Photo Gallery, Τοπικά

Ρευματοκλοπές και όποιον πάρει ο… Χάρος

Με τις ρευματοκλοπές ελλοχεύουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας, όχι μόνον για τους παραβάτες, αλλά και για ανυποψίαστους πολίτες

Άλλες τρεις περιπτώσεις ρευματοκλοπής ανακάλυψε η ΔΕΔΔΗΕ Βόλου τις τελευταίες ημέρες και προχώρησε στην διακοπή της ηλεκτροδότησης, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών ακινήτων από τα οποία γινόταν η ρευματοκλοπή… Πρόκειται για ηλεκτρικές παροχές στην περιοχή της συνοικίας Αλιβερίου, όπου κατοικούν τσιγγάνοι (Ρομά), οι οποίοι και αντέδρασαν και συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ Βόλου, για να διαμαρτυρηθούν…

Δεν έχουν τέλος οι ρευματοκλοπές στη συνοικία Αλιβερίου Ν. Ιωνίας από Ρομά, που διακινδυνεύουν ακόμη και τη ζωή τους, προκειμένου να έχουν παράνομα ηλεκτρική ενέργεια, επιβαρύνοντας άλλους γείτονές τους.

Συνεργεία της ΔΕΗ Βόλου (ΔΕΔΔΗΕ) αναγκάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, να επέμβουν σε τρεις ακόμη περιπτώσεις ρευματοκλοπής, για να διακόψουν την

κλοπή, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις τόσο των νομίμων ιδιοκτητών ακινήτων από τους οποίους γινόταν η ρευματοκλοπή (!), όσο και των παρανόμων… Οι διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΔΕΗ Βόλου, αλλά αποχώρησαν, μόλις κατέφθασε η Αστυνομία…

Στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου δήλωσε σχετικά ότι «διαμαρτυρήθηκαν επειδή έπεσαν οι ασφάλειες… Και φυσικά οι ασφάλειες δεν αντέχουν μεγάλα ηλεκτρικά φορτία, με τις ρευματοκλοπές που γίνονται. Ήρθαν και διαμαρτυρήθηκαν και νόμιμοι και παράνομοι καταναλωτές, αλλά αποχώρησαν, μόλις εμφανίστηκε η αστυνομία».

Ο ΔΕΔΔΗΕ Βόλου κάνει λόγο για όργιο ρευματοκλοπής στο Αλιβέρι, μάλιστα έχει φωτογραφίσει πολλές περιπτώσεις, όπου από μία παροχή (καλώδιο), παίρνουν ρεύμα άλλες μία ή δύο… «Ρίχνουν γάντζους και τραβάνε φορτία, με αποτέλεσμα να καίγονται οι ασφάλειες. Παρακάμπτουν και τους μετρητές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τους πειράζουν τους μετρητές», σημειώνει το στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ. «Εκτός από επικίνδυνο, αυτό που κάνουν, διώκεται ποινικά».

Ο ΔΕΔΔΗΕ διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία τη συνεχιζόμενη πρακτική παραβιάσεων μετρητών και παράνομων συνδέσεων, ειδικά μετά από εκτέλεση εντολής διακοπής από την Εταιρεία, λόγω χρέους, καθώς και ρευματοκλοπών σε περιπτώσεις αυθαίρετων κτισμάτων. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι οι παραβάσεις μετρητών, οι παράνομες επανασυνδέσεις και οι αποδεδειγμένες ρευματοκλοπές συνιστούν αδικήματα, που διώκονται ποινικά. Τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν στρέφονται μόνο κατά του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά σε βάρος όλων των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου.

Πέραν αυτού – και πιο σημαντικό – είναι ότι οι παραβιάσεις μετρητών εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες, αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες. Ο ΔΕΔΔΗΕ υπογραμμίζει ότι θα συνεχίσει να πραγματοποιεί ελέγχους σε μετρητές, για να διαφυλάξει όχι μόνο τα συμφέροντά του αλλά και πρωτίστως τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματα και τηρώντας τις υποχρεώσεις του.

Είναι ποινικό αδίκημα

Το στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου επισημαίνει ακόμη ότι η αύξηση των ρευματοκλοπών παρατηρείται Χριστούγεννα και Πάσχα, καθώς πολλοί Ρομά επιστρέφουν στις κατοικίες τους για τις γιορτές, καθώς και λόγω του κρύου τον χειμώνα. Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι υπάρχουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας, γι’ αυτούς που επιχειρούν να κλέψουν ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης τονίζει ότι η παραβίαση μετρητή είναι ποινικό αδίκημα.

Όπως αναφέρεται, πυκνώνουν τα φαινόμενα παραβίασης μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και παράνομων συνδέσεων, που προκαλούν οικονομική «αιμορραγία» στην επιχείρηση, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για τους ρευματοκλοπείς.

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ, οι κλοπές έχουν πληθύνει τελευταία, λόγω της οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας πολλών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των λογαριασμών, οι οποίοι είχαν επιβαρυνθεί και με το τέλος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΕΕΤΗΔΕ).

«Παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις που πειράζουν τους μετρητές με καρφίτσα ή μολύβι», προσθέτει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου.

