Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Προσφυγή για τη μείωση των δικαστών

Από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου στο ΣτΕ
Από το Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου στο ΣτΕ

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του ΠΔ 30/2013, σύμφωνα με το οποίο μειώνονται οι οργανικές θέσεις στο Πρωτοδικείο Βόλου κατά τρεις (ενός Προέδρου Πρωτοδικών και δύο Πρωτοδικών) και στο Εφετείο Λάρισας κατά μία (ενός Εφέτη), καταθέτοντας την 22α Μαΐου 2013 σχετική αίτηση ακυρώσεως.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου είχε θέσει το θέμα εδώ και καιρό και είχε ζητήσει και την παρέμβαση της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Βασιλικής Θάνου.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Αναστ. Βολιώτης, με αφορμή την προσφυγή στο ΣτΕ, έκανε τις ακόλουθες – γραπτές δηλώσεις:

«Υποστηρίζουμε με την αίτησή μας ότι η μείωση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών στο Πρωτοδικείο Βόλου και στο Εφετείο Λάρισας είναι αντισυνταγματική και παράνομη, επικαλούμενοι δύο σχετικά έγγραφα του αρμόδιου προϊσταμένου του Εφετείου Λάρισας, τα οποία αγνόησε παντελώς η εκτελεστική εξουσία και αυτό είναι πολύ λυπηρό. Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στην κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών των Ποινικών και Πολιτικών Δικαστηρίων της χώρας παραβιάζει συνταγματικές διατάξεις και τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Υποστηρίζουμε με την αίτησή μας ότι το προσβληθέν Π.Δ. στερείται νόμιμης και επαρκούς αιτιολογίας κυρίως διότι αγνοήθηκε παντελώς η γνώμη του Προϊσταμένης του Εφετείου Λάρισας, αλλά και η προβλεπόμενη σχετική εισήγηση της κ. Προέδρου του Αρείου Πάγου που προηγείται της έκδοσης του διατάγματος δεν είναι επαρκώς αιτιολογημένη, όπως απαιτεί ο νόμος.

Υποστηρίζουμε και υπογραμμίζουμε ότι η έντονη δικαστηριακή κίνηση στο Πρωτοδικείο Βόλου και κατ’ επέκταση σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Λάρισας μαρτυρεί την ανάγκη ικανού αριθμού Δικαστών καθ’ όσον οι σήμερα υπηρετούντες στο Πρωτοδικείο Βόλου, αλλά και στο Εφετείο Λάρισας Δικαστές μετά δυσκολίας ανταποκρίνονται στο μεγάλο όγκο εργασίας.

Σημειώσαμε στην αίτησή μας ότι η μείωση των Δικαστών θα οδηγήσει σε εφιαλτικές συνθήκες καθυστέρησης απονομής Δικαιοσύνης στο Βόλο και τη Λάρισα προς μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι θα βλέπουν να χρονίζουν οι υποθέσεις τους και για αυτό την αποκλειστική ευθύνη έχει η πολιτεία με το να εκδίδει παρόμοια διατάγματα.

Είναι γνωστή στο υπουργείο Δικαιοσύνης η τραγική κατάσταση λειτουργίας του Πρωτοδικείου Βόλου και δυστυχώς αντί για τη βελτίωση της κτιριακής υποδομής και της μηχανογράφησης του Δικαστικού Μεγάρου και της αυξήσεως των οργανικών θέσεων ιδίως των υπηρετούντων στο Πρωτοδικείο Βόλου καταργούνται οργανικές θέσεις.

Η παραπάνω τραγική κατάσταση δεν είναι ανεκτή από το δικηγορικό κόσμο του Βόλου, αλλά ούτε και από την τοπική κοινωνία, γιατί έτσι παραβιάζεται η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το συνταγματικό δικαίωμα του λαού για γρήγορη και δίκαιη δίκη.

Πιστεύουμε ότι η ηγεσία του ΣτΕ θα κάνει δεκτό το αίτημά μας, που είναι ταυτόσημο με αυτό του Δικηγορικού Συλλόγου της Καλαμάτας και θα εισαγάγει τις δύο αιτήσεις ακυρώσεως (Βόλου και Καλαμάτας) στην Ολομέλεια του ΣτΕ λίαν συντόμως και να μη λειτουργήσουμε το προσεχές δικαστικό έτος με λιγότερους Δικαστές, που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να μπορέσουν να ανταποκριθούν στα υψηλά καθήκοντά τους.

Ως ΔΣΒ είχαμε την υποχρέωση και το καθήκον να προσφύγουμε στο ΣτΕ και να αποδείξουμε ότι δεν μαχόμαστε μόνο για συνήθη συνδικαλιστικά οικονομικά ζητήματα, αλλά πρωτίστως για ένα καλύτερο κράτος Δικαίου στην υπηρεσία του απλού πολίτη. Περιμένουμε από την ηγεσία του ΣτΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσδιορίσει τις δύο αιτήσεις στην Ολομέλεια εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, οπότε κατά τη συζήτηση αυτών θα αποδειχθεί η αντισυνταγματικότητα του Προεδρικού Διατάγματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το