Τοπικά

Προβλήματα με την καταβολή του Δώρου

Σε μικρές επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους σε Δήμους

Δόθηκε στο προσωπικό αλυσίδας σούπερ μάρκετ και στην ΚΕΚΑΝΕΜ


Προβλήματα με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων παρατηρούνται σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής σύμφωνα με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου. Ωστόσο, χθες καταβλήθηκε κατόπιν πιέσεων από την πλευρά συνδικαλιστών και εργαζομένων το Δώρο Χριστουγέννων στο προσωπικό αλυσίδας σούπερ μάρκετ, καθώς και στο αντίστοιχο της ΚΕΚΑΝΕΜ. Στο μεταξύ, μήνυση από την Επιθεώρηση Εργασίας υποβλήθηκε χθες στη διοίκηση ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί στην περιφέρεια του Νομού για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τριών μηνών στους 35 πλήρους απασχόλησης εργαζομένους της. Προβλήματα με την καταβολή δεδουλευμένων και Δώρου παρατηρούνται και σε εργαζομένους Δήμων της περιφέρειας του Νομού Μαγνησίας.

Ρεπορτάζ:

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

Προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων σε εργαζομένους μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή επικρατεί στις τάξεις των διοικούντων το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι συνδικαλιστές, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν έχουν λάβει το δώρο που δικαιούνται και παραμένει αμφίβολο αν θα το εξασφαλίσουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Ωστόσο, από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Βόλου τονίζεται ότι δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή έστω παρέμβαση προς τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, καθώς δεν έχουν υποβληθεί επισήμως καταγγελίες από την πλευρά των εργαζομένων.

«Είναι βέβαιο» επισημαίνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου κ. Θαν. Παπαδημόπουλος «ότι εργαζόμενοι που απασχολούνται σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής μας δεν έχουν λάβει το Δώρο Χριστουγέννων. Ωστόσο, αν δεν γίνει επίσημη καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο Βόλου από την πλευρά των εργαζομένων δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Εμείς τονίζουμε στους εργαζομένους ότι πρέπει να μας καταγγέλλουν τέτοιες περιπτώσεις, έτσι ώστε να έχουμε τη δυνατότητα παρέμβασης» είναι η τοποθέτηση του κ. Παπαδημόπουλου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βόλου, σήμερα θα καταβληθεί στους εργαζομένους βιομηχανίας μετάλλου το μισό Δώρο Χριστουγέννων και δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας είναι ότι το υπόλοιπο μισό θα καταβληθεί άμεσα.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις των ΚΕΚΑΝΕΜ και αλυσίδας σούπερ μάρκετ οι πιέσεις συνδικαλιστών και εργαζομένων απέδωσαν, καθώς χθες καταβλήθηκε κανονικά στο προσωπικό το Δώρο Χριστουγέννων.

«Μετά από πολλές παρεμβάσεις και την άσκηση ασφυκτικών πιέσεων» αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου «συνδικαλιστές και εργαζόμενοι πετύχαμε να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στην ώρα του ή έστω με μια μέρα καθυστέρηση σε όλες σχεδόν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι με τις παρεμβάσεις μας πιέσαμε τους εργοδότες προς όφελος των εργαζομένων» σημειώνει ο κ. Παπαδημόπουλος.

Εξάλλου, στην υποβολή μήνυσης σε βάρος ξενοδοχειακής μονάδας που λειτουργεί στην περιφέρεια του Νομού για τη μη καταβολή στους 35 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης των δεδουλευμένων τριών μηνών υπέβαλε χθες η Επιθεώρηση Εργασίας, κατόπιν καταγγελίας της διοίκησης του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Νομού Μαγνησίας.

Η μήνυση υποβλήθηκε στη διάρκεια ελέγχου που διενήργησε χθες το πρωί κλιμάκιο της Επιθεώρησης Εργασίας, διαπιστώνοντας, ωστόσο, ότι το Δώρο Χριστουγέννων καταβλήθηκε κανονικά στους εργαζομένους.

Σε Δήμους

της περιφέρειας

Δεδουλευμένα των πέντε τελευταίων μηνών, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Παιδικό Σταθμό του Δήμου Αρτέμιδος, αλλά και συμβασιούχοι που απασχολούνται σε διάφορες Υπηρεσίες του Δήμου.

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Δήμαρχο Αρτέμιδος και νέο αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κ. Δημ. Αλεξόπουλο δεδουλευμένα και Δώρο θα καταβληθούν στους εργαζομένους μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Μας χρωστούν από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» αναφέρει ο κ. Αλεξόπουλος «ποσό της τάξης των 52.000 ευρώ για το «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και χρηματοδότηση για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων. Τα χρήματα έχουν «σκαλώσει» στη γραφειοκρατία. Με αυτά τα χρήματα θα μπορέσουμε να πληρώσουμε το προσωπικό. Είναι δέσμευση ότι τα δεδουλευμένα και το Δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Επίσης, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι είναι περιορισμένοι. Ωστόσο, από τους Δήμους που συνενώνονται με τον αντίστοιχο του Βόλου μόνον η Αρτέμιδα πάει με οικονομικό πλεόνασμα».

Στο Δήμο Σηπιάδος αναμένουν την πίστωση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Τα εντάλματα έχουν ήδη ετοιμαστεί από το Δήμο και αμέσως μετά την καταβολή του ποσού που οφείλει το Κράτος στο Δήμο θα πληρωθούν οι μόνιμοι υπάλληλοι το Δώρο των Χριστουγέννων.

Δεδουλευμένα αναμένουν και οι εργαζόμενοι στο Δήμο Μηλεών. Μέχρι και χθες οφείλονταν στους συμβασιούχους υπαλλήλους μισθοί των τελευταίων μηνών, αλλά και το Δώρο Χριστουγέννων. Απλήρωτοι παραμένουν και οι υπάλληλοι στην Υπηρεσία Καθαριότητας που απασχολούνται ως ωρομίσθιοι.

Από το Δήμο Πορταριάς εκτιμάται ότι μέχρι αύριο το αργότερο θα καταβληθεί στους μονίμους υπαλλήλους το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ για τους συμβασιούχους αναμένονται χρήματα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Τέλος, το δώρο Χριστουγέννων αναμένουν και οι υπάλληλοι της Κοινότητας Τρικερίου, με την Κοινοτική Αρχή να δεσμεύεται ότι τα χρήματα θα καταβληθούν μέχρι και αύριο Παρασκευή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το