Πολιτική

Πολιτική θύελλα για τη “βίλα Αμαλία”

Ξέσπασε και πολιτική θύελλα με αφορμή τις εξελίξεις για τη «βίλα Αμαλία»

Νέος πολιτικός και όχι μόνο κύκλος αντιπαράθεσης ξέσπασε μετά την επιχείρηση αντιεξουσιαστών να ανακαταλάβουν τη Βίλα Αμαλία και την ολιγόωρη κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 92 συλλήψεις, ενώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε “πόλεμο” δηλώσεων.

Η Αστυνομία προχώρησε και σε εκκαθάριση της κατάληψης στο κτίριο Σκαραμαγκά στην Πατησίων, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι χρησιμοποίησε πάνοπλες δυνάμεις των ΕΚΑΜ στις επιχειρήσεις της, πέραν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΔΙΑΣ.

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής είχαν οδηγηθεί δεκάδες συλληφθέντες, οι οποίοι θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών την Πέμπτη. (σήμερα).

Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο αρκετές εκατοντάδες αντιεξουσιαστές σε ένδειξη συμπαράστασης στους συλληφθέντες.

“Η δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να επιτρέψει στις δυνάμεις της ανομίας και του χάους να ανακόψουν την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη”, δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας. Χαρακτήρισε “μέγιστη πρόκληση” την κατάληψη γραφείων κοινοβουλευτικών κομμάτων, όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση της ΔΗΜΑΡ, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται όλα τα κόμματα να πάρουν θέση για το θέμα.

Το χρονικό των γεγονότων

Ένταση επικράτησε το πρωί στη Βίλα Αμαλία, στη διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν, όπου έγινε ανακατάληψη από περίπου 100 άτομα.

Οι καταληψίες εμφανίστηκαν ξαφνικά φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εισέβαλαν στο κτίριο, απωθώντας μία διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από το κτίριο. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ακόμα και μέσα στο κτίριο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις, περί τις 10:00, έβγαλαν από το κτίριο τους καταληψίες -οι οποίοι δεν προέβαλαν αντίσταση- και τους επιβίβασαν σε κλούβα, με την οποία οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. 92 άτομα συνελήφθησαν.

Τι υποστηρίζει η Αστυνομία

Η ΕΛ.ΑΣ, υποστηρίζει ότι τις πρωινές ώρες σήμερα ομάδα 150 περίπου ατόμων τα οποία έφεραν κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και αυτοσχέδιες ασπίδες, επιτέθηκαν στην αστυνομική δύναμη που επιτηρούσε το κτίριο της Βίλας Αμαλία.

Μεγάλος αριθμός ατόμων από αυτή την ομάδα εισήλθε στον εσωτερικό χώρο του κτιρίου ενώ οι υπόλοιποι αποχώρησαν. Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και συνελήφθησαν 92 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται σχετική δικογραφία.

Βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες και μια αυτοσχέδια ασπίδα.

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ

Ακολούθησε νέο περιστατικό κατάληψης, καθώς περίπου 40 άτομα, σε ένδειξη συμπαράστασης στους προσαχθέντες στη Βίλα Αμαλία, προχώρησαν σε κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, επικοινώνησε με την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Αστυνομίας και ζήτησε η οποιαδήποτε επιχείρηση να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερο δυναμικό τρόπο.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έβγαλαν χωρίς ένταση έξω από τα γραφεία τους καταληψίες, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομικής επέμβασης στη Βίλα Αμαλία και κατά της πολιτικής του μνημονίου, ενώ ανάρτησαν και πανό από την οροφή του κτιρίου.

Την ώρα της κατάληψης στα γραφεία του κόμματος βρίσκονταν υπάλληλοι και λίγα στελέχη.

Μάλιστα, ορισμένα στελέχη, λόγω της κατάστασης ειδοποιήθηκαν να μεταβούν στη Βουλή μέχρι να διευθετηθεί το ζήτημα.

Η κατάληψη στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε από άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή μετά από κάλεσμα των καταληψιών για συμπαράσταση μέσω της ιστοσελίδας Indymedia.

Επιχείρηση της Αστυνομίας στο κτίριο Σκαραμαγκά 

Επτά άτομα προσήγαγαν οι άνδρες της αστυνομίας, από το κτίριο του ΝΑΤ, στη γωνία των οδών Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά, που τελούσε υπό κατάληψη από τις 19/3/2009. Στο εν λόγω κτίριο έζησε η Μαρία Κάλλας.

Οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν στο κτίριο στις 15:10.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από την Αστυνομία, στο κτίριο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μπουκάλια, κράνη, τροχοί, τρυπάνια και άλλα αντικείμενα.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες από την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ.

Ένταση στο Σύνταγμα

Περίπου 200-300 άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου συγκεντρώθηκαν, νωρίς το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Οικονομικών, φωνάζοντας συνθήματα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες.

Στις 12:45 οι δυνάμεις των ΜΑΤ παρενέβησαν και απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς την Ερμού.

Στο ύψος της Καπνικαρέα σημειώθηκε ένταση όταν οι νεαροί εκτόξευσαν αντικείμενα εναντίον των ανδρών των ΜΑΤ που απάντησαν με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.

Ακολούθησε πορεία στην Αθηνάς, όπου αντιεξουσιαστές αφαίρεσαν της σημαίες του δήμου Αθηναίων από το Δημαρχείο.

Αντίδραση ΔΗΜΑΡ

Χαμηλούς τόνους κρατάει η ΔΗΜΑΡ για τους καταληψίες των γραφείων του κόμματος.

Ο διευθυντής των γραφείων του κόμματος Χρήστος Μαυροκεφαλίδης δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ δεν θα καταθέσει μηνύσεις κατά των καταληψιών.

