Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 22/01/13

Τέλος στα ψέματα…

Γιατί αιφνιδιάζονται οι εκπαιδευτικοί από το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της αξιολόγησής τους; Το θέμα «παίζει» εδώ και χρόνια. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ήταν ένα ζήτημα που η Πολιτεία έθετε κατά καιρούς. Έβρισκε όμως πάντα την αντίδραση των εκπαιδευτικών. Και έκανε πίσω.

Η Πολιτεία δεν τόλμησε -και στον τομέα αυτό- να περάσει το αυτονόητο. Η κατάσταση στην Παιδεία είναι γνωστή.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι ένα μέτρο που θα στόχευε στην αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών εκπαίδευσης.

Ήρθε τώρα η τρόικα να επιβάλλει το αυτονόητο, που η ελληνική Πολιτεία φοβήθηκε. Οι καλοί δάσκαλοι δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Άλλωστε το επιζητούν.

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι πως στην αξιολόγηση αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί, που εκπροσωπούν όλους τους πολιτικούς χώρους. Εκεί δεν έχουν διαφορές… Είναι κοινά τα συμφέροντα.

Η αξιολόγηση επιβάλλεται πλέον και θεωρείται αναγκαία. Καλά θα κάνει το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών να ανασκουμπωθεί και να καταθέσει τις προτάσεις του εντός του 15νθημέρου, που προβλέπει το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος.

Κάποιες προτάσεις σίγουρα θα έχει. Στα συρτάρια. Είναι αδιανόητο όλα αυτά τα χρόνια να μην είχε συζητηθεί το θέμα και να μην έχουν καταγραφεί κάποιες -έστω και πρόχειρες- προτάσεις.

Τ. Κ.

 

Οι μελλοντικοί οδηγοί

Το δίπλωμα οδήγησης μπορεί να είναι από χθες ακριβότερο. Υπολογίζεται στα 1.000 ευρώ για το αυτοκίνητο και σχεδόν το διπλάσιο – καθ’ όσον απαιτεί στολή – για τις μηχανές μεγάλου κυβισμού. Η διαδικασία όμως γίνεται ευρωπαϊκή. Αυστηρότερη και τυπικότερη. Τούτο σημαίνει και καλύτεροι οδηγοί. Καιρός ήταν…

Τ. Κ.

 

Νέα ήθη

Από τις 8 χθες το πρωί βρέθηκε στο γραφείο του στην Περιφερειακή Ενότητα ο νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Γιώργος Καλτσογιάννης. Μάλιστα δεν περίμενε να τον επισκεφθούν οι προϊστάμενοι των υπηρεσιών, αλλά πήγε ο ίδιος και τους βρήκε, έναν- έναν, στα γραφεία τους και τους συστήθηκε, αφού με αυτούς θα συνεργαστεί. Νέα ήθη και έθιμα στην Περιφερειακή Ενότητα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Μηλιές-Μετέωρα

Με αφορμή την ευρεία σύσκεψη για την επαναλειτουργία του θεσσαλικού σιδηρόδρομου, επανέρχεται το θέμα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Πηλίου-Μετεώρων… Πρόκειται για ένα όραμα γενεών. Να ξεκινάνε οι τουρίστες του βουνού των Κενταύρων από το σταθμό των Μηλεών με το Μουτζούρη, να διέρχονται από την πόλη του Βόλου, το Βελεστίνο, τα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα και να φθάνουν στα Μετέωρα. Θα είναι μια παγκόσμια τουριστική ατραξιόν, που όμως, θεωρώ πως δεν πρόκειται να πάρει σάρκα και οστά, αν αφεθεί στις διαθέσεις του ΟΣΕ και του κράτους. Μια διεθνής πρόσκληση ενδιαφέροντος προς ιδιώτες ίσως να ήταν η λύση για να δούμε πάλι το τρένο στον κάμπο.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ο χειμώνας των φτωχών

