Photo Gallery, Τοπικά

Περιορισμένη η ζήτηση στα σαρακοστιανά

«Δεν υπάρχει ούτε μια παραγγελία όταν τα προηγούμενα χρόνια οι καταναλωτές έσπευδαν να παραγγείλουν μια εβδομάδα νωρίτερα» λένε ιχθυοπώλες


Περιορισμένη έως μηδενική είναι η κίνηση στην ιχθυαγορά εν όψει Καθαρής Δευτέρας παρά το γεγονός ότι οι τιμές στα οστρακοειδή και τα κεφαλόποδα για το σαρακοστιανό τραπέζι κινούνται στα περσινά επίπεδα με εξαίρεση το χταπόδι που έχει «τσιμπήσει». «Δεν υπάρχει ούτε μια παραγγελία όταν τα προηγούμενα χρόνια οι καταναλωτές έσπευδαν να παραγγείλουν μια εβδομάδα νωρίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοπωλών κ. Θ. Βαράκης. Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές στο χαλβά, τα τουρσιά και την παραδοσιακή λαγάνα. Η κίνηση για τα σαρακοστιανά αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο, καθώς η Καθαρή Δευτέρα είναι αργία για τα σούπερ μάρκετ, ωστόσο η ιχθυαγορά, ως είθισται, θα λειτουργήσει.

Διαφορετική εικόνα από τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης παρουσιάζει η ιχθυαγορά του Βόλου εν όψει της Καθαρής Δευτέρας. Η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη και φτάνει το 30% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, καθώς οι παραγγελίες είναι στην ουσία μηδενικές.

«Ο κόσμος δεν έχει λεφτά, με τι να ψωνίσει για την Καθαρή Δευτέρα; Δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για παραγγελίες από τους καταναλωτές, όταν τα προηγούμενα χρόνια οι παραγγελίες έκλειναν μια εβδομάδα νωρίτερα» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιχθυοπωλών κ. Θ. Βαράκης, για να προσθέσει: «Υπολογίζουμε ότι φέτος οι παραγγελίες θα είναι μειωμένες σε ποσοστό 30% έως 40% συγκριτικά με πέρυσι. Η αγορά είναι πεσμένη και απ’ όσο γνωρίζω πολλοί συνάδελφοι δεν πρόκειται να ανοίξουν τα ιχθυοπωλεία τους την Καθαρή Δευτέρα. Αυτή τη στιγμή δεν έχω ούτε μια παραγγελία για οστρακοειδή και κεφαλόποδα».

Οι τιμές στα μεγάλα χταπόδια φέτος αναμένεται να «τσιμπήσουν» και θα πωλούνται από 17- 18 ευρώ το κιλό όταν πέρυσι είχαν 12-14 ευρώ το κιλό, οι μοσχοί στα 6-7 ευρώ το κιλό (8,80 ευρώ πέρυσι), τα θράψαλα 9-9,80 ευρώ το κιλό (7-9 ευρώ πέρυσι), οι σουπιές ντόπιες 15 ευρώ το κιλό (14,80 ευρώ πέρυσι).

Πρόβλημα αναμένεται να υπάρξει στην ιχθυαγορά με την επάρκεια σε μεγάλες και μικρές καραβίδες. Σύμφωνα με τον κ. Βαράκη, η τιμή στις μεγάλες καραβίδες θα φτάσει τα 45 ευρώ το κιλό (50 ευρώ πέρυσι) και 18-24 ευρώ το κιλό οι μικρές (20 ευρώ πέρυσι).

Η τιμή στις γαρίδες ανάλογα με το μέγεθος θα κυμανθεί από 6-7 ευρώ το κιλό, ενώ οι φρέσκες γαρίδες Ισπανίας (γάμπαρη) ενδεχομένως η τιμή τους να φτάσει και τα 16 ευρώ το κιλό.

Στα μύδια με κέλυφος η τιμή θα είναι 4 ευρώ το κιλό (3-5 ευρώ πέρυσι), τα κυδώνια 16 ευρώ το κιλό όσο και πέρυσι, οι γυαλιστερές 10 έως 14 ευρώ το κιλό (12,80 ευρώ πέρυσι) και τα στρείδια 9-10 ευρώ το κιλό (12,80 ευρώ πέρυσι).

Οι καταναλωτές πρέπει να προσέχουν στα νωπά κεφαλόποδα (χταπόδι, καλαμάρι, σουπιά) η επιφάνειά τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, η σάρκα τους να είναι συμπαγής και ελαστική, τα μάτια τους γυαλιστερά, ζωηρά και χωρίς κηλίδες, ενώ τα πλοκάμια τους να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα.

Τα οστρακοειδή (μύδια, γυαλιστερές κ.άλ.) πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από το κέλυφος που ανοίγει πολύ δύσκολα, η σάρκα τους είναι γερά κολλημένη στο κέλυφος και υγρή, ενώ κινείται όταν την τσιμπήσουμε ή ρίξουμε λίγες σταγόνες λεμόνι.

Τα αποφλοιωμένα μύδια πρέπει να έχουν γυαλιστερή σάρκα, συνεκτική και να έχουν μυρωδιά θάλασσας. Οι κονσέρβες αλιευμάτων θα πρέπει να μην είναι διογκωμένες, ενώ οι φρέσκιες γαρίδες πρέπει να έχουν κολλημένα τα πόδια τους στο σώμα και στερεά. Οι φρέσκιες γαρίδες γλιστρούν εύκολα στα χέρια.

Η λαγάνα και ο ταραμάς

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα θα κυμανθεί η τιμή της λαγάνας, η οποία θα είναι στα 2,90-3 ευρώ το τεμάχιο των 750 γραμμαρίων. «Αυτή η τιμή δεν έχει αυξηθεί από το 2007» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Δ. Γκίκας.

Μικρές είναι οι αυξήσεις στα χύμα σαρακοστιανά συγκριτικά με πέρυσι. Σε γνωστό μεγάλο σούπερ μάρκετ χθες η ταραμοσαλάτα πωλούνταν προς 3,42 ευρώ το κιλό (ίδια τιμή με πέρυσι), ο γνήσιος ταραμάς 14,80 ευρώ το κιλό από 14,55 ευρώ το κιλό πέρυσι, και ο ταραμοπολτός 11,70 ευρώ το κιλό από 11,38 ευρώ το κιλό πέρυσι. Στον ταραμά οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν ότι η αλλοίωση φαίνεται με μούχλα, ξήρανση και τάγγιση.

Στα τουρσιά η τιμή είναι 1,23 ευρώ το κιλό οι πίκλες (1,19 ευρώ πέρυσι), 8,16 ευρώ το κιλό η λιαστή τομάτα και 4,86 ευρώ το κιλό οι πιπεριές κόκκινες (Φλώρινας).

Στους χαλβάδες ανάλογα με την εταιρεία και τη γεύση η τιμή θα κυμανθεί από 6,20 έως 7,20 ευρώ το κιλό.

 Γιώργος Ξυνός

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το