Στάσεις συστάσεις, ενστάσεις

Παραπολιτικά 15/01/13

Σε δύο λίστες

Στην επικαιρότητα έρχονται τα πρόσωπα που φέρεται – σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» – να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για πλουτισμό και είχαν ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πέντε είναι τα πρόσωπα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από τη Μαγνησία.

Ανάμεσά τους ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, ο οποίος μάλιστα είχε αναφερθεί και στη λίστα των «33 για περίεργο πλουτισμό». Ο κ. Βούλγαρης δηλώνει πως έως σήμερα δεν τον έχει καλέσει το ΣΔΟΕ ή άλλη Αρχή να τον ενημερώσει ότι γίνεται έλεγχος ή να δώσει εξηγήσεις. Τονίζει – πάλι – με κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν διαθέτει περιουσιακά στοιχεία, κινητά ή ακίνητα, που δεν έχουν δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις και στο πόθεν έσχες. «Υποβάλλω φορολογικές δηλώσεις ανελλιπώς από το 1985 τόσο στον Άρειο Πάγο, όσο και στη Βουλή των Ελλήνων. Όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν είμαι στη διάθεση των Ελεγκτικών Αρχών για παροχή στοιχείων και διευκρινίσεων, που αφορούν στην περιουσιακή μου κατάσταση» τονίζει ο κ. Βούλγαρης. Και καταλήγει μιλώντας στη «Θ»: Δηλώνω ότι δεν έχω καμία απολύτως σχέση τόσο με τον τίτλο του δημοσιεύματος, όσο και με την περιγραφή παράνομων πράξεων προς ίδιον όφελος».

Τ. Κ.

 

Άγνοια

Δεν είχε ενημερωθεί για το σχετικό δημοσίευμα που τον έφερε στη λίστα των ελεγχθέντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το ΣΔΟΕ ο πρώην δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Βλάικος. Μόλις όμως ενημερώθηκε δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν ανησυχεί γιατί δεν απέκτησε κανένα περιουσιακό στοιχείο την τετραετία που ήταν δήμαρχος». Έσπευσε δε να προσθέσει ότι κανείς έως τώρα δεν τον ενόχλησε, ούτε του ζητήθηκε κάποιο στοιχείο ή εξήγηση.

Τ. Κ.

 

Αναπάντητες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ότι δηλαδή δεν έχει περιουσιακά στοιχεία και είναι έτοιμος να δεχτεί τον έλεγχο, δηλώνει και ο πρώην δήμαρχος Πορταριάς ο κ. Βασίλης Κοντορίζος. Η δήλωσή του ήταν τηλεοπτική.

Αν και αναζητήθηκαν οι υπόλοιποι δύο της λίστας του «Έθνους της Κυριακής», δεν εντοπίστηκαν από τη «Θ». Ο πρώην δήμαρχος Σκοπέλου κ. Σταμάτης Περίσσης ήταν στο «η κλήση σας προωθείται», ο δε νυν και πρώην αντιδήμαρχος Πορταριάς κ. Γκουντέλιας δεν απαντούσε στο τηλέφωνο.

Τ. Κ.

 

«Τσουβάλιασμα»;

Είναι περίεργο πάντως ότι δίνονται στη δημοσιότητα ονόματα, ενέργειες και δράσεις διωκτικών υπηρεσιών, που δημιουργούν αίσθηση στην κοινωνία. Είναι περίεργο επίσης ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς να έχουν γνώση οι ενδιαφερόμενοι.

Είναι τελικά επικοινωνιακό όλο αυτό που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες ή γίνεται δουλειά επί της ουσίας και θα υπάρχει αποτέλεσμα;

Η γενική αίσθηση ωστόσο που υπάρχει στους πολίτες – όχι μόνο στην περίπτωση των ανθρώπων της Αυτοδιοίκησης – είναι ότι «μετά τα τόσα χρόνια της απόλυτης ατιμωρησίας και αδιαφορίας, τώρα άρχισε το «τσουβάλιασμα…».

Άραγε να είναι έτσι; Θα αποδειχθεί…

Τ. Κ.

 

Επανεμφάνιση

Τηλεοπτική εμφάνιση έκανε χθες ο πρώην δήμαρχος Βόλου κ. Δημ. Πιτσιώρης μιλώντας για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και δίνοντας το στίγμα του, μετά την εμφάνιση στην προσυνεδριακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Παρασκευή.

Πολλοί ήδη μιλούν για δυναμικό «Come Back» του πρώην δημάρχου…

Τ. Κ.

