Photo Gallery, Τοπικά

Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτ. Νείλου στη Μαγνησία

Αγρότης από το Στεφανοβίκειο νοσηλεύεται σε Νοσοκομείο της Λάρισας



 

 

Αγρότης από το Στεφανοβίκειο είναι το πρώτο κρούσμα λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου στη Μαγνησία.

Ο 50χρονος αγρότης που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, είναι καλά στην υγεία του. Όπως διαβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές, πρόκειται για «ήπιο» κρούσμα. Οι ψεκασμοί στην περιοχή για την προστασία του πληθυσμού γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, ωστόσο επισημαίνουν ότι απαιτείται η λήψη προληπτικών μέτρων από τον πληθυσμό.

Ο 50χρονος αγρότης μεταφέρθηκε προχθές στη Λάρισα και προστέθηκε στον κατάλογο των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, Λάρισα και Φάρσαλα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται από το κοινό αστικό κουνούπι culex pipiens και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2010. Στη διάρκεια της περσινής επιδημίας καταγράφηκαν 262 περιστατικά, από τα οποία τα 191 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα), ενώ κόστισε τη ζωή σε 36 άτομα από την Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία. Πάντως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν είτε ασυμπτωματικοί είτε εμφανίζουν ήπια νόσο.

Μετά την τηλεφωνική ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, προς τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας για νοσηλευόμενο κρούσμα εγκεφαλίτιδας από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε κάτοικο της Μαγνησίας και με το σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού του Νομού η Διεύθυνση Υγείας συστήνει στον πληθυσμό προληπτικά μέτρα:

Κατά την ερχόμενη περίοδο πολίτες, δήμοι και φορείς θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τα μέτρα  πρόληψης και προστασίας, όπως και την καταπολέμηση της αύξησης του πληθυσμού των κουνουπιών.

Αυτονόητο είναι ότι οι πολίτες θα πρέπει να αναφέρουν στο Δήμο εστίες που απασχολούν τη γειτονιά από αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών.

Η Διεύθυνση Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας & Σποράδων στην προσπάθεια για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση υπενθυμίζει τα μέτρα που συντελούν στην προστασία από τα κουνούπια, έτσι όπως έχουν προσδιοριστεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Με απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους. Ακόμα και το έδαφος που παραμένει για μεγάλα διαστήματα υγρό μετά το πότισμα, μπορεί να αποτελέσει σημείο εναπόθεσης αυγών.

Με χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων (ιδίως οροφής) δυσχεραίνει την προσέγγιση των εντόμων.

Με κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών (σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια).

Με χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για το φωτισμό εξωτερικών χώρων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το