Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 17/05/13

 

Μάχη επιγόνων

Κόντρα έχει ξεσπάσει στην Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας – τη μία από τις δύο για να μην ξεχνιόμαστε – για το ποιος θα εκλεγεί στην προεδρία, στη θέση του αποθανόντος Κώστα Κόγια. Δύο μέλη της Ομοσπονδίας εποφθαλμιούν τη θέση, αλλά όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά το μνημόσυνο για τον Κ. Κόγια, τέλη του μήνα. Τη θέση του Κ. Κόγια στη διοίκηση καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών κ. Π. Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος των κουρέων-κομμωτών.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Απουσία μήνυμα;

«Για ένα ποτήρι γάλα» ήταν ο τίτλος της συναυλίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Βόλου την περασμένη Κυριακή στην Π. Ηλεκτρική, ωστόσο από την εναρκτήρια συναυλία της νέας Συμφωνικής απουσίασε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου, στο οποίο υπάγονται όλες οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, Παύλος Μαβίδης. Ο ίδιος διέψευσε χθες, μιλώντας στο Ράδιο Ακρόαμα, ότι η απουσία αποδίδεται στην αντίθεσή του στο να ηγηθεί της νέας Συμφωνικής ο κ. Δημ. Μαραγκόπουλος, έτσι ώστε να παραμείνει στο Δημοτικό Ωδείο. Ο νέος διευθυντής του Ωδείου θα αναδειχθεί από τους μόνιμους υπαλλήλους του Ωδείου, διευκρίνισε ο κ. Μαβίδης, που χαρακτήρισε καταξιωμένο τον κ. Μαραγκόπουλο.

Επίσης αναφέρθηκε στην πρότασή του για μια περιφερειακή συμφωνική ορχήστρα όλων των Δήμων της Θεσσαλίας.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Επιστροφή

Μετά από δέκα και πλέον χρόνια, ο κ. Καρατζαφέρης φαίνεται πως επιστρέφει στη Ν.Δ. Και το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να φέρει μαζί του και όσους ψηφοφόρους έχουν απομείνει στο ΛΑΟΣ. Δεν είναι εύκολο. Γιατί οι ψηφοφόροι μπορεί να επιλέξουν άλλα πιο συντηρητικά κόμματα. Βέβαια στη Ν.Δ. ότι ακόμη και 1,5% που μπορεί να αντιπροσωπεύει ο ΛΑΟΣ αυτή τη στιγμή είναι κρίσιμη για την επόμενη εκλογική μάχη.

Φ.Σ.

 

Μπροστά

Θετικό είναι σε γενικές γραμμές το κλίμα για την κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και κυρίως δημιουργείται από τα καλά σχόλια των ξένων για την ελληνική οικονομία. Αυτό αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, που εκτός από τα δικά του εσωτερικά θέματα έχει να αντιμετωπίσει και τον κ. Αλαβάνο. Γιατί ό,τι και αν τσιμπήσει το κόμμα του, κακό θα κάνει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Φ.Σ.

 

Συγκίνηση

Συγκινητική η εκδήλωση που διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου με αφορμή φέτος συμπλήρωση 130 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του. Απόφοιτοι που διανύουν την όγδοη δεκαετία της ζωής τους βρέθηκαν στα ίδια θρανία με τους 15άρηδες έφηβους και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες. Το χθες και το σήμερα. Και οι αναμνήσεις από τα όμορφα μαθητικά χρόνια έκαναν πιο έντονο το συναίσθημα της νοσταλγίας.

Φ.Σ.

 

Στο παρά πέντε

Μέχρι και το παρά πέντε των πανελλαδικών εξετάσεων συζητούσαν οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ και το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τι θα κάνουν με την απεργία και αν πρέπει να την περιφρουρήσουν μολονότι είναι επιστρατευμένοι. Υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο να το κάνουν αυτό; Ποτέ. Όπως και αποδείχθηκε. Γιατί κατά βάθος οι καθηγητές γνωρίζουν ότι ακόμη και ηθικά δεν μπορούν να σαμποτάρουν τις πανελλαδικές υπονομεύοντας την προσπάθεια των υποψηφίων, στην οποία και αυτοί έχουν συμβάλλει σημαντικά.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγωνία εξαφανίστηκε. Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, ειδικά στους καθηγητές με λίγα χρόνια προϋπηρεσίας.