Σύμμαχος της κυβέρνησης είναι φέτος ο καιρός στη Θεσσαλία, όπως σημειώνει μετεωρολόγος. Λείπουν τα κρύα, λείπουν τα χιόνια κι αυτές ακόμη οι βροχές είναι λίγες στον κάμπο το Γενάρη. Ίσως ο Φλεβάρης να… φλεβίσει και ο Μάρτης να γίνει γδάρτης.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Ημέρα γνωριμίας

Πρώτη ημέρα χθες του θεματικού αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργου Καλτσογιάννη, ο οποίος είχε συναντήσεις με διευθυντές υπηρεσιών για να ενημερωθεί για τα τρέχοντα ζητήματα, ενώ επισκέφθηκε και τα γραφεία για μια πρώτη γνωριμία με τους υπάλληλους.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η καλοκαιρία δεν έχει δημιουργήσει προβλήματα πολιτικής προστασίας και έτσι ο ίδιος απερίσπαστα θα μπορεί να στραφεί στα θέματα που επείγουν.

Και ένα από αυτά είναι το ζήτημα της αέριας ρύπανσης, το οποίο ο κ. Καλτσογιάννης θέτει ως πρώτη προτεραιότητα.

Φ.Σ.

 

Δεν πληρώθηκαν

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους φαρμακοποιούς του νομού, καθώς περίμεναν να εξοφληθούν αυτές τις ημέρες από τον ΕΟΠΥΥ για συνταγές που εκτελέστηκαν τον Οκτώβριο. Πάντως νέες κινητοποιήσεις δεν φαίνονται ενόψει.

Φ.Σ.

 

Θέμα συζήτησης

Το κύριο θέμα συζήτησης στους κόλπους της εκπαιδευτικής κοινότητας είναι από χθες η αξιολόγηση. Το Προεδρικό Διάταγμα ανακοινώθηκε και επίσημα από το υπουργείο Παιδείας και οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν σε γενικές γραμμές την αντίθεσή τους, γιατί φοβούνται ότι θα συνδεθεί με τη βαθμολογική και μισθολογική τους εξέλιξη.

Πάντως με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να αξιολογούνται, ώστε να αναβαθμίζεται και το εκπαιδευτικό έργο. Οι ανάγκες στα σχολεία πολλαπλασιάστηκαν και οι εκπαιδευτικοί καλούνται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Η ασυλία πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί.

Φ.Σ.

 

Δεν τα βγάζουν πέρα

Με καθυστέρηση θα υποβληθούν φέτος οι αιτήσεις για τις μεταθέσεις εκπαιδευτικών. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα κάγκελα. Διδάσκουν μακριά από το σπίτι τους και αναγκάζονται να πληρώνουν δύο σπίτια, ένα εκεί που διορίστηκαν και το άλλο για να διαμένει η οικογένειά τους στο Βόλο. Πώς να τα βγάλουν πέρα; Με ποιο εισόδημα; Γι’ αυτό και φέτος αναμένεται να είναι πολλές οι αιτήσεις που θα υποβληθούν στις τοπικές διευθύνσεις εκπαίδευσης.

Φ.Σ.

 

Τα σενάρια μιας διάλυσης και ο εφησυχασμός

Μετά την καθυστερημένη αντίδραση, περίεργος και επικίνδυνος εφησυχασμός επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο θέμα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κανένας δεν ανησυχεί όταν εκτιμήσεις των τελευταίων 24ωρων θέλουν το υπουργείο να εξετάζει τη συγχώνευση – ενσωμάτωση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος σε αυτό της Θεσσαλίας, αλλά με παράλληλη αντισταθμιστική ενίσχυση της Λαμίας -έδρας του σημερινού Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδος μέσω της μετακίνησης τμήματος ή Τμημάτων από το Βόλο στη Λαμία.
Ουσιαστικά λέγεται ότι στόχος του υπουργείου είναι τα δύο Πανεπιστήμια να ενωθούν σε ένα και αυτό είναι κάτι που ευνοεί το Π.Θ. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η Λαμία να γίνει η 5η πόλη του νέου Πανεπιστημίου.
Είναι προφανές ότι αν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε αλλαγή ονομασίας του Πανεπιστημίου, αλλά και σε ακόμη μεγαλύτερη διασπορά του Π.Θ. Με άλλα λόγια, υπάρχει η εντύπωση ότι θα εφαρμοστούν μικροκομματικά κριτήρια αντί για αμιγώς ακαδημαϊκά.