“Η ενέργεια τους αυτή, όπως κι άλλες ανάλογες, είναι απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και καταδικαστέα”, υπογραμμίζει ο κ. Μαυροκεφαλίδης και περιγράφει συνοπτικά τα γεγονότα αναφέροντας ότι κατά τις εννιά παρά δέκα το πρωί, ομάδα περίπου 40 ατόμων κατέλαβε την είσοδο των γραφείων του κόμματος, την οποία και κλείδωσε, όπως λέει, με λουκέτο.

“Ανήρτησαν πανό και πέταξαν τρικ αλληλεγγύης στη βίλα Αμαλία. Μετά από μία ώρα αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν την αποχώρησή τους, η οποία έγινε χωρίς επεισόδια”, κατέληξε.

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία, μεταξύ άλλων, καταδικάζει και την κατάληψη στα γραφεία της, τονίζουν πως πρόκειται για ανακοίνωση με μισόλογα και τους συνήθεις συμψηφισμούς, περί κρατικής καταστολής.

Οι ίδιοι κύκλοι, σημειώνουν ότι σε συνολικό κείμενο 170 λέξεων μια τυπική καταδίκη της κατάληψης με μια φράση, εξαφανίζεται τελείως και αποδεικνύεται, όπως αναφέρουν, η πολιτική ουδετερότητα του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη αντιδημοκρατική και απαράδεκτη κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ. Εάν αυτό συνδυαστεί με την άθλια και προβοκατόρικη περιγραφή του γεγονότος από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ left.gr, αφήνει έκθετο τον ΣΥΡΙΖΑ από κάθε πλευρά, καταλήγουν οι κύκλοι της ΔΗΜΑΡ.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

“Η προσπάθεια ανακατάληψης της Βίλας Αμαλία από ομάδα αντιεξουσιαστών αξιοποιείται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο μιας επιχείρησης αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το κορυφαίο σκάνδαλο της λίστας Λαγκάρντ αλλά και της σκληρής εφαρμοζόμενης μνημονιακής πολιτικής”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίδραση Κεδίκογλου

Σε μια δημοκρατική κοινωνία υπάρχουν αξίες και αρχές που πρέπει να είναι σεβαστές απ’ όλους, ιδιαίτερα από εκείνους στους οποίους ανατέθηκε κορυφαίος θεσμικός ρόλος, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο η αξιωματική αντιπολίτευση να στηρίζει πράξεις βίας και ανομίας.

Σχόλιο από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

“Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι το μόνο στο οποίο αναλώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να εδραιώσει τη θέση του στο ένα από τα δύο άκρα, υποστηρίζοντας και συμμετέχοντας, είτε με στελέχη της νεολαίας του, είτε με συγγενικά πρόσωπα βουλευτών του, σε παράνομες πράξεις πολιτικών του συντρόφων.

Βαφτίζει καταστολή και αντιπερισπασμό την τήρηση της νομιμότητας και “καταδικάζει” την κατάληψη στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ, την ώρα που το χρηματοδοτούμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ left.gr, χαρακτηρίζει πράξη αλληλεγγύης την εισβολή στην Αγ. Κωνσταντίνου.

Ας καταλάβουν, επιτέλους, οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός τους, κ. Τσίπρας, ότι οι μέρες που οι πολιτικοί τους σύντροφοι με τις ευλογίες της Κουμουνδούρου έκαιγαν την Αθήνα και τις περιουσίες των πολιτών, έχουν περάσει οριστικά”.

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ

“Μετά τον Σίμο Γκέμπελς Κεδίκογλου ήρθε η σειρά της ακροδεξιάς δράκας της ΝΔ του κ. Σαμαρά να κλιμακώσει το ρεσιτάλ εμφυλιοπολεμικής χυδαιολογίας και ασφαλίτικης προπαγάνδας ψεμάτων και διαρροών. Οι αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας θα νικήσουν το φόβο και την τρομοκρατία του σάπιου μνημονιακού συστήματος διαφθοράς και αυταρχισμού που βλέπει ότι καταρρέει”.

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ

Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της Φ. Γεννηματά, “τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση, έστω και για λίγες ώρες, της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος”.

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, τόνισε ότι “δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί “αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ” σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών”.

Αντίδραση Χρυσής Αυγής

“Να πάψει επιτέλους το σήριαλ “Βίλα Αμαλία” που συνεχίζεται μόνο για εσωτερική κατανάλωση. Υπάρχουν άλλες 10 παράνομες καταλήψεις ιστορικών και δημοσιών κτιρίων στην Αθήνα, άντρα αριστερών τρομοκρατών, που δεν τολμά να αγγίξει η κυβέρνηση. Ας επιβάλουν επιτέλους το νόμο και ας συλλάβουν τους ταραξίες, χωρίς τυμπανοκρουσίες και τηλεοπτικές κάμερες”, σημειώνει η Χρυσή Αυγή.

Αντίδραση ΚΚΕ

“Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος”, επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

“Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα”, καταλήγει.

Τι υποστηρίζουν οι αντιεξουσιαστές

Ανακοίνωση στο Indymedia αναφέρει: “Ανακαταλάβαμε τη Βίλα Αμαλία δίνοντας τέλος στο καθεστώς ανομίας στο οποίο βρισκόταν από τις 20/12/2012. Το κτίριο βρίσκεται και πάλι στα χέρια του κόσμου της αντίστασης. Δίπλα στους εργάτες, τους ανέργους, τους αστέγους, ντόπιους και μετανάστες, τους αγωνιστές”.

Προαναγγέλλεται δε συγκέντρωση στα Προπύλαια για το Σάββατο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το