Φ.Σ.

 

Επιτέλους, τέλος

Ένα παζάρι «φιάσκο», όπου ανθούσαν η παρανομία και η φοροδιαφυγή, τελείωσε, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή δεν πρόκειται να οργανώσει ξανά τον αναχρονιστικό και «καθυστερημένο» αυτό θεσμό, που επέφερε ένα ακόμα πλήγμα στην αγορά. Ευτυχώς.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Κληρώνει

Ανακοινώνονται σήμερα το μεσημέρι τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέσεις διευθυντών και προϊσταμένων στα τμήματα της ΔΕΥΑΜΒ. Σήμερα θα πέσει μεγάλο «αστροπελέκι».

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Απόνερα

Με πολλούς αντιδημάρχους μιλήσαμε χθες για τα… απόνερα της Εκτελεστικής Επιτροπής όπου διαπιστώθηκε αναποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου.

Όπως σημείωσαν οι διαπιστώσεις του δημάρχου δεν αφορούσαν «μεμονωμένα» περιστατικά, αλλά έγινε ανάλυση μιας κατάστασης, η οποία, όπως αντιληφθήκαμε,  χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα σημάδια κόπωσης.

«Τι να πρωτοπαλέψεις. Τη γραφειοκρατία, τις υπηρεσίες, την έλλειψη έστω και ελαχίστων κονδυλίων για να κάνεις τη δουλειά σου..» ήταν δικαιολογίες που ειπώθηκαν χθες από αντιδημάρχους.

Ο δήμαρχος από την άλλη, έχει επιλέξει να αφυπνεί το στράτευμα, του οποίου έχει την απόλυτη ευθύνη για την αναποτελεσματικότητα που καταγράφεται, μόνο με πολιτικές εισηγήσεις στην εκτελεστική και «στίγμα» των δικών του πολιτικών  προθέσεων δεν δίνει, με αποτέλεσμα από πολλούς να απουσιάζει το «κίνητρο», εφόσον δεν γνωρίζουν σε ποια «νερά» κινούνται.

ΚΑΤ. ΤΑΣ

 

Αρμοδιότητες 

Τη δυσφορία του για το γεγονός πως την υπόθεση με την πιθανή, όπως προς το παρόν τουλάχιστον προκύπτει, εμφάνιση αρκούδων στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Πηλίου ανέλαβε η Δημοτική Αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου εκφράζει ο δήμαρχος κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης. Η αλήθεια είναι ότι τις δύο τελευταίες εβδομάδες ο δήμαρχος προσπαθούσε συνεχώς προκειμένου να έρθει στην περιοχή για ελέγχους και αυτοψίες κλιμάκιο ειδικών του «Αρκτούρου». Οι ειδικοί έφτασαν τελικά χθες και ο δήμαρχος τους συνόδευσε σε κάθε σημείο, όπου σύμφωνα με μαρτυρίες πιθανολογείται ότι εμφανίστηκαν αρκούδες. Μέχρις εκεί όμως, καθώς το όλο ζήτημα, σύμφωνα με το δήμαρχο, δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά του Δασαρχείου Βόλου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που διαθέτουν εξειδικευμένο προσωπικό και τους κατάλληλους επιστήμονες να συνδράμουν τους εμπειρογνώμονες του «Αρκτούρου». Σύμφωνα με το δήμαρχο, οι ειδικοί του «Αρκτούρου» από σήμερα θα έχουν τη συνδρομή του Δασαρχείου Βόλου. Οι εμπειρογνώμονες μιλούν για ενδείξεις εμφάνισης νεαρού ζώου, πιθανότατα αρκούδας. Επομένως, οι ειδικοί των αρμοδίων Υπηρεσιών οφείλουν επιτέλους να συνδράμουν. Προφανώς, γνωρίζουν περισσότερα και καλύτερα συγκριτικά με το Δήμο και επιτέλους ας παρέμβουν.

