Photo Gallery, Τοπικά

Πλημμύρισαν εκτάσεις στα παρακάρλια

Περίπου 20.000 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών παραμένουν πλημμυρισμένα λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου

Περίπου 20.000 στρέμματα των παρακάρλιων περιοχών παραμένουν πλημμυρισμένα, λόγω της κακοκαιρίας του περασμένου Σαββάτου και της υπερχείλισης των τάφρων, αφού τα αντλιοστάσια έχουν τεθεί εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας, λόγω ζημιάς που υπέστησαν, ενώ καθυστερεί η αποκατάστασή τους από το συναρμόδιο υπουργείο.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ζήτησε από το ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει άμεσα στη δημοπρασία της εργολαβίας, που θα αποκαταστήσει τις βλάβες στα αντλιοστάσια, καθώς κάθε φορά που θα εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα, οι εκτάσεις γύρω από τον ταμιευτήρα της Κάρλας πλημμυρίζουν με επακόλουθη τη ζημιά στους παραγωγούς. Μάλιστα, αυτή τη φορά φαίνεται πως μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί οι σιτοπαραγωγοί.

Χθες, στις εκτάσεις που πλημμύρισαν μετέβη κλιμάκιο του ΕΛΓΑ αλλά και στελεχών, των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, για να εκτιμήσουν τις ζημιές και να βρουν τρόπους στήριξης στους παραγωγούς. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιες εκτάσεις ανήκουν και στο Δημόσιο.

Πιθανότατα αύριο Παρασκευή η Περιφέρεια Θεσσαλίας να πραγματοποιήσει σύσκεψη, παρουσία όλων των αρμόδιων φορέων, όπως της ΕΥΔΕ Κάρλας, των ΤΟΕΒ, αλλά και των παρακάρλιων Δήμων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον ταμιευτήρα της Κάρλας.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός, οι έντονες βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, είχαν ως συνέπεια να ξεχειλίσουν οι τάφροι και να πλημμυρίσουν οι εκτάσεις γύρω από την Κάρλα. Και αιτία για την εξέλιξη αυτή ήταν πως τα αντλιοστάσια δεν λειτουργούν, αφού οι μηχανισμοί έχουν υποστεί ζημιές εδώ και καιρό. Το περασμένο Σάββατο είχαν πλημμυρίσει 70.000 στρέμματα, ενώ τώρα έχουν απομείνει 20.000, εκ των τα 15.000 βρίσκονται από την πλευρά της Λάρισας και τα άλλα 5.000 στρέμματα από την πλευρά της Μαγνησίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «έχουμε ήδη επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και ζητήσαμε να γίνει άμεσα η δημοπρασία για την εργολαβία αντιμετώπισης των ζημιών στα αντλιοστάσια. Το κόστος των παρεμβάσεων είναι μεγάλο. Εμείς, πάντως, ζητούμε να γίνει η παρέμβαση όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα πλημμύρων, κάθε φορά που εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα, άμεσα θα συγκαλέσω σε σύσκεψη όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της κατάστασης».

Η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου σημείωσε πως «επικοινωνήσαμε με τη διευθύντρια της ΕΥΔΕ Κάρλας κ. Καρατζά για το θέμα που έχει δημιουργηθεί από την κακοκαιρία. Θα πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με τα αντλιοστάσια στις περιοχές γύρω από την Κάρλα, καθώς από την υπερχείλιση των τάφρων επηρεάζονται και καλλιεργήσιμες εκτάσεις περιμετρικά του ταμιευτήρα. Σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε σε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς αλλά και με τους αγρότες, που είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το