Photo Gallery, Τοπικά

Π. Σκοτινιώτης: Ανάγκη για επιπλέον προσλήψεις στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου

 

 

 

Κλείνουν δύο δομές, περιορίζονται τα τμήματα

 

Ο νέος Δήμος Βόλου διαθέτει 16 παιδικούς σταθμούς, με 54 αίθουσες, και πάνω από 820 παιδιά, νήπια, βρέφη και ΑμεΑ

 

 

 

Την ανάγκη να εγκριθούν άμεσα είκοσι επιπλέον θέσεις προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, εντεκάμηνης διάρκειας, για την απασχόλησή τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου, επισημαίνει με υπόμνημά του προς τον υπουργό Εσωτερικών Χ. Καστανίδη, το οποίο κοινοποιεί και στους βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης. Ο κ. Σκοτινιώτης υπογραμμίζει ότι το υπάρχον προσωπικό, με δεδομένη και τη δραματική μείωση των συμβασιούχων, δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των παιδικών σταθμών του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Στο υπόμνημά του ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρει ειδικότερα τα εξής:

«Ο δραματικός περιορισμός των προσλήψεων προσωπικού έχει δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου μας, καθώς το μόνιμο και αορίστου χρόνου προσωπικό δεν επαρκεί για την πλήρη λειτουργία όλων των υφιστάμενων μονάδων».

Συγκεκριμένα, ο νέος Δήμος Βόλου διαθέτει 16 παιδικούς σταθμούς, στις δημοτικές ενότητες του Βόλου, της Ν. Ιωνίας, της Αγριάς και της Ν. Αγχιάλου, με 54 αίθουσες, από τη λειτουργία των οποίων επωφελούνται πάνω από 820 παιδιά, νήπια, βρέφη και ΑμεΑ. Σημειώνεται ότι για τη νέα περίοδο παρατηρείται αύξηση των αιτήσεων εγγραφών.

«Ωστόσο, λόγω της λήξης των περσινών συμβάσεων και της μη έγκρισης ικανού αριθμού νέων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναστείλουμε τη λειτουργία δύο παιδικών σταθμών του Δήμου μας, να περιορίσουμε τον αριθμό των βρεφικών τμημάτων, για τα οποία απαιτείται διπλάσιο προσωπικό, ενώ έχουμε περιορίσει τον εξυπηρετούμενο αριθμό παιδιών, στα νηπιακά τμήματα, στα 15 παιδιά ανά τμήμα, παρά τη δυνατότητα του μεγαλύτερου μέρους των υποδομών μας για εξυπηρέτηση 25 παιδιών ανά τμήμα. Και τούτο διότι, στην περίπτωση αυτή, από τον πρότυπο κανονισμό του υπουργείου απαιτούνται δύο εκπαιδευτικοί ανά τμήμα, τους οποίους όμως δεν διαθέτουμε», σημειώνει.

Η αδυναμία εξυπηρέτησης του περσινού αριθμού παιδιών, πολλώ μάλλον νέων αιτήσεων εγγραφών, έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία, με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική συγκυρία και την ανάγκη εργασιακής απασχόλησης και των δύο γονέων, ώστε να συνεισφέρουν στο οικογενειακό εισόδημα.

Για τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη των υφιστάμενων παιδικών σταθμών του Δήμου απαιτούνται 80 επιπλέον προσλήψεις προσωπικού (εκπαιδευτικών, καθαριστριών κ.ά.).

«Στην προσπάθειά μας να περιορίσουμε το πρόβλημα που έχει ανακύψει, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να παραχωρηθούν για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών οι είκοσι από τις εγκριθείσες συνολικά, για το Δήμο Βόλου και τα νομικά του πρόσωπα, τριάντα πέντε θέσεις προσωπικού, ώστε να είναι δυνατή η κάλυψη τουλάχιστον έξι επιπλέον αιθουσών. Ωστόσο, και με αυτή την επιλογή, θα μείνουν ανενεργές πολλές αίθουσες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω και την υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες προς τους δημότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε ως χώρα και ως πόλη.

Παρακαλούμε για την έγκριση τουλάχιστον είκοσι επιπλέον θέσεων προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, εντεκάμηνης διάρκειας, για την απασχόλησή τους στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βόλου. Ειδικότερα, παρακαλούμε για την έγκριση τριών θέσεων ΠΕ Νηπιαγωγών, δύο θέσεων ΤΕ Βρεφονηπιοκόμων, δέκα θέσεων ΔΕ Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων και πέντε θέσεων ΥΕ Καθαριστριών».