Β.Κ.

 

Αντίδραση

Την έντονη αντίδρασή της για την απένταξη του αποχετευτικού έργου των Καλών Νερών εκφράζει με υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η Δημοτική Αρχή Νοτίου Πηλίου. Τα «βέλη» στρέφονται κυρίως κατά του γενικού γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου, ο οποίος υπέγραψε την απόφαση απένταξης, με τη Δημοτική Αρχή να τη χαρακτηρίζει ως «απαράδεκτη και αναιτιολόγητη». Παράλληλα, ο Δήμος διεκδικεί την ανάκληση της απόφασης και στην προσπάθειά του ζητεί τη στήριξη των ευρωβουλευτών, των βουλευτών του Νομού, καθώς και φορέων της Μαγνησίας. Η Δημοτική Αρχή έχει τα δίκια της να διαμαρτύρεται, καθώς το έργο είναι απαραίτητο για την προστασία του Παγασητικού. Ωστόσο, ας λάβει υπόψη της ότι για την επίτευξη του στόχου απαιτούνται προσεκτικοί χειρισμοί και ευελιξία, καθώς η «διπλωματία» είναι πάντα προτιμότερη και αποδοτικότερη από τον «πόλεμο».

Β.Κ.

 

Προοπτικές

Επίσκεψη στο Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πρόκειται να πραγματοποιήσει το ερχόμενο Σάββατο ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουτζούρης. Ο ίδιος συνοδευόμενος από κλιμάκιο τεχνικών του υπουργείου θα πραγματοποιήσει αυτοψία στα αλιευτικά καταφύγια Χορευτού και Αη-Γιάννη, τα οποία η Δημοτική Αρχή προσπαθεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ με στόχο την υλοποίηση έργων επέκτασης και βελτίωσης των υποδομών. Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Γ. Αντώνογλου – Κασσαβέτης ενημερώθηκε από το γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου ότι το ερχόμενο Σάββατο θα βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή και μαζί με τεχνικούς θα δει από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν στα λιμάνια και θα συζητήσει με τη Δημοτική Αρχή τις προοπτικές ένταξης των έργων για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ. Τα απαιτούμενα έργα στα δύο λιμάνια είναι μάλλον απίθανο να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν τη φετινή τουριστική περίοδο. Ωστόσο, χρέος του αρμόδιου υπουργείου είναι η άμεση δρομολόγηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών, προκειμένου τα δύο λιμάνια να είναι πανέτοιμα το επόμενο τουλάχιστον καλοκαίρι.

Β.Κ.

 

1,2 φορολογικές διατάξεις ανά ημέρα

Από την Πρωτοχρονιά έως και την Τρίτη, σε 88 εργάσιμες ημέρες, έχουν εκδοθεί 101 εγκύκλιοι και πέντε φορολογικοί νόμοι. Δηλαδή 1,2 νέες φορολογικές διατάξεις ανά εργάσιμη ημέρα… Αυτό αναφέρει ο Σύλλογος Οικονομολόγων Λογιστών Ν. Μαγνησίας, ενημερώνοντας τους φορολογούμενους πολίτες, για την παραγωγικότητα του υπ. Οικονομικών για το τρέχον έτος. Και μη χειρότερα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Απογοήτευση

Απογοητευμένοι ήταν οι καθηγητές με όσα συνέβησαν με την αναστολή της απεργίας από την ΟΛΜΕ. Εξ’ ου και η πολύ μικρή συμμετοχή τους χθες στην πλατεία Ελευθερίας, όπου πιο δυναμικό «παρών» έδωσαν οι φοιτητές, αλλά και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Ωστόσο το θέμα δεν έχει λήξει. Μπορεί με τις πανελλαδικές να «παγώσουν» τα πράγματα, αλλά η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον.

Φ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το