Photo Gallery, Τοπικά

Έκτακτη χρηματοδότηση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Με 1.100.000 ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες

Έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1.100.000 ευρώ έλαβε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την αποπληρωμή οφειλών σε ιδιώτες, στο πλαίσιο της εξόφλησης των μεγάλων χρεών φορέων του Δημοσίου στους ιδιώτες μέσω της δόσης – μαμούθ που έλαβε η χώρα. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο συστήνεται η παράταση της θητείας της Πρυτανικής Αρχής μέχρι την εκλογή του νέου πρύτανη.

Πρωτοχρονιάτικο δώρο ήταν για το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα η έκτακτη επιχορήγηση που έλαβε παραμονή της αλλαγής του χρόνου.

Το ποσό του 1.100.000 ευρώ που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση, ήταν μια σημαντική «ανάσα» για την εξόφληση παλαιών οφειλών.

Σημειώνεται πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε ενταχθεί με άλλους φορείς του Δημοσίου στην κατηγορία των υπηρεσιών που ανέμεναν έκτακτη χρηματοδότηση μέσω της δόσης των 34 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου το κράτος να εξοφλήσει τους ιδιώτες. Το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα είχε καταθέσει το αίτημά του στο υπουργείο Οικονομικών και τελικά ικανοποιήθηκε.

Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης, «παραμονές της Πρωτοχρονιάς λάβαμε την έκτακτη επιχορήγηση με την οποία μπορούμε και να εξοφλήσουμε παλαιές οφειλές σε ΔΕΚΟ, εργολάβους σίτιση».

Πριν ένα χρόνο, στις αρχές του 2012, το Πανεπιστήμιο έκανε αγώνα δρόμου για την πληρωμή ενός μεγάλου ποσού σε οφειλές, κοντά στα 4.000.000 ευρώ. Πλέον αυτό το ποσό έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό, ενώ πολύ σύντομα η Πρυτανική Αρχή θα έχει εικόνα των υπόλοιπων οφειλών.

Προς παράταση 

Προς παράταση της θητείας της για ένα περίπου μήνα φαίνεται πως οδηγείται η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το υπουργείο Παιδείας απέστειλε την περασμένη Δευτέρα, μία ημέρα πριν την λήξη της θητείας της, έγγραφο στην Πρυτανεία με το οποίο ανέφερε πως μέχρι την εκλογή του νέου πρύτανη, μπορεί να παραταθεί η θητεία της για να μην δημιουργηθούν προβλήματα με τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Ζουμπουλάκης σημείωσε πως θα μελετηθεί το έγγραφο του υπουργείου και θα υπάρξει επικοινωνία με όλα τα μέλη της Πρυτανικής Αρχής.

Το σχέδιο «Αθηνά»

Κινητικότητα παρατηρείται και σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά». Μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει διαμορφωθεί ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης με τα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ που θα περιλαμβάνει το νέο μηχανογραφικό δελτίο για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις.

Υπολογίζεται ότι θα καταργηθούν και θα συγχωνευτούν γύρω στα 130 τμήματα εκ των οποίων και αρκετά ΑΕΙ.

Παράλληλα, φαίνεται ότι οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων θα συνδέονται και με τη βάση του βαθμού «10» που επανέρχεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Παιδείας έχει συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές Πανεπιστημίων Αιγαίου και Πελοποννήσου για το θέμα των συγχωνεύσεων.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν έλαβε ακόμη πρόσκληση και ίσως να μη τη λάβει ποτέ, εάν δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις συγχωνεύσεις. Εξάλλου, όλα τα τμήματα που διαθέτει, ξεπερνούν κατά πολύ τα 10.000 μόρια ως προς τη βάση εισαγωγής.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στο μικροσκόπιο του υπουργείου έχει μπει η μεταφορά των δύο τμημάτων που διαθέτει το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο πλαίσιο του περιορισμού των κρατικών δαπανών.

Τμήματα στο μικροσκόπιο

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν, μερικά από τα τμήματα που έχουν τεθεί στο μικροσκόπιο του υπουργείου, για συγχωνεύσεις και καταργήσεις, είναι τα εξής:

-Στατιστικής και Αναλογιστικής Επιστήμης, Αιγαίου

-Γεωλογίας Πάτρας και Θεσσαλονίκης

-Γεωγραφίας Αιγαίου

-Χημείας Κρήτης

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων Αγρινίου

-Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής Γεωπονικού Αθήνας

-Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

-Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης Ξάνθης

-Εφαρμοσμένων Μαθηματικών Πανεπιστημίου Κρήτης

-Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμια Μακεδονίας και Πελοποννήσου

-Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστήμιο Αιγαίου

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

-Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων

Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών και Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

-Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Κορίνθου

-Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου

-Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού Σπάρτης

-Ηλεκτρονική, ΤΕΙ Κρήτης

-Κλωστοϋφαντουργία, ΤΕΙ Πειραιά

-Σχεδιασμός και Παραγωγή Ενδυμάτων Κιλκίς

-Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, ΤΕΙ Κρήτης

-Εμπορίας και Διαφήμισης, ΤΕΙ Άμφισσας

-Πληροφορική, Καστοριάς.

Σε περίπτωση κατάργησης το τμήμα σταματά να δέχεται νέους εισακτέους, ενώ οι προπτυχιακοί φοιτητές συνεχίζουν κανονικά τις σπουδές.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το