Τοπικά

Προοπτικές καλλιέργειας της στέβιας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και οι προοπτικές καλλιέργειας στην Ελλάδα αναλύθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου
Οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και οι προοπτικές καλλιέργειας στην Ελλάδα αναλύθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου

Οι ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και οι προοπτικές καλλιέργειας στην Ελλάδα αναλύθηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Πηλίου, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα με στέβια και να ενημερωθούν από τους ομιλητές για τη χρήση της και την παραγωγή στην Ελλάδα και όλο τον κόσμο.

Στις ευεργετικές ιδιότητες της στέβιας για τον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα για τους διαβητικούς αναφέρθηκε ο κ. Αντ. Λέπουρας, παθολόγος- εξειδικευμένος στο διαβήτη, διευθυντής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών στη Β’ Παθολογική Κλινική και στο Διαβητολογικό Κέντρο. Αρχικά τόνισε πως «ο διαβήτης αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και στην Ελλάδα υπολογίζεται πως οι διαβητικοί ξεπερνούν τις 850.000 και μέχρι το 2025 θα φτάσουν το 1.100.000». Μίλησε για το θέμα της πρόληψης βάσει μελετών και των επιπλοκών, λέγοντας πως «η πιο φθηνή και αποτελεσματική μέθοδος είναι η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση».

Ειδικά για τη στέβια τόνισε ότι «πρόκειται για ένα φυτό που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό στους λαούς της Νότιας Αμερικής από το 1.000 π.Χ. και δυστυχώς καθυστέρησε να περάσει στην Ευρώπη, παίρνοντας έγκριση το 2011. Η χώρα μας έχει ένα πλεονέκτημα, καθώς η καθαρότητα του φυτού και η γεύση του έχουν σχέση με την ηλιοφάνεια και την ποιότητα του κλίματος, που τα έχουμε στην Ελλάδα. Άρα πρόκειται για μια βιολογική καλλιέργεια, που μπορεί να υποκαταστήσει σαν φυσικό γλυκαντικό τη ζάχαρη. Είναι πολύ υγιεινή και εκτός του ότι δεν ανεβάζει το ζάχαρο και δεν μας φέρνει πείνα, είναι φυσικό και όχι συνθετικό προϊόν. Πρέπει να στηρίξουμε τη στέβια καθώς είναι πολύ καλή εναλλακτική λύση που ταιριάζει στη χώρα μας, η οποία έχει πολλούς διαβητικούς, αλλά και είναι ένα καλό επενδυτικό προϊόν» προσέθεσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Πηλίου κ. Στ. Παπαϊωάννου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρώντας ότι πρέπει συνεχώς να ψάχνουμε και να εντοπίζουμε λύσεις που βελτιώνουν τη ζωή μας και την υγεία μας, αλλά μπορούν ταυτόχρονα να προσφέρουν στην τοπική οικονομική ανάπτυξη, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τη στέβια, που σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μέχρι σήμερα, είναι χρήσιμη στον ανθρώπινο οργανισμό. Σημαντικό κομμάτι που αφορά όσους θελήσουν να ασχοληθούν με την παραγωγή σποριόφυτων στέβιας, είναι η συμβολαιακή καλλιέργεια, αλλά και η πτυχή της οικονομικότητας της παραγωγής της στέβιας. Από την άλλη πλευρά, διαπιστώνουμε ότι η ωφέλεια της σωστής διατροφής, ίσως και με τη χρήση στέβιας, αφορά στην ίδια την υγεία μας».

Στην καλλιέργεια, τις ιδιότητες, τη χρήση, την έρευνα και τις προοπτικές της στέβιας μίλησε ο κ. Π. Λόλας, M.Sc., Ph.D, τέως καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε: «Η στέβια ήταν μια άγνωστη καλλιέργεια στην Ελλάδα έως το 2005 όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε να και συνεχίζει και σήμερα την συστηματική έρευνα με πειράματα και αποδεικτικές καλλιέργειες σε όλη την Ελλάδα. Παρουσιάζεται ο τρόπος καλλιέργειας της στέβιας, οι χρήσιμες και ευεργετικές ιδιότητές της στην υγεία του ανθρώπου, οι διάφορες χρήσεις της και η έρευνα που έχει γίνει έως τώρα στην Ελλάδα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΚΕΤΕΑΘ. Παρουσιάζονται πολύχρονα αποτελέσματα έρευνας από όλη την Ελλάδα ΚΑΙ η αξιόπιστη τεχνογνωσία- εμπειρία για τη στέβια στην Ελλάδα που διαθέτει μόνο το Π.Θ. Μέχρι σήμερα μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει κάνει περισσότερες από 60 αποδεικτικές καλλιέργειες στην Ελλάδα και 15 επιτόπου επισκέψεις για ενημέρωση- εκπαίδευση αγροτών και κάθε άλλου ενδιαφερόμενου για τη στέβια».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην οικονομικότητα της παραγωγής της στέβιας επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και της πάντα επίκαιρης αναδιάρθρωσης καλλιεργειών φαίνεται ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη για νέες καλλιέργειες- τρόφιμα για να αντικαταστήσουν προβληματικές καλλιέργειες και χρήσεις ορισμένων ουσιών. Η στέβια φαίνεται ότι ίσως είναι μια τέτοια καλλιέργεια. Η οικονομικότητα παραγωγής της στέβιας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως μορφή παραγωγής (οικογενειακή ή επιχειρηματική), απόδοση, τιμή διάθεσης, οργάνωση παραγωγής (ελεύθερη ή συμβολαιακή), τρόπος παραγωγής- μεταποίησης- διάθεσης (οριζόντια ή κάθετη) και την παραγωγική ζωή της καλλιέργειας. Η στέβια μπορεί και επιβάλλεται να αποτελέσει μια νέα δυναμική καλλιέργεια και για Ελλάδα, όπως θα γίνει και σε άλλες χώρες. Για αυτό πρέπει να συντρέξουν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως η συντεταγμένη και συμβολαιακή παραγωγή, η δημιουργία εθνικού φορέα και η παραγόμενη στεβιοζάχαρη να πληροί τις προδιαγραφές ασφαλείας της EFSA και της Ε.Ε. από άποψη υγιεινής, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η καλλιέργεια της στέβιας θα είναι για την ελληνική γεωργία και οικονομία άλλη μια χαμένη ευκαιρία».

Στην εκδήλωση έγινε παρουσίαση των προϊόντων Pelionstevia, ενώ οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα με στέβια από διάφορες ελληνικές εταιρείες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το