Στη δεύτερη περίπτωση, αν δηλαδή επικρατούσαν μόνο ακαδημαϊκά και εκπαιδευτικά κριτήρια, θα έπρεπε ό,τι τμήμα υπάρχει στο έτσι κι’ αλλιώς υποβαθμισμένο από άποψη σχολών Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος είτε να καταργηθεί ή να μετακινηθεί. Είναι αδύνατον κάθε Περιφέρεια μίας τόσο μικρής χώρας να έχει Πανεπιστήμιο. Στη Μαγνησία όμως όλοι κοιμούνται μακαρίως και θεωρούν ότι με δύο επιστολές και δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις «ξέβγαλαν» την υποχρέωση.

Τις τελευταίες ημέρες ακούσαμε σε ραδιοφωνικό σταθμό την παρέμβαση του πρώην βουλευτή Κώστα Καρτάλη για το θέμα και θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του.

Δήλωσε ότι εάν επρόκειτο για το κλείσιμο ενός μικρού υποκαταστήματος ασφαλιστικού ταμείου ή φορέα του Δημοσίου, θα περίσσευαν τα ψηφίσματα και οι καταγγελίες. Δυστυχώς πολλοί θεωρούν το Πανεπιστήμιο ξένο σώμα.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Σύμπραξη «Γόρδιος δεσμός»

Το διαβάσαμε και νομίζαμε ότι επρόκειτο για φάρσα: Τρεις βουλευτές της Μαγνησίας, οι κ.κ. Αλ. Μεϊκόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και ο κ. Π. Μουτσινάς, σε επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό θέτουν το ζήτημα που απασχολεί την Ένωση Μικροπωλητών Λαϊκών Αγορών, ειδών ένδυσης, υπόδησης & οικιακής χρήσης Ν. Μαγνησίας «Γόρδιος Δεσμός», ζητώντας την αναστολή των διαδικασιών θεώρησης των αδειών των προαναφερθέντων επαγγελματιών για το 2013.

Ζήτησαν από τον περιφερειάρχη να καλύψει με τρόπο αντιθεσμικό και προκλητικό απέναντι σε μια κοινωνία που πασχίζει να πληρώσει τις υποχρεώσεις σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, επαγγελματίες που δεν καταβάλλουν εισφορές, αλλά κάθε μέρα εισπράττουν χρήματα από τη δραστηριότητά τους στις λαϊκές.

Χαρακτήρισαν μάλιστα το θέμα εξαιρετικά επείγον και ανέφεραν:

Στο όνομα της γενικής αρχής της χρηστής διοίκησης που πρέπει να διέπει τη δημόσια διοίκηση, καθώς και της επιτακτικής ανάγκης προσαρμογής όλων στη σημερινή τραγική πραγματικότητα, πρέπει ως αρμόδια υπηρεσία να λάβετε την πρωτοβουλία όπως με σχετική διάταξή σας αναστείλετε για το 2013 τις διαδικασίες θεώρησης των αδειών των επαγγελματιών (!)…

Σε αυτόν τον τόπο έχει χαθεί πια το μέτρο. Το να κάνει κανείς τα στραβά μάτια και να επιβραβεύει συμπεριφορές που θέλουν μόνο τα κορόιδα να «βάζουν πλάτη» ονομάστηκε χρηστή διοίκηση και τρεις βουλευτές που εκπροσωπούν έναν τόπο με χίλια δύο προβλήματα ένωσαν για πρώτη φορά τις δυνάμεις τους ώστε να ζητήσουν ρουσφέτι και με την ευκαιρία να μοιραστούν τα ψηφαλάκια. Δεν θέλουμε να υποψιαστούμε ότι την ενέργειά τους «προώθησε» ο κ. Αγοραστός προς δική του διευκόλυνση…

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Το «άβατο»

Στην υπόθεση των λαϊκών αγορών η Περιφέρεια Θεσσαλία κωλυσιεργεί «ύποπτα» και το θέμα πρέπει να κλείσει με έναν τρόπο. Εφαρμογή του Νόμου, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις εκεί όπου ανθεί η απόλυτη παρανομία. Να εξυγιανθεί ο χώρος και να αποκτηθούν άδειες, να μην κυκλοφορεί μαύρο χρήμα, να υπάρχουν ταμειακές.

