Photo Gallery, Τοπικά

Πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός η ΕΑΣ Πηλίου

Μία συνεταιριστική οργάνωση θα γίνει στη Θεσσαλία

Ομόφωνα η συνέλευση των μελών της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου Βορείων Σποράδων αποφάσισε χθες τη μετατροπή της σε πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση, βάσει του νέου νόμου. Η συνέλευση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΚΕΓΕ Αργαλαστής.

Ομόφωνα ψηφίστηκε η έγκριση του καταστατικού της νέας οργάνωσης, η έγκριση του κοινού σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης, ενώ ορίστηκε προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούν οι: Δημήτρης Σπανός, Γιάννης Διανελλάκης, Βαγγέλης Τσιρέμπολος, Κώστας Μαστορόπουλος, Νίκος Μαρέδης, Μιλτιάδης Γαϊτανάς και Νικόλαος Κόκκινος.

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Πηλίου – Β. Σποράδων κ. Σπανός: «Βρισκόμαστε εν μέσω διαδικασιών, ώστε να συσταθεί ένας πρωτοβάθμιος συνεταιρισμός. Σήμερα ψηφίσαμε το νέο καταστατικό του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού που θα δημιουργηθεί. Εφόσον εγκριθεί το καταστατικό από το Πρωτοδικείο, θα προχωρήσουμε σε εκλογές νέας διοίκησης, που θεωρώ πως θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Ιουνίου». Ο ίδιος, σχετικά με τα οφέλη ενός πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού, σχολίασε μεταξύ άλλων, πως «είμαστε σε ένα καλό στάδιο, ώστε να καταργηθούν οι μεσάζοντες. Το προϊόν θα πηγαίνει από το χωράφι, στο ράφι, προς όφελος και του παραγωγού αλλά και του καταναλωτή».

Ελάχιστοι, μόλις πέντε-έξι, ήταν οι ενεργοί συνεταιρισμοί στην πρώην πλέον ΕΑΣ Πηλίου-Βορείων Σποράδων, από τους 42 συνολικά.

Μπορεί ο νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να μην διαπνέεται από πνεύμα «δημοκρατικότητας», αλλά προσπαθεί να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα του συνεταιρίζεσθαι των αγροτών, ομολογεί γνωστός συνεταιριστής, που δεν είναι φίλα προσκείμενος στην κυβέρνηση.

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, από τους 120 περίπου πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς που λειτουργούν στο Νομό Μαγνησίας, αυτοί που θα απομείνουν, επειδή πληρούν τις προϋποθέσεις του νέου νόμου (4015/2011), δεν θα είναι πάνω από δέκα…

Μετρημένοι στα δάχτυλα των δύο χεριών θα είναι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που θα απομείνουν στο Νομό Μαγνησίας, με την πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που μετατρέπει μεταξύ άλλων τις τρεις δευτεροβάθμιες ενώσεις σε πρωτοβάθμιες.

Οι πρωτοβάθμιες οργανώσεις θα πρέπει να έχουν συνεταιριστικό κεφάλαιο ελάχιστου ποσού 30.000 ευρώ, ενώ όσοι συνεταιρισμοί κριθεί ότι είναι ανενεργοί, θα πρέπει είτε να συγχωνευθούν με άλλους και να ενεργοποιηθούν, είτε να τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Οι τρεις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού, Αλμυρού, Βόλου και Πηλίου-Βορείων Σποράδων, καταργούνται και μετατρέπονται σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μπορούν ωστόσο να μετατραπούν και σε Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ). Η απόφαση για το τι θα μετατραπεί η ΕΑΣ λαμβάνεται με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών της γενικής συνέλευσης της δευτεροβάθμιας οργάνωσης.

Σύμφωνα με το νόμο καταργείται το σύστημα με τους αντιπροσώπους – εκλέκτορες του Δ.Σ. των δευτεροβάθμιων συνεταιριστικών οργανώσεων, που στη χώρα μας κάποιες φορές σήμαινε αδιαφάνεια, αναξιοκρατία και χρηματισμό, μπαίνει τέλος στην πελατειακή σχέση παραγωγού – συνεταιρισμού, που ευημερεί στη χώρα μας και οι συνεταιρισμοί πλέον θα αποτελούνται και θα διοικούνται από φυσικά πρόσωπα, παραγωγούς, αποκλείονται μέλη που δεν παράγουν, αλλά ανήκουν σε συνεταιρισμούς και λαμβάνουν αποφάσεις γι’ αυτούς, η εκλογή του Δ.Σ. θα γίνεται απευθείας απ’ όλα τα μέλη, 20 παραγωγοί μπορούν να ιδρύσουν έναν Αγροτικό Συνεταιρισμό (ΑΣ). Επίσης εντός των ΑΣ μπορούν να υφίστανται ομάδες παραγωγών, ανά προϊόν, όπως για δημητριακά, βαμβάκι, κτηνοτροφία, οι οποίοι θα μπορούν να σχηματίζουν Αγροτικές Εταιρείες Σύμπραξης (ΑΕΣ), που θα διαχειρίζονται επιχειρήσεις αγροτικές, μεταποίησης και επεξεργασίας.
Από τους 30 περίπου πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς της ΕΑΣ Αλμυρού, μόλις πέντε έχουν δραστηριότητα και πρώτος απ’ όλους με κερδοφορία είναι ο οινοποιητικός συνεταιρισμός Ν. Αγχιάλου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το