Όπως τονίζεται, οι παραβιάσεις μετρητών, οι παράνομες επανασυνδέσεις και οι αποδεδειγμένες ρευματοκλοπές συνιστούν αδικήματα, που διώκονται ποινικά, ενώ επισημαίνεται ότι  τέτοιες παράνομες ενέργειες δεν στρέφονται μόνον κατά της επιχείρησης, αλλά και κατά των καταναλωτών και του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα ελλοχεύουν κίνδυνοι ηλεκτροπληξίας, όχι μόνον για τους παραβάτες, αλλά και για ανυποψίαστους πολίτες.

«Τα κρούσματα πληθαίνουν, έχουν αυξητική τάση τελευταία», τονίζει το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΕΔΔΗΕ Βόλου.

Σημειώνεται ότι από το ΔΕΔΔΗΕ Βόλου διέρρευσε η πληροφορία, πως καθημερινά γίνονται 40-50 διακοπές ηλεκτροδότησης στη Μαγνησία λόγω οφειλών, ενώ 20-30 είναι ημερησίως οι επανασυνδέσεις μετά τη ρύθμιση που κάνουν οι οφειλέτες.

Αντιδράσεις για τις  αυξήσεις

Έντονες αντιδράσεις μεταξύ τόσο των οικιακών όσο και των βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών προκαλούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

«Κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, που φθάνουν έως και το 23% (για τις καταναλώσεις έως τις 800 κιλοβατώρες), περιλαμβάνουν τα νέα τσουχτερά τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές με εξοχικά και δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ανατιμήσεις, ενώ διψήφιες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο κατανάλωσης. Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.600 KWh η αύξηση του λογαριασμού θα είναι 15%!

Συγκεκριμένα, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιερώνουν τρεις αντί για τις τέσσερις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, κατηγορίες κατανάλωσης και οι οποίες είναι οι εξής: 0-800 KWh, 801-2.000 KWh και 2.000 KWh και πάνω.

Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα για δύο διαφορετικές καταναλώσεις:

– Κάποιος που έχει κατανάλωση 800 KWh ανά 4μηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό των αναλογούντων φόρων, ο πελάτης της ΔΕΗ θα κληθεί φέτος να καταβάλει επί του συνολικού λογαριασμού 100,11 ευρώ έναντι 81,44 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 18,67 ευρώ επιπλέον (αύξηση 23%). Κυρίως πλήττονται εξοχικά και β’ κατοικίες, αφού με τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ως προς το εισοδηματικό κριτήριο), τα περισσότερα νοικοκυριά με καταναλώσεις ως 800 KWh θα υπαχθούν σε αυτό.

– Καταναλωτής που καίει 1.600 KWh ανά 4μηνο θα πληρώσει 213,56 ευρώ έναντι 186,04 ευρώ πέρυσι, περισσότερα δηλαδή κατά 27,52 ευρώ (αύξηση 15%).

Οι νέες χρεώσεις μόνο για το ρεύμα σε σύγκριση με τις περυσινές (όπου δεν υπήρχε δαπάνη για ρύπους), τότε οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, προκύπτουν αυξήσεις 38,5% για την κατηγορία 0-800 KWh, 20,5% για την κατηγορία 801-2000 KWh και 11,98% για την κατηγορία από 2.000 KWh και πάνω. Στον τελικό λογαριασμό βέβαια οι αυξήσεις αυτές περιορίζονται λόγω της απόφασης που πήρε η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο να μειώσει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (εν προκειμένω τα τέλη χρήσης συστήματος και τα τέλη δικτύου).

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ)

Σε ό,τι αφορά στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, θα εφαρμόζεται στο σύνολο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης, εφόσον:

-Η κατανάλωση αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

-Η παροχή ρεύματος είναι στο όνομα του/της δικαιούχου ή του/της συζύγου.

-Η κατανάλωση είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.

-Η μέση τετραμηνιαία κατανάλωση σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τα όρια κατανάλωσης που ορίζονται για κάθε κατηγορία δικαιούχου (1.500 kWh ή 1.700 kWh). Στα όρια κατανάλωσης δεν λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι:

-Άτομα με χαμηλό εισόδημα: Άτομα που έχουν ετήσιο συνολικό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh.

-Τρίτεκνοι: Άτομα με τρία τέκνα και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.

-Άνεργοι: Άτομα που είναι άνεργα για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ ανά τέκνο για τα πρώτα δύο τέκνα και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.500 kWh. Στο εισόδημα δεν λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες για την περίοδο που προηγήθηκε της περιόδου ανεργίας.

-Άτομα με Αναπηρία: Άτομα με Αναπηρία 67% και άνω ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 ευρώ και με τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh- 1.700 kWh.

-Άτομα που χρήζουν ενεργοβόρας μηχανικής υποστήριξης: Άτομα των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών ή άτομα που τα βαρύνουν προστατευόμενα μέλη, των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ενεργοβόρων ιατρικών συσκευών και με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 ευρώ με τετραμηνιαία κατανάλωση έως και 2.000 kWh. Σε περίπτωση υπέρβασης του προηγούμενου ορίου, χωρίς να απεντάσσονται από το ΚΟΤ, το υπόλοιπο της τετραμηνιαίας κατανάλωσης πέραν των 2.000 kWh δεν θα επιδοτείται μέσω ΚΟΤ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το