 

Έρευνα

για τον

τουρισμό

Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής του Δήμου Βόλου, προκείμενου να οργανώσει στοχευόμενα τις δράσεις τουριστικής προβολής κι εξυπηρέτησης των επισκεπτών της περιοχής, υλοποιεί μελέτη επισκόπησης με χρήση ερωτηματολογίου και με ποσοτική μέθοδο ανάλυσης των συγκεντρωμένων στοιχείων. Σκοπός της έρευνας σύμφωνα με την πρόεδρο της επιτροπής τουριστικής προβολής του ενιαίου Δήμου Βόλου κ. Σούλα Μπαρτζιώκα, είναι η καταγραφή στοιχείων που αφορούν τον τουρισμό.

Μέσα από την έρευνα θα μελετηθούν οι συνήθειες, οι απόψεις και οι αντιλήψεις επισκεπτών της περιοχής του Δήμου Βόλου, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο στρατηγικό σχέδιο για την τουριστική πολιτική.

Συγκεκριμένα με την έρευνα θα διερευνηθούν, το δημογραφικό και κοινωνικό οικονομικό προφίλ των επισκεπτών της περιοχής, οι συνήθειες των επισκεπτών αναφορικά στον τρόπο αναζήτησης προορισμού, η καταγραφή στοιχείων που αφορούν σε αντιλήψεις – απόψεις και αξιολογήσεις του προορισμού όπως η διαμονή, η διατροφή, η μετακίνηση.

Επίσης θα γίνει εκτίμηση της συνολικής αξιολόγησης του προορισμού και θα επιβεβαιωθεί ή όχι η πρόθεση επανάληψης της επίσκεψης.

Προκειμένου να χορηγηθούν τα ερωτηματολόγια, έχει επιλεγεί δείγμα καταλυμάτων της περιοχής από τα οποία θα επιλεγούν τουριστικοί επισκέπτες με τυχαίο τρόπο. Η εξαγωγή του δείγματος έγινε με τυχαίο επίσης τρόπο και με την συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας. Δεδομένου δε, ότι η έρευνα είναι απολύτως ανώνυμη, τα αποτελέσματα θα υποστηρίξουν την καλύτερη οργάνωση του τοπικού τουριστικού προϊόντος. Η πρόεδρος κ. Μπαρτζιώκα ζήτησε με επιστολή της, προς τις ξενοδοχειακές μονάδες, να διευκολυνθεί η συλλογή των ερωτηματολογίων από τους ιδιοκτήτες, καθώς και τη διευκόλυνση των ερευνητών/τριών, που θα επισκεφθούν τα καταλύματα.

Τα μέχρι σήμερα στάδια της έρευνας, δηλαδή η περιγραφή της μεθοδολογίας, η εξαγωγή δείγματος, η εκπόνηση του ερευνητικού εργαλείου, οι μεταφράσεις του ερωτηματολογίου σε 4 γλώσσες, υλοποιήθηκαν από το στελεχιακό δυναμικό του Δήμου Βόλου, ενώ επίσης τα επόμενα βήματα, δηλαδή η καταχώρηση των ερωτηματολογίων, η στατιστική επεξεργασία των δεδομένων, η εξαγωγή των αποτελεσμάτων, η συγγραφή των συμπερασμάτων, προγραμματίζονται επίσης να γίνουν με τις ίδιες δυνάμεις του Δήμου.

Παράλληλα το διάστημα αυτό ετοιμάζονται από στελέχη του κέντρου Τουριστικής προβολής οι προτάσεις για το «Σχολικό Τουρισμό», οι οποίες σύντομα θα αποσταλούν στο υπουργείο Παιδείας αλλά και στις κατά τόπους Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι σχολικές εκδρομές αποτελούν μια από τις βασικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες της σχολικής ζωής και συνιστούν ένα προνομιακό πλαίσιο για τους μαθητές προκειμένου να γνωρίσουν βιωματικά το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της χώρας μας και τα μνημεία του πολιτισμού μας.

Σε ό,τι αφορά το μαθητικό τουρισμό εκ μέρους της επιτροπής τουριστικής προβολής του Δήμου Βόλου, το «πακέτο» για τους μαθητές θα περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις δράσεις (πολιτιστικές , εκπαιδευτικές, ψυχαγωγία κ.λπ.) και τις οικονομικές προσφορές των τουριστικών φορέων του Βόλου, μετά από τη συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων και θα κατατεθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Ο σχεδιασμός για τις σχολικές εκδρομές θα πρέπει να συνδυαστεί με την τοπική ανάπτυξη και την δημιουργία κινήτρων, προκειμένου τα Ελληνικά Σχολεία να πραγματοποιούν τις σχολικές τους εκδρομές στην Ελλάδα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το