Photo Gallery, Πολιτική

Προφυλακιστέος ο Στρος Καν

Θα παραμείνει κρατούμενος, τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή, οπότε ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος


Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων


Την προφυλάκιση του Ντομινίκ Στρος Καν ζήτησε η δικαστής του αμερικανικού δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Στρος Καν να αφεθεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων και αποφάσισε να παραμείνει κρατούμενος, τουλάχιστον έως την Παρασκευή, οπότε ορίστηκε η επόμενη δικάσιμος.

Η συνεδρίαση της Παρασκευής θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και ο εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να παρουσιάσει όλα τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ενώπιον 16μελούς σώματος ενόρκων, που θα αποφασίσουν εάν η υπόθεση πρέπει να δικαστεί ή όχι.

Ο δημόσιος κατήγορος, πάντως, ήταν καταπέλτης στην αγόρευσή του τη Δευτέρα (χθες). Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η καταγγέλλουσα έδωσε ισχυρή και λεπτομερή κατάθεση για την περιπέτειά της, την οποία περιέγραψε με λεπτομέρειες ενώπιον του ακροατηρίου, είπε ότι τα αποτελέσματα του τεστ DNΑ είναι πολύ επιβαρυντικά για τον Στρος Καν, όπως και το γεγονός ότι συνελήφθη στο αεροπλάνο. Σε κάποια στιγμή, ο εισαγγελέας είπε ότι το δικαστήριο έχει ενώπιόν του μια νέα υπόθεση Πολάνσκι, προκαλώντας την παρέμβαση της προέδρου.

Παρουσιάζοντας τα επιχειρήματα υπέρ της προφυλάκισης του Στρος Καν, ο δημόσιος κατήγορος είπε ότι δεν είναι κάτοικος Νέας Υόρκης και επιπλέον είναι άνθρωπος με μεγάλη επιρροή και οικονομική επιφάνεια που έχει τα μέσα να φύγει από τη χώρα, επισημαίνοντας πως δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα επιστρέψει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Ο εισαγγελέας είπε ότι οι κατηγορίες για τη συμπεριφορά του είναι πολύ ισχυρές και επισύρουν βαρύτατες ποινές και του δίνουν λόγο να εγκαταλείψει τη χώρα.

Από την πλευρά της υπεράσπισης, τονίστηκε πολλές φορές ότι ο Στρος Καν δηλώνει αθώος για τις πράξεις που του αποδίδονται, ενώ μεταξύ άλλων επισημάνθηκε πως ήταν ο ίδιος ο επικεφαλής του ΔΝΤ που ενημέρωσε τις αρχές του ξενοδοχείου ότι ξέχασε το κινητό του και ζήτησε να του σταλεί στο αεροδρόμιο και υποστήριξαν ότι το ταξίδι του Στρος Καν στο Παρίσι με τη συγκεκριμένη πτήση ήταν από μέρες προγραμματισμένο, απορρίπτοντας έτσι τον ισχυρισμό ότι επιχειρούσε να διαφύγει. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη χώρα, οι συνήγοροι του Στρος Καν επικαλέστηκαν την παρουσία στις ΗΠΑ της γυναίκας και της κόρης του επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο Στρος Καν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τη νύχτα της Κυριακής όπου υπεβλήθη, βάσει εισαγγελικής εντολής, σε ιατροδικαστικές εξετάσεις και λήψη δείγματος DNA, ενώ εξετάστηκαν ακόμη τα ρούχα και το σώμα του υπόπτου για ίχνη, όπως γρατσουνιές ή άλλα τραύματα.

Μετά τις εξετάσεις, ο Στρος Καν μεταφέρθηκε σε κρατητήριο, δίπλα στο δικαστήριο του Μανχάταν, όπου πέρασε τη νύχτα. Όλα αυτά σε μια προσπάθεια να τεκμηριωθούν οι βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Στρος Καν για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και παράνομη κράτηση της 32χρονης καμαριέρας στην σουίτα του ξενοδοχείου Sofitel της Νεας Υόρκης.

Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα εάν οι κάμερες ασφαλείας του ξενοδοχείου κατέγραψαν κάποιες από τις κινήσεις του Στρος Καν.

H δικαστική διαδικασία έγινε παρουσία τηλεοπτικής κάμερας, η οποία τη νύχτα της Κυριακής κατέγραψε τον επικεφαλής του ΔΝΤ να βγαίνει εμφανώς καταβεβλημένος από το τμήμα του Ανατολικού Χάρλεμ, φορώντας χειροπέδες εν μέσω αστυνομικών.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέσα στο τμήμα του Χάρλεμ ο Στρος Καν στάθηκε στη γραμμή με άλλα άτομα, ώστε να τον αναγνωρίσει η καμαριέρα, η οποία -σύμφωνα με τον αμερικανικό Τυπο- ονομάζεται Οφηλία, είναι αφρικανικής καταγωγής, μετανάστης από την Γουινέα, μητέρα ενός ή δύο παιδιών και εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Από χθες το βράδυ, οι δικηγόροι του Στρος Καν δήλωναν σε όλους τους τόνους ότι ο πελάτης τους επιμένει στην αθωότητά του. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι διαθέτουν αποδείξεις και μαρτυρίες πως ο πελάτης τους δεν βρισκόταν καν στη σουίτα του ξενοδοχείου την ώρα που φέρεται να επιτέθηκε στην καμαριέρα.

Όπως μετέδωσε γαλλικός ραδιοσταθμός, οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι εντόπισαν όλες τις κινήσεις του Στρος Καν και διαπίστωσαν ότι έφυγε από το ξενοδοχείο το μεσημέρι του Σαββάτου, αφού πλήρωσε τον λογαριασμο και παρέδωσε το κλειδί του, και στη συνέχεια γευμάτισε με την κόρη του σε εστιατόριο και πήρε ταξί για το αεροδρόμιο.

Στη Γαλλία, οι πολιτικοί αντίπαλοι του Στρος Καν θεωρούν ότι τέθηκε ήδη εκτός μάχης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Αντίθετα, Σοσιαλιστές του κόμματός του μιλούν για σκευωρία, ενώ στο πλευρό του είναι η σύζυγός του, διάσημη δημοσιογράφος Αν Σινκλερ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το