος του μήνα.

Τα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν:

– Μείωση εφάπαξ στο δημόσιο κατά 22,6%. Αντίστοιχη μείωση των εφάπαξ (10% – 45%) των 23 Τομέων Πρόνοιας, που οι αναλογιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι παρουσιάζουν έλλειμμα.

– Κατάργηση 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης. Στο εξής η επικουρικές συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 20% της κύριας σύνταξης. Εναλλακτικά έχει προταθεί οι επικουρικές συντάξεις να μην υπερβαίνουν ένα όριο μηνιαίων αποδοχών, κοντά στα 300 ευρώ.

– Επιβολή πλαφόν για κύρια και επικουρική σύνταξη από 2.000 έως 2.300 ευρώ. Το πλαφόν αφορά και τις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος λαμβάνει δύο κύριες συντάξεις. Επίσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο το πλαφόν να επιβληθεί και για τις περιπτώσεις που χορηγείται σύνταξη του/της συζύγου που έχει πεθάνει.

– Οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις από 1400 ευρώ και άνω, κατά 10%. Οι περικοπές θα πραγματοποιηθούν από το πρώτο ευρώ και όχι για το υπερβαίνων ποσό.

– Επιβολή περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα. Οι περικοπές θα κυμανθούν από 15% έως 20%.

– Εφαρμογή και στις ΔΕΚΟ, του ενιαίου μισθολογίου που ισχύει στο Δημόσιο.

Δυσκολίες θα συναντήσουν πάντως μέτρα -αν κατ΄ αρχήν τεθούν- όπως η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη και η περικοπή της κατώτατης σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ (δηλαδή από τα 360 ευρώ μηνιαίες αποδοχές στα 330 ευρώ).

Από την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί και η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα η οποία είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της επόμενη δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Η δόση αυτή περιέχει και τα 4 δισ. ευρώ τα οποία περιμένει για να πάρει ανάσα η αγορά, αφού προορίζονται  για την κάλυψη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς του ιδιώτες οι οποίες έφτασαν των περασμένο Ιούνιο στα 6,62 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ που ήταν ένα μήνα πριν.

Τα χρέη των ταμείων αυξήθηκαν το Ιούνιο στα 2,98 δισ. ευρώ από 2,88 δισ ευρώ τον περασμένο Μάιο, ενώ οι οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν από 837.000.000 ευρώ σε 907.000.000 ευρώ.

Νέα συνάντηση την Κυριακή

Νέα συνάντηση θα έχουν την Κυριακή το επιτελείο της τρόικα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα ώστε να συζητηθούν περαιτέρω τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τα 11.5 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του κ. Στουρνάρα και τους Πολ Τόμσεν ( ΔΝΤ), Ματίας Μόρς ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζουχ ( ΕΚΤ) συζητήθηκαν τα ισοδύναμα μέτρα για τα ειδικά μισθολόγια και η ρύθμιση για τις δόσεις εξόφλησης του φόρου εισοδήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα αυτά θα συζητηθούν και στη νέα συνάντηση οπότε και αναμένεται να ολοκληρωθεί ένας πρώτος κύκλος συζήτησης και προσδιορισμός μέρους των μέτρων από τα 11,5 δισ. ευρώ που πρέπει να περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο.

Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναφερόμενοι στη συνάντηση της Πέμπτης σημειώνουν ότι “είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και για τον προσδιορισμό των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ”.

Οι ίδιες πηγές προσέθεταν ότι χρειάζεται μεγαλύτερη εξειδίκευση κάποιων από τα μέτρα που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά και αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα, μεγάλο βάρος αναμένεται να δοθεί τις επόμενες ημέρες στον προσδιορισμό των ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν κατά το δυνατόν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια καθώς και των μέτρων που θα καλύψουν τις απώλειες εσόδων στον προϋπολογισμό από τη ρύθμιση καταβολής του φόρου εισοδήματος σε 10 μηνιαίες δόσεις που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης θα συζητηθούν τα ισοδύναμα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης που θα επιστραφεί στους κτηνοτρόφους.

Διευκρινίζεται πάντως ότι ο προσδιορισμός και η οριστικοποίηση του συνόλου των μέτρων που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα γίνει το Σεπτέμβριο παράλληλα με την κατάρτιση της έκθεσης αξιολόγησης της οικονομίας από την Τρόικα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το