Photo Gallery, Πολιτική

Προβόπουλος: Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδό μας

Ζητά υπέρβαση των στόχων του Μεσοπρόθεσμου για γρήγορη επιστροφή στις αγορές

«Σύνοδος επενδύσεων» στο Βερολίνο προς την κατεύθυνση της στήριξης

της Ελλάδας για επάνοδο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα

 

ΑΘΗΝΑ 27.-

Oι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής έδωσαν στην Ελλάδα μια «μεγάλη ανάσα» όχι μόνο για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και την υπέρβασή του, κάτι που θα βελτιώσει το κλίμα στις αγορές και θα εξασφαλίσει στην Ελλάδα γρηγορότερη επιστροφή σε αυτές, τονίζει ο Γ.Προβόπουλος.

 

«Το δεύτερο πακέτο στήριξης παρέχει ανάσα που πρέπει να εκμεταλλευτούμε όχι μόνο για να πετύχουμε τους στόχους του προγράμματος, αλλά και να τους υπερβούμε» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΤτΕ, μιλώντας στο Bloomberg.

 

Ο διοικητής της ΤτΕ προβλέπει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012 και έξοδο της χώρας στις αγορές, εφόσον όμως επιτευχθούν οι στόχοι.

 

«Θα χρειαστεί χρόνος για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματά της. Οι εταίροι μας έκαναν ό,τι χρειάζεται και η μπάλα είναι τώρα στο δικό μας γήπεδο και πρέπει στο εξής να δουλέψουμε σκληρά.

 

» Αν τηρήσουμε και εφαρμόσουμε το πρόγραμμα προσαρμογής αυστηρά και με συνέπεια, που μπορούμε να το κάνουμε, θα βγούμε πιο γρήγορα στις αγορές, καθώς θα βελτιωθεί η ψυχολογία» σημειώνει.

 

Σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας, ο κ. Προβόπουλος προβλέπει ότι θα υπάρξει θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2012 (κάτω από 1%), ενώ από το 2013 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πάνω από 2%.

 

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, επισημαίνει ότι «δεν αποτελεί την πηγή της κρίσης, αλλά αντίθετα το θύμα της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας».

 

Επισημαίνει, όμως, ότι μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και τη συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, η «ψυχολογία» βελτιώθηκε και η τάση φυγής κεφαλαίων από την Ελλάδα έχει αντιστραφεί.

Εξάλλου τους συναναδόχους του ελληνικού δημοσίου αλλά και τους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους στη διαδικασία εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων ανακοίνωσε την Τετάρτη το Υπουργείο Οικονομικών.

 

Όπως αναφέρει το υπουργείο, οι τράπεζες BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC θα είναι οι συνανάδοχοι για την εφαρμογή του PSI (δηλαδή της εθελοντικής ανταλλαγής με τη συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους), οι όροι του οποίου συμφωνήθηκαν κατά την διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

 

Επίσης, το υπουργείο ανακοίνωσε τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Frères ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI.

 

Εν τω μεταξύ η «Σύνοδος Επενδύσεων» που συγκάλεσε την Τετάρτη (χθες) στο Βερολίνο ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρόσλερ δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως αναφέρει το Reuters.

 

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντησή του με περίπου 20 αντιπροσώπους επιχειρηματικών συνδέσμων της γερμανικής οικονομίας ως μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στήριξης της Ελλάδας για επάνοδο στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

 

Η Γερμανία, δήλωσε ο κ. Ρόσλερ, θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα να περιορίσει τη γραφειοκρατία, να ενισχύσει την νομική κατοχύρωση των συναλλαγών, καθώς και να ξεπεράσει τα προβλήματα χρηματοδότησης.

 

Δεν συζητήθηκε στη συνάντηση η διοχέτευση πόρων στην Ελλάδα. «Το ζήτημα δεν είναι τα χρήματα», είπε ο Ρόσλερ, αλλά ο εκσυγχρονισμός των δομών.

 

Σε ό,τι αφορά την άρση χρηματοδοτικών δυσκολιών, ο Γερμανός υπουργός παρέπεμψε στα υφιστάμενα προγράμματα της κρατικής τράπεζας KfW. Διεξάγονται συζητήσεις και για νέα προγράμματα αυτού του είδους, πρόσθεσε.

 

Ακόμη ο Φ. Ρόσλερ προανήγγειλε μία μικρή αποστολή Γερμανών επιχειρηματιών στην Ελλάδα στις 15 Αυγούστου, ενώ τον Σεπτέμβριο, όπως είπε, θα ακολουθήσει μεγάλη αποστολή επιχειρηματικών εκπροσώπων.

 

Τομείς ενδιαφέροντος αποτελούν η ενέργεια, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δυνατότητες υπάρχουν και στις υποδομές.

 

Η κατάσταση της Ελλάδας είναι παρόμοια με αυτήν που επικρατούσε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μετά την κατάρρευση του κομουνισμού, δήλωσε ο Ρόσλερ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το