 

Παρακρατικοί…

Εκπλήσσει η σιγουριά, με την οποία ο Μανώλης Γλέζος δήλωσε ότι η ένοπλη επίθεση στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ χθες τα ξημερώματα, έγινε από παρακρατικούς, φίλους προς τη ΝΔ. Γι’ αυτό και όπως δήλωσε συνάδελφος σε τηλεοπτική εκπομπή, οι δράστες δεν άφησαν αποτυπώματα… Μάζεψαν ακόμη και τους κάλυκες, άρα είναι νοικοκυραίοι…

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Απών από τη μάχη

Όλα καλά με την αξιωματική αντιπολίτευση που επιτέθηκε σφόδρα κατά των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή. Δεν θα περίμενε κανείς να ψηφίσει υπέρ… Με μια διαφορά όμως: Από τη μάχη για το «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», που όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, έγινε, απουσίαζε ο αρχηγός του… Βρισκόταν χθες στη Γερμανία, όπου συνάντησε το «σκληρό» Σόιμπλε. Όσον αφορά στη μάχη κατά των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, την έδωσαν οι… υπαρχηγοί.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Μικρή η αίθουσα

Όταν διοργανώνονται εκδηλώσεις για άνεργους και απολυμένους στη Μαγνησία, καλόν είναι να πραγματοποιούνται σε μεγαλύτερους χώρους, όπως π.χ. σε κλειστά γήπεδα… Η επισήμανση ανήκει στον περιφερειακό σύμβουλο Γιώργο Καλτσογιάννη, που εκπροσώπησε χθες τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, στην παρουσίαση της παρέμβασης υπέρ των απολυμένων στο Επιμελητήριο. Η αίθουσα εκδηλώσεων στο β’ όροφο του Επιμελητηρίου αποδείχτηκε πολύ μικρή, να χωρέσει τους εκατοντάδες άνεργους, που προσήλθαν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Βόλος-Λάρισα

σημειώσατε 2

Καλή επίδοση έφερε η Δ.Ο.Υ. Βόλου (Α’-Β’) το 2011. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ήρθε 30ή πανελλαδικά, με 184 εκατομμύρια ευρώ εισπράξεις, αλλά σε επίπεδο Θεσσαλίας πρώτη είναι της Β’ Λάρισας (Β’-Γ’), με 190 εκατομ. ευρώ. Στην 134η θέση η Εφορία Ν. Ιωνίας με 27 εκατομ., στην 152η του Αλμυρού που καταργήθηκε, με 15 εκατομ. και στην 170ή της Σκιάθου με 9 εκατομ.

ΔΗΜΟ.Σ.

 

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά

Αρχίζουν επίσημα σήμερα οι εκπτώσεις στην εμπορική αγορά και του Βόλου. Οι έμποροι, μετά τη μειωμένη κίνηση που παρουσιάστηκε την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ελπίζουν ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί έστω και οριακά και θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν ένα μέρος των εμπορευμάτων τους, προκειμένου να μπορέσουν να καλύψουν βασικές τους υποχρεώσεις. Γνωρίζουν ασφαλώς ότι πολλοί καταναλωτές είναι σε πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση, αλλά προσβλέπουν σ’ όλους όσοι διαθέσουν κάποια χρήματα για να κάνουν αγορές, λόγω και των χαμηλών τιμών αυτές τις ημέρες. Μέσα στο πλαίσιο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία όποιοι κάνουν αγορές να προτιμήσουν την τοπική αγορά, αφού και ποιοτικά πράγματα έχει και σε καλές τιμές θα διατίθενται τα εμπορεύματα. Επιπλέον, φέτος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη χρονιά, υπάρχει ανάγκη στήριξης της τοπικής μας οικονομίας.

Γ. Τσ.

 

Φεύγουν οι νέοι

Περισσότεροι από 13.000 Έλληνες, οι περισσότεροι νέοι σε ηλικία, έφυγαν την τελευταία τριετία για τη Γερμανία. Το νέο κύμα μετανάστευσης είναι η συνέπεια της όλο και αυξανόμενης ανεργίας που πλήττει τη χώρα μας, στερώντας από τα νέα παιδιά το δικαίωμα στη δουλειά, αλλά και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν στη δική τους πατρίδα. Όμως, όπως παρουσιάστηκε προχθές σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού, φτάνοντας στη Γερμανία τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Όπως αναφέρθηκε δουλειά μπορούν να βρουν σχετικά εύκολα οι ειδικευμένοι, ενώ οι ανειδίκευτοι αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και το κυριότερο, όταν αποφασίζουν να επιστρέψουν δεν έχουν ούτε τα εισιτήριά τους. Η σημερινή νέα γενιά βιώνει μια από τις χειρότερες καταστάσεις. Ας ελπίσουμε ότι θα τα καταφέρει καλύτερα…

Γ. Τσ.

 

Μεταβολή

Εν μέρει μεταβολή του πολιτικού σκηνικού δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς η Ν.Δ. παίρνει ξανά προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ενισχύεται και η τρικομματική κυβέρνηση. Το κλίμα σταθερότητας που διαμορφώνεται σιγά-σιγά μετά τη δόση που έλαβε η Ελλάδα από την τρόικα, είναι ο βασικός λόγος της εξέλιξης αυτής. Ουσιαστικά το πολιτικό κλίμα αλλάζει, αν και αυτή τη στιγμή υπάρχει κυρίως η προσδοκία ότι πέφτουν χρήματα στην αγορά. Επομένως τους επόμενους μήνες που τα χρήματα της δόσης θα δώσουν μεγαλύτερα αποτελέσματα, η πολιτική μεταβολή δεν αποκλείεται να είναι ακόμη περισσότερο εμφανής. Αξίζει δε να σημειωθεί πως το σκηνικό αλλάζει, μολονότι έχουν ληφθεί δυσβάστακτα μέτρα για την κοινωνία, ενώ έπεται και το φορολογικό.