Θα θυμηθούμε μια αποστροφή υψηλόβαθμου υπηρεσιακού παράγοντα:

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη. Ποιον να πιάσεις και ποιον να αφήσεις στις λαϊκές, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των υποτιθέμενων νομίμων δραστηριοποιείται παράνομα και χωρίς άδεια. Ελάχιστοι είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους». Και επειδή ελάχιστοι είναι εντάξει, οι λαϊκές λειτουργούν ως «άβατο» και αυτό το άβατο κανείς δεν θέλει να το πειράξει, αλλά να το καλύψει. Και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι στο «άβατο» κινείται χρήμα… Πολλά χρήματα λέμε εμείς. Ελάχιστα θα υποστηρίξουν οι ενδιαφερόμενοι. Σημασία όμως ότι κινείται χρήμα αφορολόγητο.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Υποχθόνιο σχέδιο

Αποχές, καταλήψεις, στάσεις εργασίας και άλλοι αγώνες που κράτησαν τη Νέα Ιωνία σε ομηρία ενάμιση μήνα και τις υπηρεσίες κλειστές αντίστοιχο χρονικό διάστημα, επιβραβεύονται καθώς όλοι οι αγωνιστές πληρώνονται κανονικά.

Ο δήμος Βόλου, παρά τις δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, επικαλέστηκε για δεύτερη φορά υπολειτουργία υπηρεσιών, η οποία σημειωτέον προκλήθηκε την τελευταία εβδομάδα και πλήρωσε κανονικά όλους εκείνους που έκαναν χρήση του δικαιώματος να μην εμφανίζονται στην εργασία τους και με λουκέτα να κρατούν τις υπηρεσίες κλειστές. Τα λουκέτα έμεναν, όπως και τα σκουπίδια στους δρόμους και τα τσιπουράδικα γέμιζαν… Κάπως λοιπόν έπρεπε να επιβραβευτούν οι άνθρωποι.

Τη δικαιολογία περί υπολειτουργίας των υπηρεσιών, οι οποίες δεν μπόρεσαν να εκδώσουν καταστάσεις την ακούσαμε τον πρώτο μήνα, την ακούμε και το δεύτερο και όποιος θέλει την πιστεύει. Για τον τρίτο μήνα όμως ας βρεθεί κάποια πρωτότυπη δικαιολογία… Εκτός και αν από το δήμο πληρώνουν τους αγωνιστές για να υπονομεύσουν τον αγώνα τους. Αυτό το σενάριο πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι επαναστάτες και να αντιδράσουν, με νέα λουκέτα απέναντι στο υποχθόνιο σχέδιο.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Όλοι αγωνιούν

Πολύ μεγάλη ήταν η συμμετοχή των καθηγητών στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας στο αμφιθέατρο του 3ου Γυμνασίου. Θα λέγαμε ότι ήταν από τις πιο πολυπληθείς συνελεύσεις της τελευταίας δεκαετίας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος ότι με τις νέες περιοχές μετάθεσης που καθόρισε το υπουργείο Παιδείας, θίγονται πολλά συμφέροντα των καθηγητών. Όλοι αγωνιούν για το πού μπορεί να διδάσκουν του χρόνου. Και αυτό αφορά τόσο στους καθηγητές που κατέχουν οργανική θέση εντός Βόλου, όσο και τους εκτός Βόλου. Τα πράγματα ανατρέπονται και όλοι ανησυχούν.

Φ.Σ.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το