Photo Gallery, Τοπικά

Πορεία μετ’ εμποδίων στο κέντρο του Βόλου

Ένταση επικράτησε στο τέλος της πορείας για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Περισσότερες από 50 προσαγωγές νεαρών ατόμων έγιναν χθες το βράδυ από τους αστυνομικούς μετά την πορεία στο Βόλο για την επέτειο μνήμης του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η πορεία ήταν ογκώδης και δυναμική και διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και όλα έδειχναν πως θα έληγε ειρηνικά. Λίγο πριν το τέλος, στην οδό Ιάσονος με Γαμβέτα, ομάδα νεαρών, κυρίως ανηλίκων, άρχισε να προκαλεί με υβριστικά συνθήματα τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι ακολουθούσαν μεν την πορεία, ωστόσο βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση. Αιφνιδιαστικά όρμησαν προς το μέρος των αστυνομικών και άρχισαν να πετούν πέτρες. Οι αστυνομικοί απάντησαν αμέσως με τη ρίψη δακρυγόνου. Και άρχισαν να τους καταδιώκουν. Οι νεαροί άρχισαν να τρέχουν, άλλοι προς την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλοι προς την κατεύθυνση της Αναλήψεως.

Ταυτόχρονα αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης και σε μικρή απόσταση όπου εξελισσόταν η πορεία, άρχισαν να κατευθύνονται προς τα σημεία όπου έτρεχαν οι νεαροί και να τους καταδιώκουν.

Η Αστυνομία προχώρησε σε γενική «σκούπα» και μέσα σε μισή περίπου ώρα είχαν προσαχθεί τουλάχιστον 30 άτομα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προσαγωγή στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, λόγω του μεγάλου αριθμού των προσαχθέντων, γέμισαν τα μικρά λεωφορειάκια της τοπικής Αστυνομίας.

Στην περιοχή κοντά στην οδό Αναλήψεως με Περραιβού, Μαγνήτων έγιναν 20 περίπου προσαγωγές. Άλλες έξι έγιναν στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και άλλες τόσες στους γύρω δρόμους.

Οι προσαγωγές όμως άρχισαν πριν από την πορεία. Πριν από την πορεία προσήχθησαν στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας τουλάχιστον 10 άτομα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πριν από την πορεία αστυνομικοί έκαναν έλεγχο σε άτομα, τα οποία θα συμμετείχαν στην πορεία και βρήκαν στην κατοχή τους πέτρες και άλλα αντικείμενα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να προκληθούν επεισόδια.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της προανακρίσεως, από τους 50 και πλέον προσαχθέντες, για τέσσερα τουλάχιστον άτομα θα σχηματιστεί δικογραφία και η προσαγωγή θα μετατραπεί σε σύλληψη. Αυτό όμως αναμένεται να γίνει γνωστό και επίσημα σήμερα.

Όλη σχεδόν τη νύχτα αστυνομικοί ελάμβαναν καταθέσεις.

Πάνω από 1.000 άτομα στην πορεία

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 6.30 το απόγευμα, από το «Θόλο» του παραλιακού κτιρίου «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μπροστά βρίσκονταν φοιτητές με πανό. Συμμετείχαν κυρίως νεαρής ηλικίας άτομα. Συμμετείχαν όμως και μεσήλικες. Η πορεία διέσχισε την οδό Δημητριάδος έως την Κ. Καρτάλη και από εκεί ακολούθησε τη διαδρομή Γαζή, Ιωλκού, Δημητριάδος, Ιάσονος. Η κατάληξή της θα ήταν και πάλι το πανεπιστημιακό κτίριο. Στο τέλος της πορείας βρίσκονταν νεαρά άτομα με κράνη, τα οποία φώναζαν συνθήματα κατά των αστυνομικών, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο σε όλη τη διάρκεια της πορείας.

Οι αστυνομικοί ακολουθούσαν την πορεία σε αρκετά μεγάλη απόσταση (200-300 περίπου μέτρα). Η πορεία είχε δυναμισμό, έξυπνα και ευρηματικά συνθήματα. Καθ’ όλη τη διάρκειά της δεν έγινε τίποτε απολύτως.

Απρόκλητος πετροπόλεμος

Η μάζα είχε φτάσει στο Πανεπιστήμιο και όλα έδειχναν πως η πορεία θα έληγε εκεί. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών στεκόταν στο δρόμο σε στάση αναμονής. Ξαφνικά μία ομάδα όρμησε προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι βρίσκονταν στην Ιάσονος και Κουμουνδούρου και βρίζοντας άρχισε να εκσφενδονίζει πέτρες. Η απάντηση με τη ρίψη δακρυγόνου ήταν άμεση. Ταυτόχρονα οι αστυνομικοί άρχισαν να τρέχουν. Το ίδιο και οι νεαροί. Ακολούθησε καταδίωξη προς την πλευρά του Αγίου Κωνσταντίνου.

Οι υπόλοιποι διαδηλωτές, μετά τη ρίψη του δακρυγόνου, διαλύθηκαν τρέχοντας προς την περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου. Αμέσως άρχισε η «σκούπα» της Αστυνομίας. Όποιος έτρεχε και τον προλάβαινε αστυνομικός οδηγούταν στο Τμήμα.

Σήμερα αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις από την Αστυνομία.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα νεαρά άτομα συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης σε ένδειξη συμπαράστασης για τους προσαχθέντες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το