Φ.Σ.

 

Φθορά

Η ενίσχυση της θέσης της κυβέρνησης δεν είναι άσχετη με τις ραγδαίες εξελίξεις που είχαμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, απ’ όπου η Ν.Δ. τσιμπάει πλέον ψήφους, αλλά και από τη δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μια ουσιαστική αντιπολίτευση που να προτείνει και όχι μόνο να φωνάζει. Δεν είναι τυχαίο που ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει σταδιακά έδαφος το τελευταίο διάστημα σε όλους τους δείκτες και αν δεν αλλάξει τακτική, θα χάσει μια ιστορική ευκαιρία για την Αριστερά.

Ο κόσμος πλέον παρά τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη ψυχραιμία την κατάσταση που βιώνει, έχει υπομονή και αρχίζει σταδιακά να ελπίζει για κάτι καλύτερο. Άρα, θέλει προτάσεις και θέσεις για να εμπιστευτεί κάποιον και όχι απλώς καταγγελίες.

Φ.Σ.

 

Πιο δύσκολα

Ξεπερνά κάθε προηγούμενο η ανεργία στους νέους. Αλλά επίσης ανησυχητικά είναι τα ποσοστά και στις ηλικίες 35-44 ετών, όπου ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Και εκεί το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Γιατί υπάρχουν πολλοί οικογενειάρχες και άλλοι που δημιουργούν οικογένεια, και πραγματικά πιέζονται σε μεγάλο βαθμό προσπαθώντας να επιβιώσουν.

Φ.Σ.

 

Άρχισαν οι επαφές

Μολονότι ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εντούτοις οι ενδιαφερόμενοι από το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα που υπέβαλαν αίτηση, πραγματοποιούν συναντήσεις με τα μέλη ΔΕΠ για να γνωστοποιήσουν τις θέσεις τους για το Πανεπιστήμιο.

Εξάλλου ο χρόνος που θα υπολείπεται από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών μέχρι τη διεξαγωγή τους, μάλλον θα είναι περιορισμένος, οπότε ξεκίνησε από τώρα η παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων και το ενδιαφέρον είναι αυξημένο.

Φ.Σ.

 

Ανησυχία στο Πανεπιστήμιο

Έντονη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες στην τοπική πανεπιστημιακή κοινότητα σχετικά με το ενδεχόμενο μετακίνησης των Παιδαγωγικών Τμημάτων του Βόλου στη Λαμία στο πλαίσιο της συγχώνευσης των Πανεπιστημίων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Τα σενάρια είναι διάφορα. Το πιο κυρίαρχο όμως αναφέρει ότι θα συγχωνευτούν τα δύο ΑΕΙ, παραμένοντας το όνομα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το οποίο θα αποκτήσει και δύο Τμήματα επιπλέον από το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Αλλά το αντάλλαγμα θα είναι να μετακινηθούν κάποια Τμήματα από το Βόλο στη Λαμία για να μη διαμαρτύρεται η τοπική κοινωνία.

Αβάσιμα σενάρια ή μη η ουσία είναι πως χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση, ενώ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Διοίκησης.

Φ.Σ.

 

Στον «αέρα» διοικητικά;

Το θέμα της συγχώνευσης των ΑΕΙ έχει προκύψει σε μια περίοδο που ουσιαστικά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διοικητικά βρίσκεται στον «αέρα». Χαρακτηριστικά, όπως τόνισε χθες ο αντιπρύτανης κ. Ζουμπουλάκης, η παράταση της θητείας που δόθηκε στην Πρυτανική Αρχή από το υπουργείο, είναι κενό γράμμα, αφού για παράδειγμα οι τράπεζες δεν αναγνωρίζουν την υπογραφή. Έτσι η διοικητική εξουσία μπορεί να ασκηθεί μόνο εντός των τειχών του Ιδρύματος.

Φ.Σ.

 

Συνέλευση γιατρών

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η πανθεσσαλική γενική συνέλευση στο Νοσοκομείο Βόλου παρουσία και άλλων τοπικών φορέων, όπου θα αναδειχθούν όλα τα προβλήματα του «Αχιλλοπούλειου». Στη σημερινή συνέλευση δεν αποκλείεται να ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις. Παράλληλα το απόγευμα θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου. Επισημαίνεται πως οι ιδιώτες γιατροί μεθαύριο Πέμπτη θα συμμετάσχουν στην απεργία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Ωστόσο θα υπάρξει συμμετοχή σε τοπικό επίπεδο;

Φ.Σ.

 

Αύριο οι αντιπεριφερειάρχες

Αύριο ή μεθαύριο θα ανακοινώσει τελικά ο κ. Αγοραστός τους νέους αντιπεριφερειάρχες. Ο ίδιος σχεδίαζε να τους ανακοινώσει σήμερα, αλλά εκτάκτως θα βρεθεί στην Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα του Αχελώου.

Φ.Σ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το